Aggregaat aansluiten op 220v-net

Eric4u

  • #1
Beste Mensen,

Misschien een rare vraag, maar ik heb op internet al van alles afgezocht, maar een duidelijk antwoord nog steeds niet gevonden.

Ik zou willen weten hoe je een aggregaat, noodstroom aankansluiten op je eigen 220v net in huis. Dus niet iets apart op de aggregaat aansluiten, maar gewoon "alles" (nou ja de noodzakelijke dingen) via het gewone stopkontakt.

Ik lees zaken over HRE keteles en zonneboilers die hun stekker gewoon in het stopkontakt steken en zo zelfs stroom terug kunnen leveren aan het electriciteitsnet, maar hier zal toch aparte apparatuur tussen zitten?

Ik zoek niet een oplossing met een schakelaar in de meterkast die je handmatig moet omzetten, maar goed ik sta open voor suggesties en uitleg.....

wie kan me informeren?????

Eric
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bij solar en HRe zit er een inverter tussen die zorgt voor synchronisatie en bewaking.

Bij de meeste noodstroom sets gaat dat dmv netwachters, als het net uitvalt word de generator gestart.
Vervolgens worden de netaansluiting uitgeschakeld en de generator aansluiting ingeschakeld.

Bij terugkomst van het net zijn er 2 opties.
1. Generator schakelaar gaat uit, net schakelaar gaat iets vertraagt inschakelen en generator word gestopt.

2. Een synchronizer gaat het toerental van de generator aanpassen aan het draaiveld van het net.
Als het verschil tussen de fasen van het net en de fasen van de generator klein genoeg is schakelt de netschakelaar weer in.
Nu draaien Generator en Net aansluiting en voeden allebeide het net.
Nu word De generator schakelaar afgeschakeld en Neemt het net de stroomlevering Naadloos over.

Er zijn eigenlijk nooit Noodstroom generatoren die terugleveren aan het net, deze zouden nl. teveel slijten en dus op het moment dat je ze nodig hebt storing kunnen geven.Ze zijn ook vaak niet echt rendabel om dat te doen behalve in geval van warmte kracht koppeling, maar dan is het geen noodstroom meer.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Beste Eric,
[edit] onderstaande is tegelijk met The Headhunter geschreven, toen ik onderstaande schreef kende ik zijn reactie nog niet
---
Dit gaat privé helaas niet zondermeer lukken.
De zonnecellen en HRE ketels leveren niet als er geen voedend net is, in de het kastje van de zonnecellen en de HRE ketel zit 'iets' dat er voor zorgt dat er in fase met het lichtnet wordt geleverd. Valt het lichtnet uit dan ook geen stroom van de zonnecellen of HRE ketel.
In noodstroominstalaties wordt wel degelijk omgeschakeld zodat b.v. een ziekenhuis 'los' van het uitgevallen lichtnet kan werken.

Ik weet niet wat je van plan bent, misschien is een computer UPS een oplossing. Wel eerst testen: er zijn apparaten zoals CV ketels die niet op een UPS willen werken!

Met kennis van zaken kun zelf iets bouwen: je kunt enkele apparaten voeden door een geschikt relais te nemen dat door het lichtnet bekrachtigd blijft. Bij uitval van het lichtnet valt het relais af, een dubbel omschakelcontact schakelt om van het lichtnet naar de aggregaat en een derde schakelcontact zorgt voor het starten van die aggregaat.
Nogmaals dit laatste is een hier voor de computer verzonnen mogelijkheid, hier niet aan beginnen zonder kennis van zaken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Bovendien is het opwekken van stroom in huis met een generator alleen rendabel als je de restwarmte kunt gebruiken voor bijvoorbeeld verwarming of tapwater.

Het opwekken van stroom voor eigen gebruik met een simpele generator op benzine of diesel is niet rendabel. De kostprijs van de opgewekte elektriciteit zal hoger liggen dan de prijs waarvoor je het via het net koopt. Terugleveren kan al helemaal niet uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu