Afvoer vanuit kelder

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik weet niet of er in het algemeen iets van het onderstaande te zeggen is, maar toch deze vraag:

In het huis dat we gekocht hebben (uit 1994) zitten in de kelder een afgedopte koud- en warmwaterleiding. Deze komen vanuit de kruipruimte. Ze zijn aangesloten vanuit de waterleidingen. Dat zou het dus moeten doen.

Tussen de waterleidingen zit ook een 50mm afvoerbuis. Blijkbaar is het idee bij de bouw geweest een spoelbak te maken, maar die is nooit geplaatst.

Zou deze afvoerbuis gebruikt kunnen worden? Hij zit 50 cm boven keldervloer, dus meer dan 2 meter beneden peil. De hoofdafvoer verlaat het huis via de kruipruimte, maar ligt zeker anderhalve meter hoger. Hier kan de buis dus nooit op afwateren.

De buis verdwijnt in de muur (dit is een spouwmuur tussen 2 kelderruimtes waar ik hem een stukje kan volgen) en verder is het een raadsel voor me. Er zijn allerlei tekeningen van het huis, maar niet van de kelder.

Ik kan het laten onderzoeken door een rioolinspectiebedrijf (of op goed geluk al eens een plens water in die afvoerbuis gooien), maar is hier iets over te zeggen? Ik neem aan dat de hoofdriolering buiten hoger ligt???
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Geen pompput ergens in de kelder?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Beste Rola,

Inderdaad wel een put in een andere kelderruimte (ongeveer 50 bij 50 cm en iets dieper dan dat). In de put komen 2 pvc buizen van 50 mm uit. Misschien is een van de buizen van de voorziene spoelbak, ik zal het proberen door er water in te gooien.

Een vraag dan nog: een stuk boven de put zit een gat in de keldermuur met een pvc buis erdoor (125mm, afgedopt) waarop je een afvoer zou kunnen aansluiten. Die buis komt dan buiten uit in de HWA (we hebben gemengde HWA en VWA).

Als ik het waterpunt in de kelder wil gebruiken en een spoelbak wil maken, wat voor soort pomp heb ik dan nodig om de afvoer via die put te verzorgen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een vuilwaterpomp / klokpomp met een vlotter.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dank je, ik zal eerst testen of het water in de put komt en dan eens informeren naar zo'n pomp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu