Afvoerkanaal mechanische ventilatie

BobGr

 • #1
Beste mede-klussers,

Ik ben van plan om in mijn jaren 60 woning mechanische ventilatie aan te leggen. Nu vroeg ik mij af of ik per rooster (kamer) een apart afvoerkanaal naar de mechanische ventilatie moet aanleggen of dat ik meerdere roosters op 1 afvoerkanaal mag laten uitkomen. Ik heb in onderstaande uitgetekend wat ik van plan ben en vraag mij af of dat mag/voor voldoende afzuiging zorgt. Ik zou in onderstaand voorbeeld graag toilet 1 en toilet 2 op dezelfde afvoerbuis doen en dan de badkamer op een aparte afvoerbuis.


Alvast bedankt voor jullie reactie!

Groet,
Bob
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Bij afvoer spreek je niet over roosters, maar over ventielen. Omdat deze instelbaar zijn, kun je sturen met de debieten.

  De nieuwste varianten van mechanische ventilatie hebben (zelf)sturende kleppen, zodat je per afvoerkanaal het debiet kunt sturen. Anders wordt het overal tegelijk afvoeren (zoals nu meestal het geval is).

  Regels:
  eisen voor afvoer:
  Keuken: Minimale afvoer 21 liter per seconde
  Badkamer: Minimale afvoer 14 liter per seconde
  Toilet: Minimale afvoer 7 liter per seconde.

  Echter nog belangrijker zijn de eisen voor toevoer:

  Verblijfsgebied: > 0,9 dm3 /s per m2 vloeroppervlakte met een minimum van 7 dm3 /s

  Verblijfsruimte: > 0,7 dm3 /s per m2 vloeroppervlakte met een minimum van 7 dm3 /s

  Alles wat je toe moet voeren, moet je ook afvoeren. Bij een woning met meerdere slaapkamers is de toevoer dan ook vaak maatgevend.

  Op basis hiervan weet je dat je in iedere slaapkamer en in de woonkamer 1 of meerdere roosters moet toepassen. Het debiet van een rooster is de doorlaat per m1, maal de lengte.
   

  BobGr

  • #3
  Hoi Walker,

  Bedankt voor je bericht. Ik wist niet dat de ventielen in te stellen zijn, weer wat geleerd! Op basis van jouw antwoord en met behulp van Google ben ik erachter gekomen dat ik gewoon één kanaal voor de twee kamers kan gebruiken en dus totaal twee kanalen kan aanleggen. Bedankt!

  Dit topic kan gesloten worden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4

  BobGr

  • #5
  Hoi IJkenhout,

  Dank daarvoor, gaan we even lezen :)

  Groet,
  Bob
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu