Afvoer aansluiten op beluchter standpijp?

PMKoning

  • #1
Hallo klussers,

ik heb op zolder in januari de oude cv vervangen door een mooie nieuwe HR ketel. Helaas was de oude keel nog van zelfs t voor VR tijdperk, dus n afvoer is ver te zoeken. Nu komt vlak naast de ketel de beluchter van de standleiding door de vloer en zit er direct onder de wc van de 2e etage.
Daar heb ik de koof helemaal opengehakt waar de beluchter doorheen loopt (ivm a.s. plaatsing hangend toilet) en kan ik nu vlak boven de aansluiting van de beluchter op de standleiding evt een aftakking maken voor een nieuwe afvoer naar boven voor het condens water van de nieuwe ketel.

Nu is mijn vraag of dat mag / kan / verstandig is? Vanzelfsprekend komt er dan boven nog n sifon voor de stankafsluiting, maar ik weet niet of er een probleem ontstaat in de werking van de beluchter?

De aftakking zou ik eigenlijk vlak boven de aansluiting op de standpijp maken, dat is nl PVC, daarboven is het zink (of lood??), iig oud leiding werk (jaren 30 huis).

Hier nog ff een schetsje voor de verduidelijking (hoop ik :lol: )
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Hoe groot is de be/ontluchting pijp als die minimaal 50mm is kan je er een condens aansluiting maken op de zelfde etage door de pvc naar boven door te trekken en een nieuwe aan sluiting maakt op je zinken pijp

plaatst even een foto van je zinken pijp met de maat van die pijpen
 

PMKoning

  • #3
Hi Henk,

dank voor je antwoord. De aansluiting onder op de standleiding is inderdaad 50 mm en gaat dan met een speciale sok over in de zinken pijp. Deze is nog net iets dikker geloof ik zelfs.

Mn camera is ff "offline", dus n foto lukt niet vandaag, maar dit geeft al meteen een hoop mogelijkheden. Ik vervang dan gewoon het stuk zink door pvc en zet er boven op zolder een y stuk in voor de condens afvoer met n sifon eraan.

Zal ik de condensafvoer op 50 mm houden of over laten gaan in 40 mm?

Die sok die er nu beneden zit tussen pvc en zink, is dat n bijzonder iets? Heeft dat nog n specifieke naam??
Ik ga er vanuit dat ik dat niet zomaar bij de bouwmarkt kan halen, maar ff voor naar n loodgieter moet? Zonder lijkt me overigens ook geen optie, lijkt me niet dat je van pvc naar zink kan zonder stank met n andere oplossing??
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Een krimpsok
Deze krimpje om de zinken pijp met een brander of een fohn er zit een rubberring bij of je gebruikt teerkit voor de afdichting

waar daar weer onder een schuifsok komt

je zaagd de buis net boven de vloer af en je plaatst een T-stuk 50 90 graden en aan de zijkant een verloop 50x 40

Boven in de T- stuk verlengen met buis 50 mm en vervolgens schuif je de schuifsok over de geplaatste krimpsok

Ook heb je ook rubber overgang stukken met slangeklemmen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu