Afwerken gipsplaat: papier laat los.

Letthekidsplay

  • #1
Hallo,

tijdens het afwerken/dichtstrijken van mijn AK gipsplaat merkte ik een probleempje op: het lukte me niet om het netjes glad af te strijken (strepen). Uiteindelijk het probleem gevonden, de bovenste toplaag van de gipsplaat liet ietswat los, waardoor ik papieren "prut" in mijn gips kreeg. Opnieuw gips aangemaakt, gips aangebracht en geprobeerd voorzichtiger af te strijken (met een stucspaan, zo min mogelijk strijken). Maar weer werd de bovenste laag wat beschadigd. Weet iemand de oorzaak/wat ik verkeerd doe en hoe ik dit kan voorkomen? Bvd.
20230710_132723.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is die papierlaag waar je het over hebt bruin, zoals ik meen te kunnen zien op de foto? Gipsplaten hebben doorgaans twee kanten: bruin en wit. Over het witte kun je direct vullen, maar dat bruine moet eerst een primer hebben. Dat geldt ook voor alle eventuele beschadiging van het witte waardoor bruin papier zichtbaar is geworden. Zelf doe ik dat altijd met een spuitbus primer (op terpentinebasis).

Je moet ook niet te lang door willen gaan over hetzelfde stuk (zeker met deze warme temperaturen), want dan kun je inderdaad lagen eraf trekken - vergelijkbaar met een tweede laag verf rollen over bijna opgedroogde verf. De randen rechts zijn behoorlijk stevig, wat me doet vermoeden dat je er te lang mee gewerkt hebt en/of dat het gips te droog was.

Maar begrijp ik je goed dat je het in 1 keer gevuld en afgewerkt hebt? Dat is bij gipsplaten in principe niet de bedoeling. Eerst vul je de afgeschuinde kanten ruw en laat je het drogen. Daarbij krimpt het wat, dus na het wat opgeschuurd te hebben vul je een tweede keer. Pas de derde keer kun je het echt glad krijgen. Voor het vullen en afwerken gebruik je doorgaans ook een ander type gips.
 

Letthekidsplay

  • #3
Hallo Impie,

de toplaag is grijs-achtig (stootvaste gipsplaat, Habito). De foto is van een stuk dat ik inderdaad teveel bewerkt heb, ik had zo snel niet in de gaten dat ik de laag aan het beschadigen was. Daarna heb ik het nogmaals geprobeerd (met nieuwe gips en op een nieuw stuk), maar toen ging het ook al redelijk snel weer mis. "1 keer gevuld en afgewerkt": wat ik gedaan heb (of beter gezegd "wat ik geprobeerd heb") is
1) bewapenings gaas aangebracht
2) gips dik opzetten met een spaan
3) van onder naar boven met de spaan 1e keer glad trekken
4) van boven naar beneden, terwijl ik de spaan iets schuin houdt) 2e keer glad trekken

Toen ik bezig was, was het inderdaad warm (afgelopen weekend + op zolder), zou dat de reden kunnen zijn?

Bvd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu