Afvoer toilet tweede verdieping

Nana111

 • #1
Beste allen,

Ik ben een woning volledig aan het verbouwen, en op de tweede verdieping zal ik een toilet laten (her)plaatsen.

De vorige bewoners hebben een heel afvoersysteem gebouwd, in een verlaging van het plafond op de eerste verdieping (dik 30 cm verlaagd). Ik wilde de verlaging weg hebben. Nu kun je natuurlijk geen toiletafvoer infrezen (betonen plafonds/vloeren) want te dik. Dus wil de aannemer een koof naar beneden bouwen, door naar de begane grond, waardoor deze weer aangesloten wordt op het toilet op de begane grond in de badkamer, en zo via de kruipruimte naar de standleiding gaat.

Mijn vraag is, als je een afvoerleiding recht naar beneden trekt, zo'n 10-12 meter lengte, zit er dan niet teveel kracht op bij het doorspoelen? De aannemer heeft het over een 'bocht' van 45 graden, waardoor de boel zou worden afgeremd. Is dat echter wel mogelijk?

Vriendelijk bedankt voor het meedenken alvast.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ADDave

  • #2
  Nee hoor, dit is normaal. Alle rioleringstelsels hebben een verticale buis, huizen, flatgebouwen noem maar op.
  We noemen dat de standleiding.

  De 45 graden bocht wat de aannemer bedoeld is eigenlijk een 90 graden bocht gemaakt van 2x een 45 graden bocht met een stukje buis ertussen. Deze plaats je altijd onderaan de standleiding als die hoger is dan 10 meter om inderdaad de snelheid eruit te halen.

  Als je een nieuwe standleiding gaat maken zorg dan ook dat deze ontlucht wordt.
   
  • Like
  Waarderingen: Nana111

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu