Afzuiging naar buiten, buren boos

Robertino

  • #1
Hallo, wij hebben onze mechanische ventilatie veranderd op afzuiging in badkamer en toilet en de afzuiging van de keuken gaat nu via een slang door een gemaakt gat/rooster naar buiten.
Als ik de afzuigkap op 2 of 3 zet dan vinden mijn buren, die weleens bij de voordeur van het laatste zonnetje genieten, dat zij last hebben van onze kookluchtjes.
Ik durf nu bijna niet meer mijn afzuigkap te gebruiken.
Op hoeveel meter afstand van de woongrens mag je een ventilatierooster plaatsen. Volgens mijn buren 1 meter, ikzelf denk 2 meter. Wat een gedoe.

Ik hoop dat iemand dit weet, het is geen technische vraag,
bedankt alvast,

Robertino
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In theorie mag je op 1 cm van de grens dit nog doen, de deur is niet noodzakelijk voor ventilatie van de woning en dus hoef je daar geen rekening mee te houden.Dan nog het is een luchtafvoer en geen rookgas.

Bij ons in de wijk zitten alle externe afzuigers naast de voordeur ±1,5m van de grens, en die woningen zijn 4 jaar geleden gebouwd.
 

Chathanky

  • #3
Afhankelijk van de richting is het toegestaan om tot tegen de erfgrens te ventileren. Uitblazen paralel aan de erfgrens staat geen eis voor geschreven.

Hier het artikel van het bouwbesluit. Bekijk je situatie eens, indien je loodrecht op de erfgrens uitblaast dien je een afstand van 2 meter in acht te nemen. Je situatie moet je ook zien vanaf de openbare weg en of groen.
Zie het artikel.

Bouwbesluit eis: Artikel 3.52 plaats van de opening lid 4

4. Een instroomopening en een uitstroomopening van een voorziening voor luchtverversing liggen, gemeten loodrecht op de uitwendige scheidingsconstructie van een gebruiksfunctie, op een afstand van ten minste 2 m van de perceelsgrens. Indien het perceel waarop de gebruiksfunctie ligt, grenst aan een openbare weg, openbaar water of openbaar groen, wordt die afstand aangehouden tot het hart van die weg, dat water of dat groen.



Er bestaat ook nog een artikel uit het burenrecht waar op ze zich kunnen beroepen. Zij kunnen u privaatrechtelijk tot een wijziging van de situatie dwingen als de uitspraak in uw nadeel uitpakt.
 

Robertino

  • #4
Hallo, bedankt voor het antwoord. Ter verduidelijking: nu is ons ventilatierooster boven het keukenraam geplaatst op ong. 50 cm. van de erfafscheiding. Hij blaast parallel aan de erfafscheiding en blaast niet loodrecht naar hun toe.
Wel hebben we nog een voorpad van ong. 2 meter waarna een trottoir komt. Maar wordt dat zo nauw genomen?
We willen voor de zekerheid alles verleggen naar ong. 2 meter van het erf af, dan zou het toch oke moeten zijn, hoop ik.
Alvast bedankt. Gr. Robertino
 

Chathanky

  • #5
Vanaf de weg wordt het hart aangenomen en kom je goed weg als je net te kort komt.

Dit laatste staat in het vorige antwoord beschreven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu