Mechanische ventilatie/ afzuiging herrie (BM R2E140 - AL40 - 05.)

Thieske

  • #1
Allereerst alvast excuses voor waarschijnlijk de verschillende termen die ik verkeerd benoem :)
In ons huis zit een afzuigsysteem/ mechanische ventilatie voor de afvoer van de lucht vanuit andere ruimtes.
In de bijlage enkele foto's van de buitenkant van de kast (daarop staat Type DEP 2 , 220V, 50 hz, Vermogen hoog 90w, laag 30w), de voorkant van het paneel waar de ventilator aan vast zit en dan de unit zelf. Het betreft een EBM R2E140 - AL40 - 05.

Sinds kort maakt deze irritante herrie. In de kamer ernaast en eronder hoor je ook steeds een soort eentonig zoomend/ brommend geluid.
Systeem is verouderd. Wij wonen er al ruim 10 a 11 jaar en ik verwacht dat deze unit daarvoor ook al geruime tijd hing.

Om de x-tijd maak ik het ventilatiesysteem netjes schoon. Hiermee bedoel ik puur dat ik de viezigheid van de ventilator krap en het ding schoon maak (stofzuig) etc.

Online lees ik een aantal opties om mogelijk dit geluid op te lossen, te weten:

1) mechanische ventilator is "op" en moet (minimaal na 15 jaar) vervangen worden.
Daarbij roept men dat het goedkoper (ivm verbruik) is en dat het minder herrie zou moeten geven, al zijn daar de reviews sterk tegenstrijdig over en klagen mensen nadien dat het juist meer herrie geeft.Online zie ik gespecialiseerde bedrijven, maar volgens mij kan dit ook gewoon bij de reguliere mannen die de CV ketel bij houden.

2) Lagers het probleem zijn. Ik heb geen idee waar/ hoe ik deze moet vervangen, misschien iemand ervaring mee ? Wat moet je los halen en vervangen (of insmeren)?

3) Enkel de ventilator vervangen door een gereviseerd model. Als ik google op EBM R2E140 kom ik diverse sites tegen die dit aanbieden. Bijv bij Zehnder Stork Motorvleugelcombinatie CME/CML 14/3-5-15 bij Ventilatieland.nl zie ik er eentje staan, wel staat er alleen geen AL40 achter. Iemand ervaring met dit soort organisaties en of deze nummers iets uitmaken? En als je deze wilt monteren...is dit dan puur die 4 schroefjes los halen, oude eraf en de nieuwe erop ? Of moet er meer aangepast worden ? (op de foto zie je de voorkant van de ventilator, daarop zit ook de nodige stroom dingentjes )

4) twijfel eraan, maar sommige zeggen ook mogelijk iets in de buizen en deze schoon laten maken

M.b.t. eventueel vervangen, Van één van de monteurs van onze ketel begreep ik destijds ook dat als het ding ooit vervangen moest worden, dat het dan verstandig is om weer zo'n model te nemen, eentje met 1 stand. Dit omdat je deze zelf schoon kan maken. Schijnbaar is dit met modellen met meerdere standen lastig ? (Iemand ervaring mee die van zo'n model overgegaan is naar meerdere standen ?)

Mocht iemand tips hebben, dan heel fijn :)


gr, Thijs

ventilator.jpg voorkant binnenzijde.jpg voorkant kastje.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat is inderdaad een museumstuk en ik zou er geen moeite meer in steken om hem te repareren. Nieuwe toestellen zijn stukken zuiniger en stiller.
Ik zou me laten adviseren door een vakbedrijf. De nieuwe afzuiging zal sowieso moeten worden ingeregeld en de hiervoor benodigde spullen heeft een gemiddelde klusser niet in huis.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Thieske

  • #3
Bedankt voor de reactie Tom. Uitgaande van vervanging, dan ga ik inderdaad zeker niet het zelf proberen te "klungelen" . Ik zie dat de organisaties die actief zijn in CV ketels, ook dit soort vervangingen en onderhoudszaken regelen. Daar eens informeren inderdaad. thanks
 

ABCDE

  • #4
Tom345 schreef:
De nieuwe afzuiging zal sowieso moeten worden ingeregeld en de hiervoor benodigde spullen heeft een gemiddelde klusser niet in huis.
Alsof dat ooit gedaan is in oudere huizen...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu