Afvoer pelgrimhaard

Robert88

  • #1
Beste mede klussers.

Ik heb een pelgrim gashaard aangeschaft (tweedehands) en wil deze in mijn woning waar al CV aansluiting is aansluiten. Dit wil ik voor de sier en als ik alleen sávonds een paar uur thuis ben ik niet de complete CV aan hoef te doen als ik alleen de woonkamer warm wil hebben. Deze haard heeft aan de achterkant zijn afvoer.

Nu heb ik in mijn woning een bestaande schouw met ingemetseld rookkanaal (plus minus 15x15cm). Het uiteinde van dit rookkanaal is een asbesten pijp van ongeveer anderhalf meter die op het dak van de woning staat. De onderkant van het rookkanaal is helemaal dicht met in het midden alleen een rond gat die op het ingemetselde rookkanaal uitkomt.

Mijn vraag is hoe moet ik de afvoer van mijn kachel regelen? Kan dit met een pijp die net een paar cm in het ingemetselde rookkanaal uit komt of moet er een pijp van de kachel door het bestaande gemetselde rookanaal helemaal naar boven naar het einde van het rookkanaal?

vr,gr, robert
 

Robert88

  • #2
Foto van de kachel of van de schouw?
 

Robert88

  • #3
 

Robert88

  • #4
 

Robert88

  • #5
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Met een zakpijp, en evt verloop. denk er om de kachel is niet beveiligd.het voordeel van zon oude kachel, is dat ie relatief veel warmte in het kanaal brengt ,dus minder snel problemen.
 

Robert88

  • #7
Kun je mij uitleggen wat je met een zakpijp en verloop bedoelt? en hoezo is de kachel niet beveiligd en brengt dit minder problemen met zich mee?

sorry heb er geen verstand van daaarom mijn hulp via dit forum.

robert
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
Een zakpijp is een soort t stuk, meestal horizontaal 100mm en vertikaal 110mm. dan moet je misschien verlopen naar een grotere maat.[verloop]bij de gaskachels tegenwoordig ,zit onder de pijpaansluiting [tegentrek]een voeler ,die reageerd als bv de schoorsteen verstopt is.ook als de schoorsteen te koud wordt ,reageert ie door uit te gaan. bij de kachel die je hebt werk je met een hogere afvoergas.temperatuur, dus meestal heb je daar minder snel problemen mee.bv condensatie van de afvoergassen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9

Robert88

  • #10
Bedankt voor de toelichting! alleen is het mij nog steetd niet helemaal duidelijk. Is het nou de bedoeling dat ik vanaf de kachel een buis met roetzak plaats en dan de rest van de afvoer door het gemetselde rookkanaal of is het de bedoeling om een roetzakpijk te plaatsen met daar boven op nog eens een buis die helemaal door het rookkanaal tot boven aan de nok loop.

graag reactie in jip en janneke taal haha
 

Wim66chevy

  • #11
De kachel met een aluminium of rvs t stuk/roetzak pijp is de meest simpele manier van aansluiten op je rook kanaal.
Een rvs flexibele binnenpijp door je bestaande schoorsteen is bij modernere gaskachels een must ivm het afkoelen en uiteindelijk condenseren van je rookgassen (wateroverlast en zweten van je schoorsteen en uitgaan van de kachel op zijn beveiligingen)in jouw geval minder nodig,het rendement ligt veel lager dus inderdaad je rookgas temperatuur is veel hoger en je kachel heeft geen beveiligingen.
Wat betreft de veiligheid zou ik wel een voering plaatsen met bovenop de schoorsteen een tregakap (trekbevorderend) en voor in de woonkamer een koolmonoxide meter vanwege het ontbreken van beveiligingen op de kachel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Zit hier dan geen thermokoppel in ?

Oudere gaskachels hebben geen TTB beveiliging maar wel een thermokoppel.
Een TTB is meestal ook naderhand gemakkelijk aan te brengen.
 

Wim66chevy

  • #13
Er zit een thermokoppel in zo'n kachel,maar geen (VATO) valwind trek onderbreker waar normaal de TTB onder zit.
Zal lastig worden om daar een goede locatie voor te vinden,en de rookgas temp ligt hoog dus wat is een verantwoorde temperatuur voor de TTB.opdat hij niet uitslaat bij het opstarten van de kachel in het koude kanaal.
 

Wouts

  • #14
Meten is weten in dat geval - bijna elke 'uitsla temperatuur' is wel te verkrijgen. Verder is het even logisch nadenken waar de temperatuur oploopt indien er bv een vogelnest in je kanaal zit of wanneer de stroomrichting in het kanaal tegengesteld is. Ik ken fabrikanten die ze bij open vuren gewoon boven in de rookvang plaatsen (oftewel gewoon ergens in het kanaal).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu