Agpo domina F24E: Tijdens douchen koud water na ca minuut

Hogelaar

  • #1
Ik heb een Agpo Domina F24 E. Hij is geinstalleerd in jan. 2001.

Als je 1 of 2 minuten aan het douchen bent wordt het water koud. Als de kraan aan blijft staan dan wordt het water na enkele minuten wel weer warm. Dit probleem bestaat eigenlijk al sinds het begin maar is steeds erger geworden.

Waterdruk e.d. is allemaal goed.

Monteur is er al meermalen bijgeweest. Hierbij is niets vervangen of gerepareerd. Ik kreeg het advies om de thermostaatkraan helemaal open te draaien, maar dat helpt niet. :(
De ketel wordt elk jaar onderhouden.

Wie o wie weet waar dit aan kan liggen?
 

Ketelman

  • #2
Als je een warmwaterkraan op de wastafel helemaal opendraait, gaat het toestel dan ook uit na een paar minuten of blijft het branden?

Het verhaal van thermostaatkraan helemaal opendraaien wordt door de monteur verteld omdat de ketel een zogenaamde "tapdrempel" heeft.
Dat betekent, dat als de doorstroming van warm water onder een bepaald aantal liters/minuut komt het toestel uit gaat.
Een thermostaatkraan mengt zelf warm en koud om een vooringestelde temperatuur te maken en zal de warmwater toevoer gaan smoren.
Hierdoor kan het toestel onder de tapdrempel komen.

Als dit aan de hand is kan dat worden veroorzaakt door:
  • Het warm water van de ketel staat te warm waardoor de thermostaatkraan te ver moet terugsmoren, oplossing zou zijn de tapwater temperatuur lager te zetten op de ketel.
  • Er is een waterbesparende douchekop toegepast waar erg weinig water doorheen gaat, om deze kleine volume stroom te kunnen mengen zal de kraan ook weer de warmwater toevoer smoren tot onder de tapdrempel.
    Probeer het in dit geval eens zonder de doorstroombegrenzer in de douchekop.
  • De thermostaatkraan staat maar een klein deel opengedraaid, eigenlijk komt dit neer op hetzelfde wat hierboven omschreven is, oplossing zou zijn kraan verder opendraaien.
  • Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid dat er iets defect is, maar dat zou bij jaarlijks onderhoud toch een keer eruit moeten komen.
Eerste stap lijkt me te testen of het probleem optreed bij een niet-thermostatische mengkraan, deze helemaal opendraaien (warm) en een aantal minuten laten stromen.

Succes en laat eens weten of dat werkte.
 

MarcoDezicht

  • #3
Wat ik wel eens heb mee gemaakt met dit type is, dat tijdens het branden de ionisatie pen warm wordt, waardoor deze naar beneden zakt.
Als deze dan weer afkoelt werkt hij weer even.

De oplossing was een nieuwe pen er in monteren, deze is iets korter dan de andere.
Kijk ook even of er geen doorstroom begegrenzer meer in de douchkop zit.

P.S Heb je de klacht ook bij andere tappunten?
 

Hogelaar

  • #4
Hallo Ketelman en MarcoDEZICHT,

Bedankt voor jullie snelle reactie! :D

Ik zal de voorgestelde zaken uitproberen. Die tapdrempel zou wel eens het probleem kunnen zijn omdat er inderdaad niet veel water komt. Ook niet zonder de doorstroom begrenzer van de thermostaatkraan.

De andere tappunten worden maar erg kort achterelkaar gebruikt dus dat moet ik ook even uitproberen.
Jullie horen meer.

groeten,
Yvette
 

Hogelaar

  • #5
De overige tappunten heb ik wat langer laten stromen en deze blijven wel warm hoewel er ook niet zo veel water komt.

Ik heb de temperatuur van het water lager gezet 60°C ipv 70°C. Dit is blijkbaar nog niet voldoende aangezien het water niet warm blijft.

De douchekop is waarschijnlijk waterbesparend. Deze moet ik nog loskoppelen om te testen hoe het zonder gaat. Dit zal ivm vakantie nog wel even duren.

De leiding vanaf de ketel naar tappunt is maar 12 mm en heeft meerdere haakse bochten. Ook is het traject erg lang de weerstand is hierdoor misschien wel hoger dan gebruikelijk.

In de handleiding staat iets over een doorstroombegrenzer in de ketel. Er staat beschreven dat die eventueel verwijderd kan worden bij te weinig voordruk. In mijn geval is er wat teveel drukverlies na de ketel. Is het verwijderen van de doorstoombegrenzer eventueel een oplossing of geeft dat alleen maar meer problemen? En zo ja waar zit die?

De tapdrempel van de ketel is 2,5 l/min. Kan dit per ketel veel verschillen? Een vorige ketel gaf nl geen probleem.

Alvast bedankt,

Yvette
 

Ketelman

  • #6
Op zich is een 12 mm leiding voor warmwater niet verkeerd, daar hoeft de fout niet in te zitten.
En wat betreft de 2e vraag, ja tapdrempel kan per ketel verschillen.
 

MarcoDezicht

  • #7
Als je het probleem alleen bij het dochen heb en er komt bij de tappunten weinig warm water uit, dan kan het wel eens zijn dat de doorstroom begrenzer in het toestel vervuild is.
De doorstroom begrenzer zit in de koudwater leiding voor de stromingssensor.

Als je de koudwaterleiding volgt die het toestel in gaat, dan kom je ongeveer in het midden van het toestel aan de onderzijden een messing stukje tegen.
Dat is de stromingssensor, waar het koude water er in gaat zit een rose plaatje in de koppeling. Dit is de doorstroombegrenzer, deze vervangen door een nieuwe en het probleem is de wereld uit.

Plaatje is bij een servicebedrijf te verkrijgen die agpo onderhoudt en de kosten zijn gering.
Voor je de koppeling los maakt eerst de stekker er uit en de gaskraan sluiten en ook de drinkwaterleiding afsluiten.

Veel succes er mee!

Vriendelijke groeten, Marco
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu