Afwerking cellenbetonmuren badkamer

Westerterp

  • #1
Helden,

Ik heb na het strippen van mijn nieuwe huis ondertussen alle binnenwanden weer gebouwd van cellenbeton. Die kunnen op de meeste plekken in huis gewoon worden gestuckt, maar voor de badkamer heb ik nog geen oplossing kunnen vinden.

Voor de bouw van de binnenmuren heb ik in het hele huis de dekvloeren van zandcement verwijderd. De muren van cellenbeton staan dus in een goot die zelf op een kleine laag zandcement ligt (om de goot waterpas te leggen).

Ik ben er nog niet uit of ik de badkamer wil betegelen of voor een andere optie ga. Beton ciré vind ik wat duur, dus dat zal het niet worden, maar wandplaten is wellicht een optie.

Welke opties heb ik om tot de eindbekleding te komen? Ik kan op alle plekken behalve de inloopdouche groene gipsplaat gebruiken, maar wat zijn de opties voor de inloopdouche? Ik ken de opties cementgebonden platen, vochtwerend membraan (grote vellen met dezelfde werking als kimband) of constructieplaten waarop dit vochtwerend membraan zit. Mis ik dan nog opties?

Membraan:


Constructieplaten:


Wanneer heb ik wel en niet een pleisterlaag nodig om het cellenbeton te egaliseren? Is dit noodzakelijk voordat er wordt getegeld?

Wat kan ik wel en niet tegen het cellenbeton monteren? Ik zie niet voor me dat ik zonder regelwerk gipsplaten tegen cellenbeton kan plaatsen. Klopt dat? Is een regelwerk de enige optie of is het ook mogelijk platen OSB tegen het cellenbeton te monteren en daar tegels of panelen tegenaan te plaatsen?

Tegenover de inloopdouche komt een regelwerk met daarachter een holle ruimte voor leidingwerk, riolering, afzuiging en een inbouwreservoir. Aan deze muur komen ook de wastafel en kast te hangen. Hoe maak ik deze wand geschikt om gewicht aan de muur te hangen? Meer regels of een plaat OSB op het regelwerk?

Ik zit ook met de dekvloer. Voor de inloopdouche heb ik twee opties: een kant en klare vloer die op hoogte is te stellen of gewoon een zandcementvloer onder afschot met een ingestorte douchegoot. Is hier nog iets wat ik absoluut niet moet vergeten?

Optie 1:


Optie 2:


Moet ik nog rekening houden met de volgorde vloer / wand? Ik lees bij de meeste renovaties dat eerst vloer en dan muur de voorkeur heeft. Geldt dit ook voor de badkamer?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Op de cellenbeton muren, kun je elke afwerk laag direct op aanbrengen, dus daar moet je geen gipsplaten meer overheen zetten.
Dat is dubbel werk en weggegooid geld.
Je kunt daar tegels rechtstreeks op lijmen, Mits de blokken vlak gelijmd zijn.
Of glad stucwerk, geschikt voor natte ruimtes, of deco stuc of dergelijke.
Belangrijk is, dat in het douche gedeelte eerst alle inwendige hoeken en de aansluitingen van wand en vloer voorzien worden van kimband.

Ik zou in het natte douche gedeelte toch tegels aanbrengen, dat is beter waterdicht.
 

Westerterp

  • #3
Dank voor je reactie Peter.

Ik loop ertegenaan dat de H+H blokken niet allemaal even groot zijn en er kleine oneffenheden in de wand zitten.

Ik overweeg nu om de gehele binnenzijde van de badkamer met kerdi-board te bekleden en daar PVC-tegels op te lijmen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Klopt die blokken zijn vaak niet helemaal maatvast, maar dat zijn hooguit maar 1a2 mm.
Dat kun je gemakkelijk opvangen, met een iets grovere lijmkam als je ceramische tegels gaat verwerken.

Pvc tegel zou ik niet aanbevelen in de douchehoek, want omdat je die niet voegd, zal er vocht achter komen, en kans dat de tegels los komen, of flinke schimmelvorming tussen wand en tegels.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu