Afwerking rond verzonken deurmat

D_Wolters

  • #1
Ik heb laminaat gelegd in mijn hal. Hierin bevind zich een verzonken deurmat, waar ik het laminaat met een halve centimeter speelruimte omheen heb gelegd. De rand van de bak waarin de deurmat ligt is qua hoogte gelijk met de ondervloer. Het laminaat steekt hier dus zo'n 4mm bovenuit.

Wat is de gangbare manier om dit af te werken? Ik kan hier op internet helaas erg weinig tot niets over vinden.
 

Fiesiekus

  • #2
Jammer van die speelruimte. ik heb dit al een aantal keren aangelegd en het laminaat gewoon aan 3 kanten strak tegen de deurmat
 

D_Wolters

  • #3
Dat had ook gekund. Dan blijf je dus wel aan alle kanten de zaagranden zien? Blijft de vloer dan wel strak liggen?

Eigenlijk was ik niet van plan de vloer opnieuw te gaan leggen, dus andere opties zijn welkom. :)
 

Fiesiekus

  • #4
Dan een hardhouten latje erom. Punt is dat dat vastgezet moet worden, lijkt me lastig. Evt. met constructielijm aan de laminaatranden?

Of een nieuw stuk mat van de rol kopen en op maat snijden.
 

D_Wolters

  • #5
Tot zover in ieder geval bedankt voor je reacties.

Een nieuw stuk mat zou dan over de bak moeten komen te liggen. Dan zou ik de bak dus eerst dicht moeten maken? Een latje erom begrijp ik niet helemaal.

Misschien ben ik zelf niet helemaal duidelijk. Het gaat om een vaste deurmat, waarbij de bak waarin deze ligt verzonken is in de betonvloer.

Hier een schematische schets van de situatie, waarbij het hoogteverschil zo'n 4mm bedraagt:



Waar ik zelf aan heb zitten denken is een kopse plint. Maar hoe zorg ik dat deze blijft zitten? En wat voor materiaal zou dan het beste zijn?

Het lijkt mij toch dat men dit vaker tegenkomt? Is er geen algemene manier om dit op te lossen?

Ik ben tot komende zondag afwezig, dus als ik even niet reageer, ligt dat daar aan.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
In dit geval een hoekprofieltje plakken over de rand van het laminaat. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en in zelfklevende uitvoering. Vervolgens de bak, waar de mat in ligt, opvullen met plaatmateriaal. Daarna een nieuwe mat pas snijden tegen de geplaatste profieltjes.

Op deze wijze wordt het hoogteverschil tussen mat en vloer minder en loop je ook de randen van het laminaat niet kapot.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Om te voorkomen dat je je toch stoot aan een dergelijk hoekprofiel (en omdat ik het niet zo mooi vind) heb ik onderstaande tegelprofiel daarvoor gebruikt. Verkrijgbaar in alu, messing, rvs etc.

 
  • Like
Waarderingen: Epie123

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Een hoekprofieltje kan best netjes zijn, veel hangt af van de kleur en de maat van het hoekstripje. Wij passen vaak een smal bronzen profieltje toe. Tegen het stoten hogen we de mat meestal zover op met thermofelt dat het hoogteverschil minimaal is.

Probleem mt het tegelprofiel is dat je een rechte zijde aan het laminaat moet hebben en daar ontbreekt het nogal eens aan. Ook moet de dikte van het laminaat passen.
 

D_Wolters

  • #9
Het klinkt allebei inderdaad als een nette oplossing. Ik denk dat ik daar wel verder mee kan. Mocht ik er toch niet uitkomen, dan horen jullie wel weer van mij.

Bedankt voor jullie hulp!
 

Ralph

  • #10
Een rvs hoekstrip laten maken bij een smid en dat erin lijmen met een lijmkit. Onder de mat ook laminaat leggen zodat de mat weer hoger komt. Zo doe ik dat meestal.

 

D_Wolters

  • #11
Dat klinkt ook goed. Ik zal het zeker in overweging nemen. Zo te horen zijn er in ieder geval opties genoeg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu