Afvoer vaatwasser en wasmachine > samen levert overstromi

Jojonl

 • #1


wij hebben bijgevoegde situatie in de bijkeuken. Op het moment dat de vaatwasser en wasmachine tegelijk water wegpompen, loopt het over bij het overloopputje onder de verwarmingsketel. (laagste punt waar 'lucht' vandaan komt).

Lang dachten we aan een verstopping (hoorden ook een borrelend geluid nadat het geheel was overgelopen), maar veel soda/ontstoppingsmiddel etc heeft niet geholpen.

Binnen dit forum al gezocht en https://www.klusidee.nl/Forum/topic/afvoer-wasmachine-overstroomt-advies-gevraagd.12892/ lijkt op onze situatie.
Alleen als wij de buis boven de sifon van de wasmachine hoger maken, dan komen we ver boven de hoogte van de wasmachine uit (wat volgens de beschrijving niet mag).
Vraag is nu: mogen we de sifon verder naar beneden laten lopen (bv eerst een bochtje naar beneden laten lopen tot zeg maar iets boven de grond (dus een 20 cm laten zakken), dan de sifon en van daaraf een buis van 50 cm omhoog? Of moet de sifon boven de horizontale afvoerbuis blijven?

Om snel even van de 'overstroming' af te zijn hebben we de sifon bij de wasmachine helemaal weggehaald en op de bocht van 45 graden direct de pijp van wasmachine en vaatwasser aangesloten. Sifon is toch alleen voor stank? Na een dag deze situatie nog geen luchtje geroken, dus de functie van de sifon op die plek is ons nog even niet duidelijk...
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Je kan die afvoer bij de wasmachine best een stuk hoger maken. En het beste is die sifon van de wasmachine met een T-45 graden op de horizontale leiding (afschot?) aan te sluiten. Is nu haaks zo te zien?

  Kan dat stuk onder de ketel niet een stuk omhoog?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Vraag is nu: mogen we de sifon verder naar beneden laten lopen (bv eerst een bochtje naar beneden laten lopen tot zeg maar iets boven de grond (dus een 20 cm laten zakken), dan de sifon en van daaraf een buis van 50 cm omhoog?
  Dat kan alleen als de horizontale leiding ook lager gelegd wordt, alleen de sifon verplaatsen helpt niet.
  Ik verwacht eigenlijk dat de pijp verderop niet groot genoeg is of gedeeltelijk verstopt zit.

  De afvoer van de wasmachine niet boven de machine laten uitkomen, hoe hoger de afvoer hoe slechter de pompfunctie, houd u zich aan de voorschriften van de fabrikant.
   

  Jojonl

  • #4
  Bedankt voor alle tips!

  1. Wat betreft die sifon: weglaten daarvan resulteerde tot nu toe niet in stankoverlast. Waarom zouden we hem er dan weer op zetten?

  2. Zou voor wat betreft het oorspronkelijke probleem een sifon met beluchting een oplossing kunnen zijn?
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu