Afvoer douchebak - afvoerleidingen die ingestort zijn in betonvloer zijn van PP

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #1
Hallo,

Momenteel ben ik samen met mijn broer de badkamer in zijn appartement aan het vernieuwen. Het appartement is gebouwd in 1998 en in de tussentijd is de badkamer al eens vervangen door een vorige eigenaar. De uitvoering van de vorige badkamer was kansloos, dus we hebben de badkamer eerst gestript en de dubbele laag van wand- en vloertegels verwijderd. Ook het slechte waterleidingwerk heb ik vernieuwd.

Bij het aanpassen van de afvoerleiding voor de nieuwe douchebak loop ik nu tegen een probleempje aan. De afvoerleidingen die ingestort zijn in de betonvloer zijn van pp en kunnen dus niet worden verlijmd. Ik heb de afvoerleiding voorzichtig vrijgehakt uit de dekvloer en helaas blijkt dat de flens met rubber afdichting van de 50 mm haakse bocht die de eigenlijke betonvloer ingaat, kapot geslagen is. Dit is in het verleden kennelijk opgelost door een rubber overgangsstuk van 50 mm naar 40 mm in de afvoer te drukken en daar een haakse bocht van 40 mm op te laten aansluiten. Aangevuld met wat klodders siliconenkit.

7.jpg1.jpg


De nieuwe douchebak heeft een aansluitmaat van 50 mm en er moet dus een aansluiting gemaakt moeten worden van 50 mm op de afvoerleiding. Beste oplossing is waarschijnlijk het uithakken van de beschadigde bocht uit de betonvloer. Ik zie dat alleen nog niet zo zitten. De betonvloer is keihard en het is maar de vraag wat ik verder tegenkom bij het openhakken van de vloer. Het is tenslotte ook niet de bedoeling om in het onderliggende appartement uit te komen:wink:.

Heeft iemand wellicht een idee of dit wellicht praktischer en toch goed op te lossen is? De beschadigde bocht is overigens nog wel zover intact dat er een 50 mm bocht ingeschoven kan worden. Het is enkel de afdichtingskraag die weg is.

9.jpg4.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #2
  Heeft iemand misschien ervaring met het leggen van een draadlas met een heteluchtpistool om een dergelijke verbinding dicht te krijgen? Ik zit er namelijk over te denken om de mof iets verder vrij te hakken. Daarna zou ik dan een 90gr. pp bocht met spie in de mof kunnen plaatsen.

  In plaats van de ontbrekende afdichtingskraag, zou ik tenslotte een pp lasdraad in de naad tussen mof en spie willen smelten. Zou dit een werkbare oplossing zijn? Het gaat alleen om de afdichting, het aanwezige restant van de mof geeft voldoende steun om de spie muurvast te houden.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Bij dit moet je wel verder kappen om een nieuwe aansluiting te maken in het liggende gedeelte met behulp van manchet verbinding mits de pijp 50 mm uitwendig.
  Best gewoon met moker en beitel verder te kappen.
  dan krijg je een goede verbinding zo te zien max 9cm verder.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Ik heb de afvoerleidingen van de week schoongespoten en de liggende leiding is denk ik 75mm. De 50mm aansluitbocht zou dan onderdeel zijn van een verloopstuk. Ik zal de bovenkant eens verder vrij kappen. Ik ben met je eens dat de beste manier het vrijhakken van de leiding is.

  Wat hier meespeelt is dat de benedenbuurman telkens op de stoep staat als ik aan het hakken ga. Vandaar dat ik het liever op een andere manier zou oplossen. Overigens is er al alles aan gedaan om de overlast te beperken. Dus geen hakwerk 's ochtends vroeg, 's avonds en op zondag.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  anders laat je die buurman zien met wat voor probleem je zit en dat je het goed wilt op pakken maar dan heeft ie wat overlast.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #6
  Het hoe en waarom van de werkzaamheden heb ik hem al uitgebreid uitgelegd. De overlast is naar mijn mening ook erg beperkt gebleven, namelijk een driekwart dag met de breekhamer voor het weghakken van de twee lagen wand- en vloertegels op een vrijdag en twee keer een paar uur freeswerk op zaterdag voor het verleggen van elektra en waterleidingen.

  Hij is inmiddels wel zo ver dat hij inziet dat het niet anders kan, dus ik denk dat we maar moeten gaan hakken. Overigens is het er ons veel aan gelegen om geen ruzie te maken met buren. Niets zo vervelend als slecht contact met buren. Alleen natuurlijk wel binnen het redelijke.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Met lasdraad en hetelucht is een vak appart. Bedrijven die apparaten bouwen in kunststof vind je mensen die dat dagelijks doen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Soms kunnen buren verschrikkelijk irritant zijn als je aan het verbouwen bent.
  Denken alleen maar aan hun zelf.
  Maar als er bij hun verbouwd moet worden, dan moet alles maar kunnen.
  Er lopen wat eigenheimers rond op deze aardbol.
  Wij maken dat ook vaak mee, als we een badkamer gaan slopen.
  Maarja er moet nu eenmaal gehakt worden, en een zakdoek om de beitel van de hakhamer werkt ook niet.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Een stap in de richting kan zijn als je eerst kennis maakt met de buren en af en toe laat zien of weten waarmee je bezig bent.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Dat moeten de klanten dan maar zelf doen, daar hebben wij geen tijd voor.
  Het volgende karwei staat al weer te wachten.

  En ook kun je niet zo maar buren uit gaan nodigen om even een kijkje te komen nemen wat we aan het doen zijn als aannemer zijnde.
  Vinden de klanten vaak niet leuk.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #11
  Ach, het blijft lastig, zeker als het een wat groter complex betreft. Hoe meer bewoners, des te lastiger het is om met iedereen rekening te houden. Tenminste als er ook nog gewerkt moet worden.

  Het enige wat je in zo'n geval kunt doen is rekening houden met fatsoensnormen wat betreft de tijdstippen en de duur van je werkzaamheden. Komen er dan alsnog klachten of opmerkingen, dan moet je het gesprek aan en eventueel laten zien wat je aan het doen bent en waarom.

  Als je maar een of twee naaste buren hebt, dan ligt het wat anders en lijkt het mij vanzelfsprekend dat je voorafgaand even het gesprek aangaat met de buren.
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu