Afvoer toilet frezen in vloer of muur?

Kcavia

 • #1
Hallo allen,

We hebben een nieuwe woning gekocht en gaan graag zelf een badkamer bouwen om geld te besparen. Ik ben een hobby klusser, maar altijd verbouwd in woningen met houten balken. Nu hebben we een woning met beton i.p.v. hout. Ik wil de afvoer van de nieuw te plaatsen wc de kamer over laten steken naar de andere kant, maar het liefst zonder de vloer te verhogen. Moet dus in de vloer zelf, of eronder. Eronder is niet echt een optie, want daar zit het plafond van de woonkamer. Ik kan normaal vrij snel dingen vinden via google, maar op de een of andere manier is deze info lastig te vinden. Mijn vraag: is het mogelijk om afvoer toilet in de betonlaag van de woning te frezen? Of verliest de vloer hiermee zijn stabiliteit? Hoe wordt dit normaal gesproken gedaan?

Als iemand dit weet hoor ik het graag, bedankt alvast.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  Nee dit kan niet, je verzwakt je vloer er te veel mee. Normaliter ga je direct naar beneden en dan in de kruipruimte de horizontale verplaatsing. Dus met WC direct bij de leidingschacht. Soms kun je een extra leidingschacht maken als je bijv. de WC in de andere hoek zet en de afvoer dus niet achter de meterkast langs gaat maar door de WC beneden. Allemaal om het even. Maar een 110mm afvoer (of 90mm) achteraf in de betonnen vloer verwerken gaat normaliter niet.
   

  Kcavia

  • #3
  Bedankt voor uw reactie! Duidelijk. In dat geval moeten we de toilet aan de andere kant van de badkamer gaan plaatsen denk ik, omdat daar de muur zit onder de vloer naar beneden. Dan nog 1 vraag: is het frezen in een draagmuur met 110mm afvoer wel mogelijk? Dat scheelt dan in ieder geval een dikke buis die beneden langs de muur loopt midden in de keuken, als we hem weg kunnen werken in de muur
   

  ABCDE

  • #4
  Als we even uitgaan van het standaard rijtjeshuis waar enkel de woningscheidende wanden dragend zijn; nee, want daarmee tast je de geluidwerendheid van de muur aan.
   

  Kcavia

  • #5
  Damn. Nouja maar even een expert langs laten komen om advies in te winnen. Dank voor uw antwoord!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu