Afvoerprobleem

Fedde H

 • #1
Mijn badafvoer (Riho) werkt via een draaiknop op de rand, die een kabel bedient. Naast de afvoer wordt deze kabel geacht een palletje heen en weer te halen waardoor de stop van het bad op en neer gelaten wordt. Aan de kant van de knop lijkt de kabel goed te werken. Maar dat palletje wordt niet meer bediend. Nu zit het uiteinde van de kabeldoorvoer (ook met wat lijkt op een schroef) en de aansluiting op het metalen huis waar het palletje uit komt, in plastic weggewerkt dat onderdeel uitmaakt van de gehele afvoer constructie. Kan ik dat plastic domweg verwijderen en de kabel en aansluiting vernieuwen of heeft de technische commercie hier andere bedoelingen?

Ik heb wel een digitale foto, maar zie zo niet hoe ik die hier kan plaatsen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Als ik het goed begrijp bij verdraaiing knop gaat de stop niet om hoog.
  Je hebt stop er al uit dus, in die stop zit een schroef met een borg moertje.
  Het wil soms wel wezen dat dit schroefje op maat uit gedraaid moet worden en moertje weer geborgd worden zodat de bediening weer goed is
   

  Fedde H

  • #3
  Bedankt voor de reactie, Henk. Wanneer ik het palletje met een schroevendraaier heen en weer beweeg gaat de stop wel open en dicht. Het is puur dat de kabel niet functioneert lijkt mij. De stop zelf is inderdaad uit het bad te trekken, maar daar zit geen moertje aan. De bedieningsknop heeft inderdaad wel een borgmoertje, die doet het wel. Ik kan je de foto evt wel mailen.
   

  Fedde H

  • #4
  Ongelooflijk eigenlijk dat e.e.a. zo kennelijk werkt. Mechanisch probleempje, maar reparatie is niet mogelijk. :shock:
  Dit is de mail van de fabrikant:
  Geachte,

  Om dan toch meteen met de deur in huis te vallen………… helaas maar een compleet nieuwe afvoer met onderaanzuiging is de enige oplossing die mogelijk is.

  Sorry maar een andere oplossing heb ik niet voorhanden.

  Met vriendelijke groet,

  Afd. Service
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Ja ja hoe zo weggooi maatschappij, repareren is dus niet mogelijk jammer.
  dus succes met zagen
   

  Fedde H

  • #6
  Een leraar van de technische school wist mij te vertellen dat de bedieningskabel speling kan krijgen, vergelijkbaar met rem- en koppelingskabels van een auto. De speling kan zich voordoen aan zowel de badkant als aan de afvoerkant.

  De onderkant van het plastic huis van de bedieningsknop (plastic onderkant bleek dekseltje wat los kan, dus eraf gewurmd), direct naast de rand zie je een schroef waarin de kabel, die via een soort knelverbinding is gevat, wordt geklemd (deze wordt via het zichtbare metalen "knietje" en de knop op de badrand bewogen). Losmaken van deze schroef geeft de mogelijkheid de kabel geheel te verwijderen en te zien hoe die is gevat; maar ook de kans om hem te stellen en meer of minder speling in de kabel te krijgen. In mijn geval moest de speling verkleind worden. Tevens moest het binnenwerk een beetje soepel in t vet. Dit was genoeg om alles goed te laten werken.

  De stelschroef aan de bovenkant, direct onder de chroom bedieningsknop, waarmee de as naar het knietje gedraaid wordt, verloopt ook regelmatig. Dat zei Henk ook al, die moet hoe dan ook vaak gecheckt worden.

  Als dit nog niet voldoende zou zijn is er zeer waarschijnlijk ook speling aan de afvoerzijde. Op dat moment heb je weinig te verliezen als je zelf wat gaat klooien.

  Wanneer je aan de bovenkant voorzichtig het plastic oogje een stukje openzaagt kun je vat krijgen op de moer waarmee de kabeldoorvoer aan het metalen bedieningshuis gekoppeld zit. Dit plastic oog dient puur voor stabiliteit, dus daar moet je later mogelijk weer iets op verzinnen dat dit stevig zit. Ik heb dit verder niet uitgevoerd dus meer detail over wat je aantreft qua verbinding kan ik niet geven, maar mocht je de kabel kunnen stellen is dat mooi meegenomen. In geval je de kabel los kunt krijgen en stellen niet voldoende is, dan is het een kwestie van kijken wat voordeliger is. Een volledig nieuwe afvoer (zie bericht van leverancier hier verder) of een nieuwe kabel, en die dan het beste via een garage (of autorestaurateur) exact op lengte laten maken. Afhankelijk van je gereedschap en kunnen wil je dat mogelijk inclusief de "vatting" van de uiteinden. Neem knop en kabel mee, want ik weet niet wat de technische namen van de onderdeeltjes zijn...
  Beter kan ik het niet uitleggen! Wie foto's wil kan zich per IM melden. Henk heeft al.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu