Stabiele spanning benzine-aggregaat

aporobert

  • #1
Dag,
Voor eventuele calamiteiten heb ik een benzineaggregaat gekocht GUDE GS2701 met AVR (automatische spanningsregeling).
Ik wil op momenten dat de netstroom uitvalt hiermee bijvoorbeeld mn CV-ketel en pelletkachel van stroom kunnen voorzien en water kunnen koken.
Ik heb doelbewust voor een aggregaat mét AVR gekozen, ervanuitgaande dat deze dus een stabiele spanning levert.
In de beschrijving wordt echter vermeld dat bijvoorbeeld een laptop niet aangesloten kan worden.
Kan een CV-ketel of een pelletkachel wel denken jullie? en stel dat niet....
Zou zoiets dan kunnen helpen?

hoor graag.
groet, Robert
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Al bedacht hoe je de generator aan zou willen gaan sluiten op het moment dat de spanning uitvalt?
Prik je die zo maar in een stopcontact in de veronderstelling dat dan overal weer spanning is dan kom je bedrogen uit want je generator zal dan de gehele woonwijk van spanning moeten voorzien en dat gaat hij met 2000W zeker niet redden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Hoe gaat dat eigenlijk bij een thuisaccu (al dan niet in combinatie met PV) bij stroomuitval?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Normaal zit er dan een regelaar tussen je thuisaccu en het netwerk.
Produceer je meer stroom dan dat je verbruikt dan zorgt die regelaar ervoor dat dit niet het netwerk in gaat maar dat je accu's worden opgeladen.
Produceer je geen stroom maar heeft de accu voldoende capaciteit dan zorgt de regelaar er voor dat je geen stroom uit het openbare net hoeft te gebruiken maar de capaciteit uit je accu's wordt gehaald.
Produceer je geen stroom en is ook de accu bijna leeg dan zorgt de regelaar ervoor dat je stroom uit het net haalt.
Voordeel is dat dit alles automatisch gaat en dat je niet zelf handmatig bij elke flinke wolk stekkers moet wisselen of schakelaars omhalen.
 

aporobert

  • #5
@Gerrit B
Dat was niet de bedoeling hoor.
Eea heeft ook niet met PV te maken.
Ik wil gwn met een setje goeie haspels mijn cv-ketel, pelletkachel en beurtelings wat andere verbruikers van stroom kunnen voorzien...
Wil er alleen zeker van zijn dat de evt spanningswisselingen niet de electronica van ketel of pelletkachel beschadigen..
Vandaar de vraag of de AVR op de aggregaat hiervoor voldoende is, of dat het slim is om direct achter de aggregaat nog een aparte spanningsregelaar te plaatsen (zie eerste bericht)

Groet Robert
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
De betere generatoren hebben een ingebouwde spanningsregelaar maar vaak is het dan nog eerst laten lopen en dan pas verbruikers aan gaan sluiten omdat vooral bij het opstarten er piekbelastingen kunnen ontstaan.
Waar je altijd voor uit moet kijken is dat in de generator al een spanningsregelaar zit en als je daar nog weer een spanningsregelaar achter gaat aansluiten dat ze elkaar niet gaan beïnvloeden en je eigenlijk nog verder van huis bent. Hoe het in de praktijk werkt kun je dus niet van te voren aangeven.

Ook is je generator 2000W maar de regelaar die je aanhaalt is slechts 1000W dus achter de regelaar hou je maar de helft van de capaciteit over.
 

aporobert

  • #7
Oké.
Kan natuurlijk gwn op zoek naar een spanningsregelaar v 2000 VA.
Die achter de aggregaat plaatsen, één van beide stopcontacten wisselend belasten en de spanning op t andere stopcontact meten.....
 

Auto-Geen

  • #8
Aggregaat Inverter is misschien beter geschikt.


Een aggregaat die beschikt over de inverter techniek levert een constante spanning die geschikt is voor gevoelige elektronica. Hierdoor is de inverter geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken voor je tv, computer, telefoon en laptop.
 

aporobert

  • #9
Dag,
helaas is t geen inverter.
Wel heb ik inmiddels begrepen dat het niet zozeer de variatie in spanning is, die schadelijk zou kunnen zijn voor de electronica, maar vooral de variaties in frequentie, die omlaag gaat op het moment dat je een verbruiker inschakelt.....
Maar als ik mn pelletkachel inschakel om de boel ff warm te stoken en voor die periode geen andere verbruikers inschakel....dan lijkt het me dat er ook geen dip in de frequentie zal komen toch?.....

groet,
Robert
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
En de pelletkachel kan geen belastingen in en uitschakelen?
Startverhitter, rookgas ventilator, pelletaanvoer, pomp?
 

aporobert

  • #11
Vast wel, maar dan hebben we het toch niet over enorme belastingen?
Als ik een electrisch kacheltje v 2 kW inschakel....dan hoor ik hm wel ff iets zwaarder draaien, maar de belasting door n pelletkachel zal toch véél minder zijn neem ik aan...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Motoren hebben inschakelpieken van 3 tot 6x iNom, en dat is een veel beroerdere belasting dan een kacheltje, dat is 2000w zuiver ohms en stabiel. Een motor is inductief en afhankelijk van de belasting.
En door de faseverschuiving tussen stroom en spanning kan de generator daar soms heel vreemd op reageren.

Is het net bij jullie dan zo slecht dat deze generator noodzakelijk is?
Ik heb hier in 5 jaar nog geen spanningsuitval gehad vanuit het net waarbij de spanning langer dan 1 seconde weg was, zelfs de simpelste wekkertjes hadden daar geen last van.
 

aporobert

  • #13
Nee hoor, net is prima.
Maar in geval dat er toch calamiteiten zouden zijn ben ik liever enigszins voorbereid.
Beter dan dat je op dat moment hardop tegen jezelf zegt: 'had ik maar'...
In 2007 zaten er 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard dagen zonder stroom, omdat er een appache tegen de hoogsanningskabels was gevlogen..... Als dat gebeurt als het 10 graden vriest...vind ik het wel fijn om iets van verwarming in de lucht te kunnen houden..
 

aporobert

  • #14
Dag allemaal,
Ben ik nog ff weer.
nav. bericht van Auto-Geen..... heb ik een Güde isg 1200 eco inverter aangeschaft, teneinde een stabiele spanning én frequentie te verkrijgen om stroom te kunnen leveren aan 'gevoelige' electronica.
Het spanning- en frequentieverhaal is hiermee dan afgedekt denk ik, maar nu lees ik hier en daar iets over de ionisatiebeveiliging van de cv-ketel, die niet zou werken, wanneer je de stekker van de ketel in de aggregaat steekt... (iets met stroom over ionisatiepen loopt van fase naar massa vd ketel (=aarde)..?)
Als ik het goed begrijp loopt de stroom over de ionisatie pen weliswaar van fase naar nul, maar omdat in het net de nul tegen aarde ligt...dus eigenlijk naar nul.
De aggregaat is eigenlijk niet geaard, maar een zwevend net en dus zou de ketel in vlamstoring gaan bij aansluiten op aggregaat....
Wanneer nu de nul van het stopcontact van de aggregaat tegen de aarde van de aggregaat ligt (ik meet dus 0 ohm tussen een pool van het stopcontact en de aarde van het stopcontact) en knoop de aardpen-aansluiting (voor op de aggregaat) aan op bijv. een radiator......dan is ie in principe toch geaard en zou het probleem met mijn cv-ketel toch opgelost moeten zijn.........

Ben benieuwd of mijn redenering klopt.

groet,
Robert
 

Auto-Geen

  • #15
Als je de stekker van de ketel in dat ding stopt weet je toch of ie 't doet of niet.
 

aporobert

  • #16
Yup, dat is zo, maar ik ben altijd bang dat er iets stuk gaat, vandaar dat ik voordat ik het probeer zo veel mogelijk info verzamel.

Groet Robert
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu