Afvoer wasmachine loopt over! Ergens verstopt?

Idaeon

 • #1
Hallo iedereen,

Ik heb sinds gisteren ineens een probleem met de afvoer van mijn wasmachine.

Ik heb een gecombineerde wasmachine/droger van AEG. Na gisteren een was te hebben gedraaid zonder problemen en daarna de wasdroger te hebben gebruikt, heb ik de machine laten spoelen. Dit om de machine schoon te maken ivm gebruik van de wasdroger. Tijdens het spoelen hoorde ik ineens gekletter van water onder het keukenblok. Bij het wegpompen van het water werd dit uit de afvoer gespoten. Mijn onderbuurman (ik woon in een appartement) stond ook direct aan de deur met de mededeling dat het water bij hem uit het plafond kwam.

Vandaag samen met mijn vader de wasmachine onder het keukenblok vandaag gebouwd (staat er allemaal nogal strak onder) en alle pijpen ed. nagekeken. We hebben niets bijzonders (qua verstoppingen) kunnen vinden. Ook een test waarbij we wat water in de wasmachine hebben laten lopen en weer weg hebben laten pompen liep zonder problemen. Ervan overtuigd dat het probleem opgelost was hebben we de boel weer dichtgebouwd. Mijn vader heeft daarbij de afvoerslang wat verdikt met ductape zodat deze strak in de afvoerpijp zit. Dit om te voorkomen dat het water hier weer uit zou gaan spuiten bij een nieuw probleem.

Het nieuwe probleem ontstond al snel toen ik daarna nog een test deed en de machine het spoelprogramma liet doorlopen. Het water spuit nu niet uit de afvoerpijp, maar komt nu in de spoelbak van het aanrecht omhoog. Wanneer ik dan de wasmachine uit zet spoelt het water ook direct weer uit de spoelbak weg.

Een kleine situatieschets:
De wasmachine staat in de keuken en is aangesloten op de afvoer van het aanrecht. De afvoer van de wasmachine bestaat uit een hoge lange pijp met een zwanenhals die vervolgens met een 45-graden stuk is aangesloten op de afvoerpijp van de gootsteen. Na deze aansluiting verdwijnt de pijp in de vloer.

Ik heb verder nergens geen problemen (gehad) met de afvoer en al het water in de gootsteen loopt ook prima weg. Dus ik vermoed dat het hier niet om een verstopping gaat.

Ik vermoed dat het niet handig was om die afvoerslang te verdikken met ductape zodat hij strak in de pijp zit. Dit ivm de verhalen over beluchting die ik inmiddels heb gelezen. Wat ik alleen niet begrijp is waarom de wasmachine ineens water uit de afvoer ging spuiten terwijl er in de vijf jaar dat ik hier woon nog nooit een probleem is geweest.

Kan iemand eens zijn licht laten schijnen over dit (wellicht wat lange) verhaal. Wat zou er aan de hand kunnen zijn en wat kan ik er zelf aan doen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Als ik dit zo hoort doet je wasmachine het wel goed, maar zit de afvoer ergens verderop verstopt. Anders zou het niet uit de spoelbak omhoog komen. Dat kan alleen wanneer er druk opgebouwd wordt in de afvoerleiding en het overtollige water de gemakkelijkste weg zoekt, in dit geval de spoelbak. Zoiets krijg je niet met een foutieve ontluchting door die duct-tape. In dat geval zou je misschien hooguit wat gorgelgeluiden horen uit de spoelbak.

  Het kan best zijn dat de afvoer nog niet helemaal dicht is en dat kleine hoeveelheden water nog wel wegspoelen maar dat pas als de wasmachine flink aan het pompen gaat de afvoerleiding volloopt en het water een alternatieve weg zoekt.
   

  Fiesiekus

  • #3
  Vroger zat er aan het eind van de wasmachineslang een rubber stukje zodat ie wat dikkere was en stevig in de rioolpijp stak. Als dat los schiet en in het riool verdwijnt, heb je flink minder doorlaat, maar het loopt nog wel weg.

  Controleer of dat rubber nog aan het slang-eind zit (zal wel niet, gezien de duct-tape die er om gedraaid is) of misschien in de zwanenhals de zaak gedeeltelijk verstopt. Ook die zwanenhals onder de wasbak kan je even controleren op andere verstopping.

  Verder het verhaal van Krunnie.
   

  Rides

  • #4
  De nieuwere wasmachines hebben niet zo'n dikker stukje aan het eind van de afvoerslang, maar een soort beugel van hard plastic die de slang klemvast in een U-bocht houdt, zodat die niet uit de afvoerpijp kan schieten.

  [...]
  rest van mijn verhaal gewist na terechtwijzing van een moderator.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Idee: Zelf een topic openen voor uw vragen, topic kapen is niet toegestaan.
  In een sifon voor een wasmachine zal geen verstopping ontstaan, het maakt dus niets uit of de dop op de vloer rust.
  Ik denk dat bij u een verstopping zit of geen ontluchting.

  Verdere reacties in een nieuw topic.
   

  Rides

  • #6
  Sorry, moderator. Dacht dat het onderwerp (topic = onderwerp, thema) overeenkwam. Had geen bedoeling iets te 'kapen' van wie ook..
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Geen probleem :wink:
   

  Idaeon

  • #8
  Bedankt voor alle reacties tot zo ver. Het uiteinde van de slang bevat(te) volgens mij geen rubberen verdikking. Het uiteinde bestaat uit een ca. 2 cm lange hard plastic verdikking en deze zit nog gewoon aan de flexibele slang. Er zit overigens geen beugel aan zoals Rides aangaf.

  Het was ook niet zo dat de slang helemaal los in de afvoer hing, maar het water kon er wel ongehinderd langs omhoog. De verdikking met duct-tape was gemaakt omdat te voorkomen. Gelukkig maar anders had bij de test gisteravond weer de onderbuurman aan de deur gestaan.

  Gisteren hebben we ook alle sifons en dergelijke nagekeken maar hier zijn geen verstoppingen in gevonden. Als er een verstopping is zal deze verderop in de pijp moeten zijn in de vloer. Zeker ook omdat de 45 graden splitsing waar de wasmachine op aangesloten is vlak voor het punt zit waar de pijp de vloer in gaat.

  Ik heb besloten om morgen toch mijn loodgieter maar even te bellen.
  Hou jullie op de hoogte van de vorderingen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu