Afvoer voor wasmachine en vaatwasser loopt over

Hc_petje

 • #1
Hallo.

Ik heb een wasmachine en een vaatwasser langs elkaar staan.
Er was 1 afvoer, dus ik heb er een Y-stuk opgezet zodat ik er 2 slangen in kan hangen.

Maar nu loopt de afvoerbuis steeds over. Ik weet ook niet hoer het hiervoor was toen er alleen de wasmachine in zat. Maar aan de vloer( beton met zeil erop) te zien was het toen ook al niet zo goed.

Ik woon hier net pas. Hieronder foto's hoe ik het nu heb:

De orginele hoogte was ter hoogte van het midden van het Y-stuk.
Mijn wasmachine heeft de afvoerslang bovenaan de achterkant, en mijn vaatwasser onderaan.


Hopelijk kan iemand mij helpen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #2
Er zitten teveel bochten in om te beginnen.
De twee rood omcirkelde bochten verwijderen.
De sifon lager zetten en de groene bocht na de sifon direct op de buis die uit de muur komt aansluiten.

Misschien is er ook nog sprake van een verstopping, dus als je de buis toch open hebt ook gelijk met een ontstoppingsveer er doorheen gaan.

Edit: en zet de pijp ook gelijk even met een beugel vast!

 

Hc_petje

 • #3
Bedankt voor je snelle antwoord,

nou nog een vraagje.. Hoe ga ik gelijmde pijpen los krijgen. Die bochten zitten allemaal gelijmt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #4
Ok, de meest gebruikte methode is om over de lengte van het gelijmde gedeelte een zaagsnede te maken net zo diep dat je het gedeelte van de daar in gelijmde buis niet raakt. Daarna ga je met een verffohn de boel rustig verwarmen en met een dunne schroevendraaier er tussen wurmen zodat de zaagsnede open komt. Daarna neem je een tang en krul je de buitenkant op zodat de lijmverbinding helemaal open en los komt. Beetje heen en weer wrikken. Niet te snel en teveel verwarmen zodat het gedeelte wat je in stand wil houden niet vervormt.
 

Hc_petje

 • #5
Het gedeelte wat de muur in gaat is een mof. hier zit een spie-mof bocht in. dus ik zou de bocht af moeten zagen, en dan met een fohn de bocht verwarmen zodat ik deze uit de mof kan krijgen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #6
Ik zou hem dan inderdaad afzagen maar zorgen dat ik nog wel wat "vlees" heb om hem beet te pakken.
Vervolgens met een los zaagblad het gedeelte dat in de mof zit inzagen (aan de binnenkant) en dan met de fohn, schroevendraaier en tang aan de gang.
Het valt vaak wel mee hoor, even verwarmen en wat wrikken en draaien en hij komt wel los. Voor de nieuwe verbinding de boel even opschuren aan de binnenkant.

Vergeet niet die ontstoppingsveer!
 

Hc_petje

 • #7
Okeej bedankt. Ik ga maar eens even aan de gang.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #8
Zie ik trouwens goed dat die mof uit de muur er schuin uit komt.
Je zou dan een spie-mof 45 graden terug kunnen plaatsen in de mof om zodoende dicht bij de muur te blijven en recht op je sifon uit te komen.
 

Hc_petje

 • #9
Dat heb je idd goed gezien. Hier komt ook een 45 graden spie-mof op.
Ik heb net bij mn ouders de verf fohn opgehaald. dus ik ga eerst proberen de 90 graden bocht eraf te halen.
 

Hc_petje

 • #10
Ik heb het eraf.

Ik ga nu even een spie-mof 45 graden halen. Bovenop de sifon zet ik weer een pijp. Hier bovenop kan ik gewoon een Y-stuk zetten voor mijn 2 slangen? Is het verstandig om na mijn 45 gradenstuk een T-stuk te doen met een beluchter? en dan pas de sifon?
 

Kaajee

 • #11
Als je de slangen op deze wijze er in blijft steken, komt/kan er genoeg lucht langs, dus voegt een beluchter niets toe: helemaal weglaten dus......
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #12
Maar ja, die zit ook vastgelijmd....:wink:
Als hij niet in de weg zit kan je hem ook laten zitten.

Gebruik je je machines tegelijkertijd?
Als het kan zou je het geheel in 50 mm buis kunnen uitvoeren alleen zal die bocht in de muur wel niet te vervangen zijn.
 

Hc_petje

 • #13
Er is plaats voor een T-stuk.

50 mm gaat niet lukken want ik moet eerst een 45 gradenbocht en dan kan ik pas een verloop naar 50 mm. De mof is 40 mm en na de mof komt een 45 graden denk ik. Dan een pijp van 1 meter en dan gaat dr een verloop van 40 naar 50 mm in een Y-stuk. Daar is het einde in mijn appartement zeg maar.
 

Sharky

 • #14
Je zou ook een sifon kunnen plaatsen waar een speciaal pijpje opzit om je vaatwasser afvoer op aan te sluiten.
 

Hc_petje

 • #15
Maar dan kom er weer minder lucht bij het afvoeren. Dus ik hang de slangen gewoon in een pijp. Zo komt er op die 2 plaatsen lucht bij en via de beluchter.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #16
Wat ik me achteraf nog bedacht is dat je er wel voor moet waken dat de afvoerslang die via het T stuk in de buis zit niet te ver in de buis steekt. M.a.w. daarmee de afvoer voor de bovenste slang blokkeert.
 

Kaajee

 • #17
Precies. Daarom zou ik ook gaan voor zo'n sifon met tuutje waar je de vaatwasser in stopt (zoals gesuggereerd door Sharky). Als je dan de bovenkant nog steeds open houdt voor je wasmachine heb je echt meer dan genoeg ruimte over om genoeg lucht 'toe te voegen'. Sterker nog: een kiertje lucht is al voldoende; het principe achter beluchting is niet zo veel mogelijk lucht, maar juist zorgen dat het zaakje niet vacuüm gezogen kan worden. (En dit uitvoeren in 50mm heeft natuurlijk geen zin als je 60cm lager/verder toch naar 40mm gaat. )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu