Regenafvoerpijp te klein

Harry1951

  • #1
Beste mensen, graag jullie advies. Wij wonen nu 2 jaar in dit huis uit 2002, waar alle regenwaterafvoer via een overdekte binnenpatio gaat (foto's ter verduidelijking bijgevoegd)
Het is een plat dak, opp ongeveer 150 M2; er zijn 3 stadsuitlopen (die dus in de binnenruimte uitkomen) en aansluiten op verticale pijp van 100 mm (3x dus) Onder de betonnen vloer komen die samen en er komt 1 pijp (125mm) naar buiten en eindigt in het regenwaterbekken hier voor de deur.
Normaliter gaat dat prima, maar bij zeer grote stortbuien, zoals 2 dagen geleden (7 cm in 30 min) is denk ik de centrale pijp te dun, de 3 afvoerpijpen komen vol water en dat loopt er dan bovenaan weer uit bij de aansluiting van de stadsuitloop, die zo te zien niet verlijmd is oid. En dan hebben we dus regenwater in huis.
Mijn vraag is of deze aansluiting te dichten is (bv lijm er in zien te prutsen, of ik heb nog een rol butyleentape liggen-weet niet of dat hecht op pvc) of een andere truc.
Ik heb ook bedacht of de toevoer deels te blokkeren (hoe doe ik dat, blokje hout of zo?) zodat de toevloed naar de pijpen wordt afgeremd. Ik ben niet meteen bang voor het gewicht, is betonnen dak.
Graag jullie advies Bij voorbaat dank.

Harry
IMG_6564.JPG
IMG_6564.JPG
IMG_6566.JPG
IMG_6572.JPG
IMG_6573.JPG
IMG_6577.JPG
IMG_6578.JPG
IMG_6578.JPG
IMG_6573.JPG
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou de afvoeren verleggen naar de buitengevel en ter plaatse van de patio het dak iets ophogen zodat het water naar de buitengevel stroomt.
 

Harry1951

  • #3
Dat betekent renovatie dakbedekking en onderliggende isolatielaag om afschot naar buiten te laten lopen, dat is me nu nog te gortig, lijkt me wel remount van overweging als dakbedekking aan vernieuwing toe is (en dan maar meteen groen dak misschien)
 

ABCDE

  • #4
Geen overstort??? Knurftig aangelegd, jammer weer. Ook zeer kleine opstand zo te zien. Zal wel weer voldaan hebben aan de "minimale eisen van de richtlijnen".

Bedoel je met 'water in huis' dat het het onder de rand van het dak door naar binnen komt, of dat het in die patio komt?

Kun je die 125mm niet vergroten?

Hier in de buurt is een gebouw met ca. 1700 m2 plat dak. Als daar plotseling 7 cm naar beneden komt zeilen dan gaat het gewoon door de overstort direct naar het maaiveld. (want de helft van de regulier afvoeren ook vaak verstopt).
 

Harry1951

  • #5
Geen overstort helaas (moderne architectuur..)
Nee het dak lekt niet, maar het water loopt langs de pijpen naar beneden, komt dus binnen door de aansluiting van de stadsuitloop op de pijp, vandaar mijn vraag of dit op de een of andere manier dicht te krijgen zou zijn.
Die pijp van 125 mm zit onder de betonnen vloer (alles is beton) dus dat is geen simpel verhaal.
Verstopping regenleiding lijkt me sterk, er ligt hier nooit 1 blaadje op het dak!
Normaliter dus nooit een probleem, nu 2 keer afgelopen jaar water binnen gehad. Vorige eigenaar (hier 14 jaar gewoond) heeft het nooit meegemaakt.
Daarom dacht ik er aan te proberen de flow naar binnen wat af te remmen, bv naar 80% , mogelijk is dat al afdoende. Je hebt van die speciale bladerroosters voor plat dak en stadsuitloop, zou dat wat kunnen remmen? Nog andere suggesties?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
laat is je riool maar een doorspuiten.
juist omdat het heel lang goed zou zijn gegaan is dat de meest waarschijnlijke oorzaak.

je kan die aansluiting dichtlijmen maar uiteindelijk gaat dat water ergens naartoe.
als je het probleem niet oplost.
stortbuien komen vrijwel jaarlijks voor
 

Harry1951

  • #7
ok ga ik mee aan de slag. Dank voor suggestie
 

Pelikano

  • #8
Lijkt mij ook eerder een " verstopping". Loopt de pijn naar de regenwaterbekken wel goed af? Of is ie misschien doorgezakt en blijft er water instaan? Als het droog is een emmer water erin en dat moet er dan wel uitkomen.
 

Harry1951

  • #9
Ik kan dat helaas niet goed zien, er loopt soort terras om huis waar die buis onder zit; moet dus via waterkant maar uitmonding gaan zoeken (heb wel waadpak gelukkig)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Lijkt mij ook dat er iets te veel weerstand of tegenstroom heb richting het regenwaterbekken. Als die buis in de grond te weinig afschot heeft stroomt het water niet snel genoeg door. Dat water moet snel kunnen lozen. Dus als het bijvoorbeeld onder het niveau uitkomt is dat ook een vertager van snel uitstomen.
 

Harry1951

  • #11
Dat is ook een goed punt van aandacht, dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als de buis in de grond onder het niveau van het bekken loost is de oplossing een 45 T stuk op die buis monteren eventueel verlengen zodat er een vrije uitloop ontstaat boven de grond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu