Lekkage / Condens - Doorvoer mechanische afzuiging.

Al jaren hebben we last van plasjes water bij onze afzuiging. De vorige bewoner dacht een lekkage te hebben, die heeft toen extra lood geplakt op het dak, maar dat heeft niets gedaan.

iM0HjRAmZoFrCZ8PFufGwiDO-buis.jpg


Er bevindt zich water tussen de buitenmantel en de binnenbuis. De buitenste huls is voor de ontluchting van het riool. Ik vraag mij af of dit regenwater is, of toch condens. Er bevindt zich ook een gat waar een kabel naar het dak toe gaat voor de zonnepanelen. Hier loopt dus ook mooi water vandaan naar beneden.

Hoe kan ik dit tegengaan en/of voorkomen?
 
Dit is best lastig omdat er nogal wat meespeelt. In de zomer geen en in de winter wel iets.
Kan je een foto maken wat ze op het dak hebben gezet.
Van het riool is het condens.
Een doorvoer van het riool of een kabel is het beste uitgevoerd zo worden uitgevoerd.
Dat piefje op de foto. Enig idee waar dat voor is.
Zou zomaar kunnen zijn dat je daar een slangetje op zou kunnen maken.

Riool ontluchting.jpg
 
Vanmiddag heb ik de douche even een tijdje aan gezet en nog geen uurtje later weer sijpelend water. De binnenzijde van de binnenbuis is droog, maar de buitenzijde van de binnenbuis is nat. Het sijpelt dan ook weer langs de opening van waar de kabel doorkomt (deze zit aan de onderkant, achteraf gezien had deze dus hoger moeten zitten en niet precies onderop (zucht)... Dat wordt verplaatsen en het gat dichten).

De plasjes water waren er ook alleen altijd na het douchen en in koude/mistige situaties.

2ae3c2c5-683c-4df3-aef8-233e729b9774.jpg


In theorie zou een opbouw van water altijd kunnen verdwijnen in de rioolontluchting. Alles afdichten dan maar?

dak.JPG
 
die pijp is niet geschikt om als beluchting te functioneren voor een afvoer, de warme lucht uit de afvoer condenseert in het laatste stuk buis door het dak en loopt dan langs de buis naar beneden
 
Hoe lang of wanneer zijn de klachten zorgelijk. Heb je bij hoge temperaturen buiten ook last van lekkage?
Zijn de temperaturen hoger kan het condenseren, de blauwe lijnen, meevallen.
Een riool kan heel veel enigzins warme lucht produceren. Dus veel condens op koude vlakken.

Afvoer dubbelwandig lucht en riool.jpg
 
De binnenbuis condenseert niet aan de binnenkant zover ik het kan voelen. Het gebeurt alleen met mistig weer of als het koud is. Dus zoals je zegt, hoe zorgelijk is het? Alleen met douchen is er meer condens en normaliter is er geen overlast van vocht.

Het water lijkt mij weg te kunnen richting de ontluchting van het riool. Ik ga het gat dichten en de kabel verplaatsen naar een hoger gelegen punt. Ik zal een nieuwe O ring aanschaffen en deze tussen de mof steken en eventueel de boel afdichten.

Wel vreemd dat deze combinatie ongeschikt is. Het is vanuit de bouw zo toegepast.
 
Het water lijkt mij weg te kunnen richting de ontluchting van het riool. Ik ga het gat dichten en de kabel verplaatsen naar een hoger gelegen punt. Ik zal een nieuwe O ring aanschaffen en deze tussen de mof steken en eventueel de boel afdichten.
Dat piefie op foto 1 lijkt me echt iets om in een bepaalde situatie een slangetje voor een afvoer te kunnen aanbrengen.
Ik zal een nieuwe O ring aanschaffen en deze tussen de mof steken en eventueel de boel afdichten.
Als het condenswater van het riool is moet je dat met een O ring afdichten en probeer niet met iets anders de boel dicht te krijgen. Het is heel vervelend water.
 
Het probleem zit dat de rioolontspanning op die pijp zit de afvoer van het riool moet op een aparte pijp door het dak.
Als je bv warm water gebruikt afvoer dan stijgt die warme vochtige lucht naar boven en dan in een ventilatie pijp die niet geschikt is voor vocht afvoeren
Naamloos.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Mariener
Bedankt voor alle reacties. Lekker dan. Hoe kunnen ze zoiets vanuit de bouw hebben toegepast dan? Het is wel een dubbelwandige buis. Heel bijzonder dit. Ik ga sowieso de boel beter afdichten met een nieuw O ring en ik zal de kabel van de zonnepanelen verplaatsen.

Ik zit eigenlijk niet te wachten om de boel volledig te moeten vervangen. Ik denk dat wanneer de boel waterdicht is, dat er dan ook geen problemen meer moeten zijn.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu