Afwerking naden gipsplaat

PBL

 • #1
De naden van de gipsplaten heb ik eerst met gaas afgedekt en daarna met muurvuller van het merk A afgewerkt. Echt heel glad is het niet. Kan ik nu direct over de muurvuller F&F doen? Het gaat maar om een heel dun laagje namelijk.

Muurvuller is nogal prijzig. Waar de gipsplaten bijelkaar komen, wordt de plaat dunner. Kan ik niet beter de naden etc. opvullen met Rotband en daarna met F&F? Rotband is voor minimaal 5 mm. En dat zal het nauwelijks zijn. Gelijk F&F erop, maar dan eerst primen?

Graag advies, ben je zeer dankbaar.
 

Fiesiekus

 • #2
Wat wordt de afwerklaag van de gipsplaten als geheel?
 

PBL

 • #3
Het zijn dus gipsplaten waarover later behangen gaat worden.
 

Fiesiekus

 • #4
Eeuwig zonde! Het verwijderen van een behanglaag vanaf gipsplaat is een ramp en beschadigt de ondergrond; de gipsplaat. Raad je sterk aan om de platen te sausen met latex, structuurverf of een kwartskorrel o.i.d.
 

PBL

 • #5
Okay, bedankt.

1. Maar dan heb toch nog vraagjes. Kan ik direct over muurvuller F&F gebruiken?

Dieper liggende gipsplaten direct opvullen met FF en dan eerst primen?

Of eerst rotband en daarna FF?
 

Fwalraven

 • #6
Wat is er mis om de naden te laten voorwat ze zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Dit:
De naden van de gipsplaten heb ik eerst met gaas afgedekt en daarna met muurvuller van het merk A afgewerkt. Echt heel glad is het niet.
 

Fiesiekus

 • #8
Wat is de maximale dikte van F&F? Als dat niet veel minder is dan de diepte van de naden, zou ik alles volstoppen met F&F evt. met een gaasje, als de naden daar breed genoeg voor zijn. Dus wat je in je eerst post al zelf voorstelde.
 

BeeTeeWee

 • #9
Ik heb thuis ook honderden (!) gipsplaten verwerkt en dan zijn die 5 kg zakjes met speciale gipsplaatvuller inderdaad zo op. Da's achteraf best een dure hobby geworden.

Bovendien valt me op dat de vulmiddelen (hoe duur ook) toch weer inzakken en evenmin in 1 bewerking een glad resultaat geven. Na de eerste vulling is het toch een kwestie van schuren en weer opnieuw een toplaag aanbrengen en weer naschuren. Pas na twee bewerkingsgangen krijg ik de naden onzichtbaar.

Met F&F kun je best enkele millimeters dik stuccen. Ook over de aangebrachte gipsplaatvuller. Laat even weten hoe het is gegaan, ben benieuwd.

Over dat behangen zou ik me idd maar eens even nog een keertje achter het oor krabben. Is dat mooi?
 

PBL

 • #10
Bedankt voor jullie heldere adviezen, de muren die ik ga behangen, laat ik in zijn geheel stucen, zodat ik later het behang er ook weer af kan halen. De andere gipswanden zet ik in de latex en daarover heen structuurverf.
 

Azijnpisser

 • #11
Als je gipsplaten eerst in de latex zet (de goedkoopste zooi die je krijgen kan), krijg je daarna behang wel afgestoomd.

Verder krimpen al die vulmiddelen, 2x afwerken is wel het minste, soms is 3 keer nodig om het echt glad te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu