Afwatering tuin met gazon op VEENgrond?

Chaheed9

 • #1
Sinds kort trotse eigenaar van een jaren 30 huisje midden in de stad met een tuin van maarliefst 80 vierkante meter. Nadeel: de tuin ligt bijna volledig op sompige, natte veengrond.

Bodemsamenstelling is als volgt (ophoogzand is inmiddels niet van toepassing)


afbeelding aangepast - mod

Slappe veengrond, gevolgd door een zandlaag dus.

Nu wil ik er voornamelijk een gazon in gaan plaatsen met aan de voor- en achterzijde twee kleine tegel terrasjes. De tegelterrasjes verhoog ik met 15 cm zand. Het hele middenstuk van de tuin wordt gazon.

Mijn grootste nachtmerrie is dat de slechte infiltratie van het veen, mijn gazon onder water doet lopen bij de geringste regenbui.
Wat is hier tegen te doen?

Ik zat zelf te denken een grintstrook aan te leggen, en het gazon onder afschot richting de strook te leiden in de hoop dat het water daarnaartoe kan. Maar kans is groot dat dit niet werkt.

Hoe zorg ik voor een goede afwatering van het gazon, zonder dat het te veel op de kosten drukt?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Zorg voor een dunne laag ophoogzand, en afschot naar een afvoerput. Eventueel leg je het terras aan op een dik pakket EPS voor een betere draagkracht.

  Ontwateren van veen geeft als zeer groot nadeel dat het inklinkt, waardoor je eea op moet hogen. Het zwaardere ophoogpakket drukt nog zwaarder op het veen, waardoor het inklinken vervolgens sneller zal gaan.
   

  Chaheed9

  • #3
  @Walker

  Dank u zeer! Dat inklinken van het veen bij gebruik van drainage was inderdaad iets wat ik al verwachtte te horen.
  Ik vraag me echter af in hoeverre het zin heeft een gazon onder afschot neer te leggen. Zal het water dan niet gewoon eerder in blijven liggen dan dat het zich richting een afvoer beweegt?
  Heel erg goed idee van die EPS platen onder de terrassen! Ik zal er zeker even naar kijken
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu