Afzuigkap + Dakventilatie

erdoctor

  • #1
Hoi,
nieuw op dit forum maar veel topics gelezen. Alvast bedankt voor jullie hulp.

als eerste een toelichting over de fotos

1- keuken
2- wc (dun muurtje tussen keuken en wc)
3- meterkast met links aangrenzende wc
4- garage. Plank denkt zowel de aluminium buis als de elektra kabels voor de dakventilator
5- dakventilator. Staat nu uit

Wij hebben een huis gekocht en di situatie is al volgt (zie ook afbeeldingen)
Keuken is grenzend aan een kleine wc in de gang wat grenzend is aan de meterkast. De meterkast is grenzend aan de garage. Door de keuken gaat een grote aluminium buis naar de wc, meterkast en naar de garage waar uiteindelijk omhoog gaat. Op het platdak van de garage hebben wij een gemotoriseerde dakventilator

In de keuken stond een afzuigkap aangesloten op deze constructie wat door de motorische dankventilatie werd aangedreven. In de afzuigkap zat geen motor en met het koken was het geen succes want beneden kon je het overal ruiken. De dakventilator is niet sterk genoeg.

Om deze reden hebben wij een afzuigkap gekocht met een motor en koolstoffilters. Op zich werkt het geheel maar zijn niet volledig tevreden. Op dit moment staat de motorische dakventilator uit (wc, we heeft dus geen ventilatie)

Ik zou de bestaande constructie willen gebruiken om vanaf de keuken (met de motorische afzuigkap en zonder koolstoffilters) via de wc, meterkast en garage alle nare luchten naar buiten te laten gaan. dus eigenlijk de krachten van de afzuigkap combineren met de dakventilator

Mijn vraag is of de afzuikap (gemotoriseerd) aangesloten kan worden aan de constructie en of deze werkt als ik de dakvantilator weer aan zou zetten.
Daarnaast hebben jullie ideen hoe ik de dakventilator zou kunnen voorzien van een sensor, schakelaar oid gezien het neit 24/7 aan hoeft te staan.

Ik kan helaas niet aangeven of deze constructie gekoppeld is aan de centrale mechanische ventilatie. Lijkt me sterk gezien de ligging.

Alvast bedankt voor jullie bijdrage.



IMG_20200617_160623.jpg IMG_20200617_160727.jpg IMG_20200617_160747.jpg IMG_20200617_160817.jpg IMG_20200617_160926.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als ik de foto's bekijk dan krijg ik de indruk dat de dakventilator wel degelijk voor het ventileren van de hele woning (of tenminste van de begane grond) dient. Hem uit te zetten lijkt me daarom een slecht idee. Als je een afzuikap met motor aansluit op de ventilatiebuis, dan maak je kans dat de kookgeuren via de afzuigventielen die we op de eerste twee foto's zien je huis worden ingeblazen.
Een sterkere dakventilator i.c.m. een motorloze kap zou misschien een oplossing zijn. Verder zijn er best recirculatiekappen verkrijgbaar die het wel goed doen.
 

erdoctor

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik heb nog een keer gekeken maar de ventilatie buis loopt alleen boven de afzuigkap. De rest ( wat je op de foto ziet) is hol en lopen alleen draden voor de verlichting. Op de begane grond hebben wij verder geen ventilatie openingen.
Raad jij de aansluiting met de afzuigkap nog steeds af? Gaat deze waarschijnlijk dan via de wc de woning weer terug?.
Sowieso misschien vreemd want, in het hele huis, de mechanische ventilatie zuigt alleen in de baadkamer. Geen andere openingen te vinden
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Wat is dit dan?
IMG_20200617_160623.jpg
 

erdoctor

  • #5
Ja je zou denken dat het een opening van de ventilatie is....maar helaas. ziet er niets achter
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu