Afvoer afzuigkap volledig wegwerken

Stonedigger

  • #1
Wij willen onze keuken veranderen en een kookeiland maken.
Als afvoer wil ik platte kunststof buis gebruiken die komt te lopen tussen het betonplafond en een (te maken) verlaagd plafond.

Waar ik een beetje mee zit is de al dan niet noodzakelijke bereikbaarheid van de afvoer.

Ik kan natuurlijk een demontabel (lamellen-) plafond maken, zodat je zonodig met relatief beperkt sloopwerk bij de afvoer kunt komen.

Of ik kan (wellicht na de koppelingen van de afvoerbuis te verlijmen) het plafond gewoon helemaal dichtmaken en stucen. Dit laatste plafond zou puur vanuit estetische overwegingen onze grote voorkeur hebben.

Ik vergelijk het een beetje met de gesoldeerde waterleidingkoppeling die je gewoon helemaal weg kunt smeren en een knelkoppeling die bereikbaar moet blijven.

Wat is in dit soort situaties in het geval van de afvoer van een afzuigkap gebruikelijk? Gewoon wegsmeren of te allen tijde bereikbaar houden?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Werk hem lekker weg achter het door jou gekozen plafond.
Neem wel de tijd om eventuele aanzetten goed te tapen met duc tape.
Maar deze afvoer hoeft niet bereikbaar te zijn.

Rene
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb ook voor een deel mijn plafond met aluminium lamellen ongeveer 15 cm verlaagd en daar achter ligt die rechthoekige verbindings buis van de afzuigkap naar het rookkanaal.
Merk wel op dat deze rechthoekige buizen, volgens mij, voor nogal wat herrie zorgen. De lucht wordt niet in een vloeiende lijn afgevoerd maar haaks botsend.
Mocht je ruimte hebben voor vloeiend lopende bochten kan dat een veel betere oplossing zijn.
 

Keukenman

  • #4
Indien mogenlijk altijd ronde buis gebruiken en geen platte buis. Dit zorgt voor een rustiger (en stillere) afvoer van de lucht. Minimaal 125 mm.
 

Stonedigger

  • #5
Dank voor de adviezen, ik ga ermee aan de gang :prima:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Houdt er wel rekening mee dat een rechthoekige buis een grotere diameter zal moeten hebben dan een ronde.

Bij een afzuigcapaciteit van 600 m³ voldoet een buis van 125 rond al niet, dan moet je naar rond 150. Tenminste als je wilt dat de afzuigkap zijn optimale resultaat haalt en je niet teveel herrie krijgt.

Een rechthoekig kanaal heeft dus al snel behoorlijke afmetingen nodig als je een goed resultaat wilt. In de praktijk worden de azuigkanalen nog al eens te klein gedimensioneerd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je koopt een rechthoekige buis met een ronde aansluiting gelijk aan die van je afzuigkap dan is die rechthoekige buis te klein. Is dat niet op elkaar afgestemd. :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu