Afwerking gipsplaat FK

Flipjw

  • #1
Hallo allemaal,

Bij het casco op laten leveren van mijn houtskeletwoning heb ik de gipsplaten voor de wanden en plafonds los geleverd gekregen. De platen voor de wanden en plafond beneden is allemaal AK, dit werk ik af met voegenband en smeer ik af met de bekende producten.

Voor de platen van de verdieping kwam ik er achter dat dit platen zijn met FK. Eigenlijk bedoeld voor het in zich laten van de naden. Eigenlijk wil ik dit niet. Kan ik deze naden gewoon dichtzetten met voegenvuller, 1x uit laten vlakken en afspacken, of is er kans dat dit gaat scheuren?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groeten Flipjw
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Daar heb je vezelversterkte voegenvuller voor.

Mijn ervaring is dat het heel moeilijk is de naden volledig weg te krijgen (bv bij strijklicht). Je kan ook alles affilmen (stucen), met een laagje van 2mm ofzo. Dan weet je zeker dat de naden niet meer te zien zijn. Ik vind dat makkelijker dan 2 a 3 lagen voegenmiddel en schuren. Misschien uiteindelijk zelfs sneller.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
FK (of liever gezegd VK van vellingkant) zijn inderdaad bedoeld om de naden in zicht te laten. Ik vind het tegenwoordig wat gedateerd overkomen.

Als je alleen het V'tje gaat dichtsmeren en dus geen gaasband kan gebruiken, loop je een aardig risico op scheurtjes, ook omdat er niet zo bar veel voegenvuller in kan. Met AK kan je gaasband gebruiken en het over een grotere breedte uitsmeren.

Ik zou het risico niet nemen met die VK platen.
 

Flipjw

  • #4
@ IJkenhout: Ik heb nu een klein zakje in huis van een grote gipsfabrikant wat geschikt is voor afwerken van RK zonder wapeningsgaas. Is deze vezelversterkt? Of moet ik Uniflott nemen van dezelfde fabrikant??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als op de zak staat dat het bedoeld is zonder gaas is dat ook bij de afgeronde plaat. Maar het verhaal van Cyruse geldt nog steeds natuurlijk.

Soms worden de naden voorzien van kit, dan blijft er ook niet veel in het zicht. Je kan het risico nemen en een eventueel scheurtje voor lief nemen.

Hou er rekening mee dat de achterliggende constructie (rachels) ook kan bepalen of er scheuren inkomen. Dus bij rachels hoh600 heb je grotere kans hierop.
 

Flipjw

  • #6
Houdt dit nou in dat dit product geschikt is?
Regelwerk is hoh 30cm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu