Afvoermaat houtkachel

Christianos

  • #1
Dag allen,

In mijn oude huis is vroeger de schoorsteen weggehaald. Nu heb ik uit de familie als erfstuk een oude potkachel die ik graag weer in de woonkamer terugbreng en heel, heel af en toe weer eens zou willen stoken.

De diameter van de rookafvoer op het oude kacheltje is slechts 10 cm. Nu bestaan er dubbelwandige rookafvoerkanalen van die maat, maar het is erg smal.

Wat moet ik doen? Een rookafvoer in een gangbare maat monteren met een versmallingsdeel naar de kachel toe? Kan dat kwaad? Ik hoorde van sommigen dat dit verkeerde wervelingen kan veroorzaken met als kans aanslag in het rookkanaal.

Of het hele rookkanaal in 10 cm uitvoeren? Met als consequentie dat er nooit eigenlijk een andere kachel op aangesloten kan worden omdat het erg smal is?

Groet!
Christian
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou er even een schoorsteenveger bij halen. Die kan de situatie ter plekke beoordelen en je een beter advies geven.
 

Christianos

  • #3
Dank! Het is gewoon vrij rechttoe, rechtaan. Er is een kamer, en daarboven een verdieping met dak. Daar liep een rookkanaal, dat is helemaal verdwenen, dus er kan rechtstandig een nieuw rookkanaal in worden gemaakt.

Ik ga niet de deskundigheid van de lokale schoorsteenveger in twijfel trekken (ik zal hem bellen!), maar ben ook benieuwd naar jullie meningen.
 

ABCDE

  • #4
Een lamp in de kachel monteren. Wel de sfeer, niet de smeer.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Oja ik was even vergeten je te waarschuwen voor de actiegroep Stop ***********
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #6
Tekst verwijderd, heeft helemaal niets met het topic te maken, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Christianos

  • #7
En zou ik ook gewoon antwoord op mijn vraag mogen zonder de hele Urgenda-discussie hier te gaan voeren...?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
evt 125 kun je meerdere kanten op
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ik denk ook dat je het beste een kanaal van 125 kunt aanleggen. Zou zonde zijn als je nu alles in 100 uitvoert en later voor een andere kachel alles weer moer vervangen.

Als het gewoon simpel recht naar boven is dan is het inderdaad niet zo spannend. Al kan het nooit kwaad om de boel door de schoorsteenveger te laten bekijken voor je het in gebruik neemt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu