Isolatie schuin dak met dakafvoeren

Hjdijk

  • #1
Beste forummers,

Graag advies over het volgende. Zie de foto. Het schuine dak(je) waar de pijp doorheen gaat wil ik isoleren en afwerken. Idee is als volgt: eerst een manchet om de buis plaatsen en tegen het dakbeschot schroeven zodat de opening dicht is. Vervolgens latjes op het dakbeschot schroeven (tussen de balken die niet zichtbaar zijn op de foto) en hier tegenaan pir platen vastschroeven. Buis gaat dan door de pir plaat heen. Is dat logisch? Hoe maak ik dat gat en hoe zorg ik ervoor dat ook daar weer geen kieren enzo komen daar waar de buis doorheen loopt. Nog een manchet oid? Vervolgens schroeven van houten rachelwerk op de balken (niet zichtbaar op de foto) en daar gips tegenaan.

Klinkt dit ok? Andere ideeën?

Thx!

20220821_153546.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Pir is niet het beste isolatiemateriaal voor een dak. Kies bij voorkeur een biobased isolatiemateriaal. Dan heb je optimaal profijt van de isolatiewaarde, geluidsdemping en faseverschuiving.

Breng het strak en netjes rond de pijp aan. Het manchet plaats je aan de binnenkant.
 

Hjdijk

  • #3
Dank! Aangezien de pijp dan door gips, isolatie en dakbeschot gaat, waar moet je dan de manchet plaatsen. Tegen het dakbeschot en daarbovenop het isolatiemateriaal? Je houdt rondom de buis wel kieren lijkt mij? Daar nog iets mee doen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Is de huidige dakdoorvoer wel waterdicht? Ik zie er veel licht doorheen komen.

Wat voor manchet bedoel je trouwens? Ik bedoel een manchet om het luchtdicht te maken. Zoals ik schreef doe je deze aan de binnenkant. Je kijkt er dus tegenaan. Erachter moet het goed gevuld worden met isolatie.
 

Hjdijk

  • #5
Hoi,

Even een nieuwe foto bijgevoegd. Ik heb daar nooit lekkage gehad, dus waterdicht. Maar het tocht wel. Dit schuine dakje wil ik dus isoleren. Omdat de huidige afdekplaat (zie foto, e stalen plaat waar de buis doorheen loopt) nogal ruim bemeten is, wil ik die vervangen door een doorvoermanchet. Zie foto 2. Dat zou dan stap 1 zijn. Vervolgens wil ik tussen de balken, latjes plaatsen en daar PIR platen tegenaan schroeven (of ander isolatiemateriaal, maar zoveel ruimte heb ik niet en ik wil toch een bepaalde RC waarde halen) en daar weer tegenaan gips/hard plaatmateriaal. Dan zie je die manchet dus niet meer zitten. Die cv buis moet dan dus ook door die PIR plaat en gips plaat. Vraag is of deze volgorde logisch is en wat ik nog doe rondom het gat in het gips en de pir plaat om het zo luchtdicht mogelijk te maken. Is dat uberhaupt nodig. Ook even ene foto van de buitenkant (pijp) toegevoegd.

20220823_113920.jpg manchet_110-131.jpg 20220830_113358.jpg
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat is een prima manchet. Zoals gezegd doe je deze aan de binnenkant.
Voorbeeld:
718dbc1c-fd54-4f9c-83c2-84fec0a5da1f.png
 

Hjdijk

  • #7
Dank! En daar weer over dus het isolatiemateriaal en gips/hardboard? Dan zie je de manchet dus niet meer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Tjemig, ik heb al drie keer gezegd waar het manchet moet :denk:
 

Hjdijk

  • #9
Aan de binnenkant, dat heb ik gelezen ;-) Maar ik veronderstel dat je daarmee bedoelt aan de binnenkant van het dak. Maar als hem op het dakbeschot monteert, of op het isolatiemateriaal of op de gipsplaat, dan is dat allemaal de binnenkant..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Nee, de binnenkant is waar je tegenaan kijkt. Zoals op mijn foto.
 

Hjdijk

  • #11
Dan blijft dat grote gat rondom de pijp dus zo groot als het nu is? En leg ik daar alleen steenwol tegenaan ter afdichting?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
IJkenhout schreef:
Erachter moet het goed gevuld worden met isolatie.
Die vraag had ik ook al beantwoord. En nou aan de slag :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu