Woning ligt lager dan tuin, wat te doen met de afwatering en buurman

Ronald_43

  • #1
Goedenavond allemaal,

Binnenkort ga ik de tuin opnieuw bestraten en nu hoor ik graag jullie advies over de afwatering en mijn oplossing daarvoor.

Huidige situatie
In mijn situatie ligt de achterkant van de tuin ligt ongeveer 8cm hoger dan de woning. Overigens loopt het vanaf de achterkant van de tuin wel weer af naar de straatkant. Het gaat dus alleen om het regenwater wat in de tuin valt. Op dit moment ligt er een put aan de kant van de woning (in de hoek) waar het water wordt afgevoerd. Ik merk echter dat als het hard regent er toch plassen ontstaan. Nu komt dit ook omdat de huidige bestrating is verzakt op die plekken.

Mijn plan
Voor de nieuwe bestrating wil ik het terras (3 meter lang, 6 meter breed, 60x60 betontegels) vanaf de woning een stukje laten aflopen naar een goot. Deze goot wil ik dan weer aansluiten op de put/riolering. Het voorste deel van de tuin is relatief vlak waardoor ik ook niet veel hoef uit te graven of op te hogen. De huidige tegel is ook 4cm dikker dan de nieuwe tegel en het huidige terras ligt ongeveer 4cm onder de dorpel. Om het idee te verduidelijken heb ik onderstaande afbeelding toegevoegd.

schetstuin.png


Mijn vragen

1. Is dit een realistisch/goed idee of zouden jullie de afwatering van de nieuwe bestrating ook naar de put laten lopen en geen goot plaatsen?
2. Het liefste verwijder ik de put helemaal (mijn vader:P verklaart me voor gek), maar ik zie niet de toegevoegde waarde van de put als het water wordt afgevoerd naar de goot. Is dit een slecht idee?
3. De buurman heeft geen put en heeft bij regen constant last van water in zijn tuin. Nu was zijn vraag of hij eventueel ook op mijn put kon worden aangesloten. Mag dit? Is dit überhaupt een goed idee?

Ben benieuwd naar jullie mening!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou riolering nooit willen delen met de buren. Eigen afvoer en dan weet je bij juiste aanleg en onderhoud (vuil uit de put / voor halen) dat het altijd goed gaat.

Met er met je nieuwe terras op dat je de dorpels van de houten kozijnen vrij moet houden (indien er houten kozijnen zijn): als hier tegels vlak onder gelegd worden gaan ze snel rotten. Verstandig is ook rond de dorpels grind neer te leggen en geen tegels als deze te hoog komen.
 

Ronald_43

  • #3
Hi Bert,

Bedankt voor je reactie.

De kozijnen zijn van kunststof en de dorpel is van steen. De tegels komen waarschijnlijk 1 of 2 cm onder de dorpel te liggen. Zie foto.

dorpel.jpg


Wat denk je verder over het aanleggen van een gootje i.p.v. de put?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
er lijkt me niets mis met jouw voorstel.
afvoer zou ik zeker handhaven.
maar dat zou ook kunnen in de vorm van een drainage

Of je het riool wilt delen met je buren is aan jouw persoonlijk zou ik er niet heel moeilijk over doen
 

Ronald_43

  • #5
Bedankt voor je reactie!

Bedoel je met het handhaven van de afvoer dat de put ook moet blijven? Dus een goot en een put? Of is de goot als afvoer voldoende?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nogmaals: ik zou geen riool met buren willen delen. De relatie is nu misschien goed, die kan elk moment veranderen of er komen nieuwe buren en daar kun je het minder goed mee vinden.

Ik ken genoeg mensen die hun frituurpan in het riool legen. Zit jij met een verstopt riool en de buren weten van niks.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu