Afvoerpijp kachel hoger dan die van schoorsteen

Snoepie

  • #1
Heb een kachel gekocht (gas). Echter de gasafvoer (achterkant kachel) is een 30 cm hoger dan de aansluiting van de schoorsteen (nisbus). Deze nisbus is wel verschuifbaar maar komt dus nog te kort. Het betreft een schoorsteen (gemetseld) van een jaren '30 huis. Heb de plaat aluminium met ingebouwde nisbuis weggehaald (zit met strippen vastgeschroefd aan schoorsteen) en daarachter zit een soort betonachtig uiteinde van de schoorsteen en zie (in de schoorsteen) boven dit betonachtig geheel de bakstenen van de schoorsteen zitten.

Mijn vraag is of het mogelijk is dat ik nu gewoon 30 cm hoger een gat boor in de schoorsteen (door bakstenen) om een nisbus in te plaatsen en dan de 'onderste'afvoer af te dekken met een aluminium plaat (nisbus in plaat er uit en nieuwe dichte plaat ervoor). Heb de schoorsteen zelf nog nooit gebruikt maar oude eigenaar van huis zegt dat deze intact is en heeft zelf wel een gashaard daarop gestookt. Voor alle zekerheid laat ik de schoorsteen wel vegen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik kan zo geen reden bedenken dat het niet zou kunnen tenzij de schoorsteen niet in orde is, vraag even na bij de leverancier en/of het gasbedrijf of het bij deze kachel ook kan en mag.
Gebruik geen aluminium plaat maar rvs, met rvs schroeven de plaat vast zetten, met vegen erg gemakkelijk te verwijderen.
 

Snoepie

  • #3
Zeer bedankt voor het antwoord. Kachel kan op gemetselde schoorsteen, is geen probleem. Laat voor gebruik door bedrijf controleren of schoorsteen goed is. Plaat rvs inderdaad beter, slim. Bij schoorsteenvegen kan altijd dan nog makkelijk rotzooi uit schoorsteen weghalen.

Bovendien met de tijd zet ik achter de kachel een wandje (los) met wat oude tegeltjes zodat je de plaat dan niet meer ziet. Of is het toch beter om het onderste gedeelte helemaal dicht te maken dit ivm mogelijk rookgas uit kieren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is normaal gesproken bij een goede schoorsteen bijna onmogelijk dat er rookgas onder de plaat uitkomt, voor de zekerheid kunt u een rand onbrandbaar koord tussen de rvs plaat en de schoorsteen leggen.
Dit koord is de vervanger van het vroegere asbest koord en verkrijgbaar bij de kachelsmid.
 

Snoepie

  • #5
Zeer bedankt!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Graag gedaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu