Afwasmachine bosch type SMV53M90EU.

RodeH

  • #1
Eerste klacht op de ECOstand stopt de afwasmachine na ongeveer 30 minuten een piep signaal en het rode symbool van de waterkraan brandt in de display.
Watertoevoerslang losgenomen filter ontkalkt de waterhoeveelheid gemeten wat in het labyrint wordt ingelaten en dat is 2,8 liter per minuut.
In de gebruiksaanwijzing staat hoeveelheid binnenstromend water moet minimaal 10 liter per minuut zijn.
Nieuwe watertoevoerslang gemonteerd de originelen van Bosch opnieuw water hoeveelheid gemeten blijft 2,8 liter minuut.

Nu heeft de afwasmachine ook problemen met opstarten op de Ecostand na ongeveer 30 seconden piep signaal en rode symbool van de waterkraan tijdens het vullen draait wel de schoep van de flowsensor.
De aansluiting van de flowsensor los gemaakt in het labyrint dat maakt geen verschil ook na ongeveer 30 seconden gaat de afwasmachine in storing, mag ik aannemen dat de flow sensor in orde is vanwege dat ik geen verschil constateer.
Ik zie wel aan de linkerzijde halverwege het labyrint een donkerplek(vuil?) zal dat de reden zijn van de storing.
Wie heeft ervaring met dit probleem of een goede tip om dit op te lossen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
RodeH schreef:
De aansluiting van de flowsensor los gemaakt in het labyrint dat maakt geen verschil ook na ongeveer 30 seconden gaat de afwasmachine in storing, mag ik aannemen dat de flow sensor in orde is vanwege dat ik geen verschil constateer.
Dat is een wat vreemde redenatie. De flowmeter 'rapporteert' aan de besturing dmv. impulsen, dat er water komt. Als je nu de flowmeter loskoppelt, zou de besturing moeten weten, dat er water komt? Integendeel: door de stekker los te nemen, weet de besturing met zekerheid dat er geen impulsen komen, dus stelt vast dat er geen water komt (wat dan ook de werkelijke oorzaak mag zijn). Geen verschil met een defecte flowmeter.

De flowmeter werkt met een vrij fragiel elementje, een zgn. reedswitch. Die willen nog wel eens oorzaak van problemen zijn.
Voor het E-nummer SMV53M90EU/01 kun je hier (klik) de onderdelentekeningen bekijken. Aldaar heeft het schakelelement in tek. 4/6 het nummer 0405, bestelnummer 00611317. Die zou je ohms kunnen meten, hij staat open of dicht, afhankelijk van de stand van het schoepenradje in het labyrint. Je zult op één of andere manier moeten zien dat je beide standen meet. Deze meting zegt alleen niets over het functioneren van het schakelaartje op hogere snelheid, het zou kunnen zijn dat ie dan alsnog niet goed werkt...

Het model SMV53M90EU komt nog in veel andere E-nummer-indexen voor, bijv. SMV53M90EU/32. Vul even de juiste index in, zodat, indien je zo'n onderdeel bestelt, zeker weet dat je het juiste hebt. Waarschijnlijk zijn ze voor alle 11 indexen het zelfde, maar ik ga dat niet voor je uitproberen.

Waarmee ik niet wil zeggen, dat de fout persé aan die schakelaar moet liggen, maar uitsluiten kun je het ook niet en zeker niet op de manier die jij gebruikt hebt!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Foutcode uitlezen:

apparaat uitzetten en deur open wacht 3 minuten

twee knopjes links naast display indrukken en dan apparaat aanzetten en hij heeft dan maximaal 8 codes opgeslagen
 

RodeH

  • #4
Beste Kees en S.oldeerbout bedankt voor jullie reactie.

Ik heb een nieuwe flowmeter besteld.
S.oldeerbout ik heb de foutcodes E14 en E 18 deze wil ik resetten maar dan wil niet .
Ik heb de machine een paar minuten spanningsloos gezet daarna weer aan maar de foutcodes blijven erin staat wanneer ik de foutcodes oproep.
Ook de start reset knop een paar seconden ingedrukt helpt ook niet .
Heeft u nog een tip om de foutcodes te resetten.

Met vriendelijke Groet.
RodeH
 

RodeH

  • #5
Heren ,ik heb de flowsensor vernieuwd waarna de machine weer keurig zijn programma weer afmaakt.
Bedankt nogmaals voor jullie tips.

RodeH
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat is goed om te horen!
Iets om trots op te zijn, zelf je vaatwasser gerepareerd. :prima:

En bedankt voor de terugmelding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu