Afwerken schuin plafond zolder

TimoSwaan

  • #1
In ons huis uit 1978 wil ik de zolder gaan afwerken. De zolder bevat een enkel schuin dak.

Nu zit ik met twee vragen:

1 In het zolder plafond zitten een stuk of 6 gaten met roosters waarboven bij enkele een dakpan ligt met ventilatie gaatjes (zie foto 'roosters').
Kan ik het gros van deze openingen simpelweg dichtmaken (purren oid) en afwerken (zie vraag 2) of dienen deze gaten een specifiek doel?
Ik had als plan om er wellicht 1 of 2 te laten zitten met een net roostertje welke geopend/gesloten kan worden afhankelijk van de temperatuur buiten.
De inschatting die ik als leek maak is dat deze wellicht ooit noodzakelijk waren ivm een oude gaskachel of iets dergelijks?
Voor de volledigheid, er komt ook verwarming op de zolder, wellicht dat de afwezigheid van verwarming betekende dat extra ventilatie noodzakelijk was?

2 Het dak bevat een laag piepschuim aan de buitenkant (zie foto 'doorsnee plafond'), als ik het plafond vervolgens binnen wil afwerken met stucplaten en laten stucen.
Kan ik dan simpelweg (extra) raggels aanbrengen op het dakbeschot en hier zonder tussenkomst van folie de stucplaten tegenaan schroeven?
Voor de volledigheid willen we de gordingen in het zicht laten om tevens wat ruimte in de hoogte te bewaren.

Alvast dank!

Doorsnee plafond.jpg Roosters.jpg
 

gerhard0

  • #2
Uitkijken met purren ,kan ivm uitzetting de pannen opdrukken.
Gat bedekken met fijn horrengaas tegen insecten.
Op bestaande tengellatten (indien nodig wat bijplaatsen) horizontaal om 30 cm beraggeling
te plaatsen .
gipsplaat aanbrengen.
Doordat de beraggeling op de tengels zit is er tussen dakbeschot en betimmering ventilatie mogelijk
ivm eventuele vocht regulering.
Begin gaten en eind gaten open laten rest kan wel dicht.
Ik ken de zolder situatie niet dus heb geen idee waarom deze gaten onder een ventilatiepan zijn geplaatst.
Hopelijk heb ik u wat op weg geholpen.
 

TimoSwaan

  • #3
Bedankt voor je reactie Gerhard, ja het uitkijken met pur is een goede, ben toch altijd geneigd net iets teveel te gebruiken.. je blijft je toch altijd verbazen hoeveel het uiteindelijk uitzet :lol:

Mag ik uit je reactie opmaken dat naar jouw idee er weldegelijk ventilatie noodzakelijk is tussen de stucplaten en het dakbeschot in deze situatie?Je voorstel klinkt mij namelijk logisch, maar ik bedacht me vervolgens dat alleen boven de gordel die zichtbaar is op de foto roosters zitten, onder die gordel niet.
Maw, hoe ga ik de platen er onder dan 'beluchten'.
Tevens dacht ik, mocht het niet noodzakelijk zijn om (een deel) deze openingen in het dak open te laten, dan is het wellicht weer zonde van de kou, gezien de lucht boven de stucplaten (en daarmee ook de platen zelf?) dan alsnog behoorlijk afkoelt lijkt me?
 

gerhard0

  • #4
Ok je gaat tussen de gordingen werken, dan heeft het verder geen effect .
De ventilatiesystemen hadden het doel dacht ik in het verleden het dakbeschot te vrijwaren van vochtige warme lucht wat dan condenseerde in het dakhout, aangezien dit aan de buitenkant voorzien is van een isolerende laag geeft het dakbeschot dit niet weer af onder de pannen af . Ik weet niet wat de ruimte is waar dit gebeurd ,maar als er genoeg zuurstof toevoer en warmte is dan kan alles wel dicht .
Is er wel sprake van condensering op het dakbeschot ,zou ik eerst wat folie aanbrengen .
 

TimoSwaan

  • #5
Nogmaals dank voor je uitvoerige reacties Gerhard! Een laatste vraag: ik neig na je reacties om te gaan voor 'better be safe than sorry' en toch wat folie achter de stucplaten aan te brengen. Wellicht een schot voor open doel maar ik stel de vraag toch maar even: de te gebruiken folie in dat geval dient dampdicht te zijn, gezien deze de potentieel vochtige lucht uit het huis buiten het dakbeschot moet houden he?
 

gerhard0

  • #6
Ja of geen folie en dan per vak 4 gaatjes a 20mm te boren onder 2 en boven 2 en
die grote gaten dicht zetten.
Dan is er toch nog lucht verplaatsing aanwezig (ventilatie).
Wat afkoeling betreft valt het allemaal wel mee aangezien zoals ik het op de foto zie
de kap buiten om geïsoleerd is.
 

TimoSwaan

  • #7
Top, bedankt nogmaals! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu