Afvoerpijp houtkachel

Ho-Kan

  • #1
Wij zijn onze woning uit 1932 volledig aan het verbouwen. Nu wil ik op de plaats waar vroeger twee gashaarden zaten, met dus twee gemetselde afvoerkanalen, een inbouw open haard plaatsen.

Merk en type: Bodart Gonay Phenix 650. Het werk op de begane grond gaat allemaal wel lukken, alleen hoe zorgen we voor een goede afvoer van de verbrandingsgassen? Heeft iemand hier ervaring mee?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Ga eerst zien of je kanaal nog geschikt is raadpleeg evt een spesialist. de kachel heeft een rookgas afvoer van 20 cm houdt daar rekening mee, dus evt een rookproef om te zien of je kanaal niet lek is, er is waarschijnlijk jaren gas op gestookt.mocht her kanaal lek zijn dan kun je overwegen om er een flexibele slang doorheen te doen, dit wordt al heel lastig als er verslepingen inzitten.
 

Ho-Kan

  • #3
Oh, ik was sowieso van plan om er een buis doorheen te trekken. Het is niet verstandig om het door het gemetselde kanaal te laten lopen, lijkt me.

Ik heb al iets gelezen over dubbelwandig rvs. En de rest dan volgooien met vermiculiet. Is dat een idee ? Zoja, moet het laatste deel ook dubbelwandig aangezien dit uit het huis steekt ?
 

Ho-Kan

  • #4
Nog wat foto's ter info:

Buitenkant



Schouw
Tussen de palen (let even niet op het hout wat er nu staat)



1 v/d 2 kanalen



Foto's plaatsen s.v.p. via klusidee, mod.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Hoe ik het zou doen. schoorsteenpot er boven uitkappen ,door het kanaal heen flexibele buis, boven op schoorsteen halve meter dw, en onder vanaf onderkant schoorsteen dw tot op kachel, evt rondom flexibele slang isoleren met vermuculite, als de schoorsteen in slechte staat is dan isoleren met vermuculite tot het lood. een buis van 20 wordt lastig 18 zal waarschijnlijk wel gaan.
 

Ho-Kan

  • #6
Duidelijk, maar ik ben nog wel in twijfel of ik het nu zelf ga doen of niet. Ik ben wel behoorlijk handig en heb ook nog een handige vader & schoonvader, maar het moet wel goed gebeuren. En ik kan elke cent gebruiken voor de rest van de verbouwing.

Het gaat mij voornamelijk om het aanleggen van het stuk van plafond woonkamer tot en met de schoorsteen. Hoe moeilijk is dit? Is dit goed zelf te doen?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Als je een beetje handig bent is dit wel zelf te doen., dus dan de slang in een stuk van boven af door de schoorsteen tot onderkant plafond, met dan onder en boven overgangs stukken vast flexibel,
 

Wouts

  • #8
Andere naam voor zo'n overgangsset is volgens mij ook saneringsset. Dan komt er eentje onder de schoorsteen en eentje bovenop. Als je hier even op googled en je bent handig begrijp je ook precies hoe het gedaan moet worden.
 

Ho-Kan

  • #9
Vanavond zou er een specialist komen, maar die laat verstek helaas. Maar er is wel een nieuwe ontwikkeling. Ik heb nogmaals eens goed in het gat gekeken en de schoorsteen (het bovenste deel dus) bestaat uit keramisch materiaal. Dat verklaart ook waarom deze rond is aan de binnenzijde.

Nu is mijn vraag: kan deze de warmte van een houtkachel aan?
- Zo ja, hoe maak ik een verbinding tussen de rvs pijp en het keramische kanaal.
- Zo nee, kan ik een pijp van 18 cm (minimaal benodigd voor de kachel) in een keramisch kanaal van 18 cm krijgen ?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Een slang van 18 cm is 19 a 19.5 cm buitenwerks,. is dat niet de schoorsteenpot ,waar je van onder af tegen aan kijkt.
 

Ho-Kan

  • #11
Nee, dit is echt de onderkant van de schoorsteen. Het is nogal moeilijk een goede foto van te maken, maar je ziet dat er (van onderaf gezien) na de versmalling halverwege nog een kanaal van drie meter uit keramisch materiaal bestaat.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #12
Misschien kun je van onder af meten, op wat voor hoogte het keramische materiaal begint.daar onder een gat maken ,als je er bij kunt, en zorgen voor een goede verbinding tussen de elementen, en de rvs slang.[ overgangs stuk vast flexibel]evt eerst rook proef doen om te zien of het bovenste stuk niet lekkage vertoond.
 

Ho-Kan

  • #13
Ik heb even gebeld met het bedrijf welke van die keramische schoorsteenkanalen maakt en hij vertelde mij dat de het kanaal wel bestand was tegen de hoge temperaturen van een houtkachel. Dus ik zou het volgende willen doen:


Stapsgewijs:
1) gat maken op de eerste verdieping en saneringsset plaatsen;
2) flexibele buis erin hangen en aansluiten op het verbindingsstuk en vervolgens het verbindingsstuk vastzetten;
3) flexibel vastmaken op saneringsste en de boel volstorten met vermiculiet;
4) kap op de schoorsteen monteren en kachel onderin aansluiten;
5) testen en de boel afwerken.

Mis ik nog iets?

NB. de persoon van wie ik de kachel gekocht heb, had het niet over vermiculiet korrels maar een soort van brandwerende stof tweemaal om de RVS buis wikkelen en met kippengaas vastmaken. Iemand hier ooit van gehoord ?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #14
Een sanerings set is meestal ,een overgangstuk waar een vierkante plaat aan vastzit. dit kan je niet kwijt in de schoorsteen, MISSCHIEN wel aan de onderkant zorg ook dat de overgang van enkelwandig naar dw aansluiting.niet in de buurt van hout zit .als er vablenta blokken inzitten, zijn daar ook speciale verlopen voor.omkleden met wol en kippengaas is geen optie dat krijg je niet in het kanaal.waarschijnlijk heb je dan beneden ook bochten nodig.
 

Ho-Kan

  • #15
We zijn er bijna. Ik ben er over uit dat we dan zo'n koppelstuk RVS/Valbrenta gaan gebruiken. Moet die ook nog gelijmd/gekit worden?

Daarnaast: om de hoeveel meter moet een bevestigingsclip? Want het moet in een bestaande schouw, dus het echt vastzetten van de pijp kan wel eens moeilijk worden.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #16
Als ie beneden en boven vast zit, hoeft ie onderweg niet vast.om dat verloop hoeft niks past meestal aardig precies[als het valblenta blokken zijn] dan kom je in de maat 170 of 190.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu