Afzuigmotor mechanische ventilatie vervangen

Hharbers

  • #1
Op zolder heb ik eenb15 jaar oude afzuigmotor hangen voor mechanische ventilatie van wasmachine/ droger hok en badkamer in winter. Blaast uit naar buiten.

In kast met droger en wasmachjne zit de 3 standen schakelaar welke normaal op 1 staat en we op stand 3 zetten als we condensdroger aan zetten om vocht af te voeren uit deze kast. Droger stopt vanzelf als was droog is maar afzuiging blijft aan staan tot iemand er aan denkt om hem weer uit of op 1 te zetten. Gevolg is dat hij urenlang nodeloos staat te draaien en stroom vreet.

In zomer staat draaikiepraam in badkamerbaltijd open dus is mechanische ventilatie in principe niet nodig
In winter als draaikiep raam in badkamer wegens kou dicht is is de afzuiging wel erg handig bij douchen maar vergeten we hem aan te zetten omdat schakelaar in droger kast zit. Gevolg is dat badkamer vochtig is van de stoom.

Nu wil ik een andere motor unit monteren met vocht sensor. Deze zet ik altijd op stand 1 en als hij vocht detecteert in afgezogen lucht vanuit washok of badkamer gaat hij vanzelf hoger tot vocht weg is.
Bediening is draadloos en kan ik monteren waar ik wil naar hoef ik in principe niet te bedienen. Plaatje is als voorbeeld

Kan me voorstellen dat deze unita ook nog wat energie zuiniger zijn.

Is mijn gedachte juist?

unnamed.jpg DSC_0289.JPG DSC_0290.JPG
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja, helemaal goed. Maar ook in de zomer kun je beter het raam in de badkamer zoveel mogelijk dicht laten. Dat zorgt voor disbalans in het ventilatie-systeem, en zorgt ervoor dat slaapvertrekken te weinig geventileerd worden: Het afzuigpunt in de badkamer zorgt voor een trek ("overstroom") van lucht vanuit de slaapvertrekken.
 

Hharbers

  • #3
Thanks
In slaapkamers staat hele jaar raam open (vind ik brrrr maar vrouw bepaalt)
Voldoende ventilatie daar
 

Hharbers

  • #4
Bij het model waar ik ook een foto van heb gepost heb je keuze uit 230v euro stekker of perilex gevoed via de bestaande 3 standen schakelaar.

Stand 0 = doet niets?
Stand 1 = laag
Stand 2 = automatisch schakelend tussen hoog en laag via de vocht sensor
Stand 3= hoog

Standenschakelaar zit in de washok en zou in principe altijd op 2 kunnen staan

Als ik het goed begrijp heb ik dan geen afstandsbediening meer nodig maar kan deze wel toegevoegen (bijkopen tegen meerprijs)
In dat geval zou een afstansbediening in badkamer kunnen hangen om een andere stand te kiezen indien nodig (zou niet weten waarom)
Hoe kiest hij dan welke stand hij moet draaien als bijv standenschakelaar op 2 staat en de afstandsbediening op 3.

Of kan ik beter de 3 standen schakelaar laten vervallen en de afzuiging op vaste 230v stopcontact met eurostekker aansluiten en enkel afstandsbediening ergens ophangen
 

Zollie

  • #5
Ik heb die inderdaad met vochtsensor. Huidige ventilatiemotoren mogen niet uit staan, dus staat altijd 24/7 in de lage stand (bouwbesluit).

Als de douche warm aangaat of andere vochtbron, dan gaat ie naar hoogtoeren. Draait nog poosje na, en dan weer op de lage stand. Ik heb die knop er niet eens bij genomen, gedoe!

Ben er spinnend tevreden mee.

En wat anderen zeggen, badkamerraam sluiten en ventileren met warmere lucht die de badkamer uit het huis trekt. Ik moest wel nog een tochtrooster in de deur zagen trouwens, die had er nooit gezeten dus de motor trok het doucheputje vacuum :klusjesman:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu