Afvoer in zolder vloer frezen

Meindert_

 • #1
Ik wil de wasmachine op zolder van voor naar achterkant verplaatsen. Daarnaast wil ik de cv-leidingen die langs het plafond lopen ivm een dakkapel in de vloer weg werken. Daarvoor zal er dus in de vloer gefreesd moeten worden. De vloer is 15cm dik en lijkt massief te zijn. Bij gevoegde fotos zijn van toen er gaten geboord zijn voor een rookkanaal. Dit is wel vlak langs een naad.

De vraag is of ik de sleuven over een lengte van 5 a 6 meter kan frezen zonder de vloer te verzwakken. Die van de afvoer moet ongeveer 50mm diep/breed worden. De andere drie (2x cv, 1x electra) maar circa 30 bij 30.

Hoe kan ik bepalen of dit kan? Ik heb bouwtekeningen (woning is van 1984) maar daar staat type vloer niet op.

WhatsApp Image 2022-01-05 at 19.40.30.jpeg WhatsApp Image 2022-01-05 at 19.41.26.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Graag een duidelijke foto van de boorcilinder met een meetlint erlangs.
   

  Meindert_

  • #3
  Die foto is 12 jaar geleden genomen en de boor cilinder ligt al lang bij grofvuil. De diameter is 175mm en de hoogte 150mm.

  Op de foto staan de boor cilinder van de 1ste en 2de verdieping op elkaar. Is dus van twee vloeren. De onderste staat op zijn kop en is van de vloer op de 1ste verdieping. De bovenste is van de zoldervloer en staat rechtop.
   
  Laatst bewerkt:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Breedplaatvloer met een dunne dekvloer.
  Daar kan je niet zomaar sleuven van 50 mm in frezen.
   

  Meindert_

  • #5
  Wat bedoel je niet zomaar? Het kan wel? En als het niet kan zouden de cv leidingen dan eventueel wel kunnen?
   
  Laatst bewerkt:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  De positie van de sleuven bepaald of dit kan.
   

  Meindert_

  • #7
  Dit staat op de bouwtekening. Welke sleuven? Je bedoelt waar de platen tegen elkaar liggen?

  WhatsApp Image 2022-01-05 at 22.36.01 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-01-05 at 22.36.01 (2).jpeg WhatsApp Image 2022-01-05 at 22.36.01.jpeg
   

  Sander 1972

  • #8
  Heeft u al bedacht hoe het eventueel met het afschot moet. Dek vloer 3 cm, denk niet dat het gaat.
   

  Meindert_

  • #9
  Het is de wasmachine afvoer dus veel afschot is niet nodig. als hij maar niet horizontaal of 'negatief' afschot heeft. 1cm over 5 meter lijkt me wel voldoende.

  Als ik dat aanhoud zou ik 50mm diep moeten vrezen (40mm buis + 5mm afschot + 5 mm afsmeren). Dat is 20mm in de systeem vloer. De cv buizen en elektra blijven net in de afwerkvloer.

  De sleuven lopen haaks op de platen. Er liggen van voor naar achter vier platen elk zon 2500mm. Ik ga dus door 3 'naden' heen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Kun je de leidingen niet achter een knieschot laten lopen.
  Als je in de systeemvloer gaat slijpen, wordt dat een hele zwakke plek in de vloer, zeker als je 5/6 cm diep gaat dwars over de platen.
  Ook de afvoer buis zal je dikker moeten maken over die lengte, minimaal 50 mm, maar beter is nog 75 mm. Anders heb je grote kans dat het water straks niet wegloopt omdat de leiding niet belucht kan worden door het ophopend water bij het afpompen.
  En 5 mm dekking van de leiding is eigenlijk ook te weinig, dat loop je zo kapot.
   

  Meindert_

  • #11
  Achter knieschot helpt niet want ik moet van voor naar achter en dan zit ik met het trapgat waar ik langs moet. De leiding wordt dan ook wel erg lang (meter of 8-9 ipv 5) en loopt dan net boven de trapleuning. Zie in de buurt wel dat het andere mensen het zo gedaan hebben maar is erg in het zicht. Overigens zo te zien wel met een 40mm buis.

  Beluchting kan ik toch oplossen met een afvoer beluchter?
   

  Meindert_

  • #12
  Of ik moet hem bij het trapgat in de muur frezen.... Maar dat zal niet simpel zijn.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #13
  Horizontaal frezen in een draagmuur is ook niet toegestaan...
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
  Meindert_ schreef:
  Beluchting kan ik toch oplossen met een afvoer beluchter?
  Niet altijd. Als het water uitgepompt wordt stuwt het water door de buis.
  Is de buis te dun, dan komt die helemaal vol water te staan en krijg je een grote luchtbel die het water tegenhoud.
  Bij een grotere leiding loopt de buis maar bv half vol en kan de lucht zo in de bovenhelft van de buis ontsnappen en loopt het water goed weg.
   

  Meindert_

  • #15
  Precies ter breedte van het trapgat is de muur ongeveer 6cm dikker. Waarom is dit en mag je hier wel in frezen? Weet niet of ik dit doe want het is wel een takkewerk met traphek en alles in de buurt...

  WhatsApp Image 2022-01-06 at 12.05.25 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-01-06 at 12.05.25.jpeg
   

  Meindert_

  • #16
  Maar dat laat wel de ideale optie open om de wasmachine van voor naar achter te plaatsen en de cv ketel van achter naar voor. Komen er alleen wel 4 sleuven in dat verdikte stuk (afvoer, warm/koud water en gas). De cv ketel staat in de berging en de wasmachine en droger staan dan op een mooie plek waar waar ze weinig ruimte innemen...
   

  Meindert_

  • #17
  Alternatief plan: we hebben een ventilatie pijp van de keuken naar zolder lopen. Die doet niks meer (afzuigkap gaat door de muur naar buiten). Als ik die op zolder afzaag heb ik een gat van de zolder naar de koof in de keuken.... Van de koof in de keuken kan ik een gat naar de trapkast maken en dan via de vloer de kruipruimte in naar het riool. Haalbaar!? En zou je dan water horen lopen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu