Afstellen cv ketel

Hoi
Ik zou graag mijn cv ketel atag blauwe engel 2 met brain thermostaat afstellen en buitenvoeler zodanig dat ik minder aardgas verbruik. Is een nieuwbouw met radiatoren uit 2002
Mijn instellingen zijn: (ik denk de standaard waarden)
Adaptief uit
Stooklijn 2.30
Boiler temp 63 graden
Alle tips zijn welkom.
118604_Screenshot_20171103193318_1.jpg
 
Waarom stook je weersafhankelijk?

Sowieso is de stooklijn veel te hoog. Ik mag niet hopen dat je in een woning van 2002 90 graden nodig bent bij -10.
 
Comfort geeft het misschien, maar goedkoop stoken zeker niet. En al helemaal niet met een stooklijn zoals je die noemt.

Eigenlijk zou je gewoon op ruimtetemp. moeten gaan stoken. Als dat echt niet gewenst is, begin eens met de stooklijn naar 1.5 (dat is 65 graden bij -10) te zetten. Misschien kan ie nog wel lager, gewoon proberen, als het koud wordt merk je het wel.
 
1.5 is dit niet te weinig?
Ga mijn stooklijn eerst eens veranderen op 1.75
Is er nog iets anders dat ik moet veranderen? Want die stooklijn is juist maar voor de aanvoer temperatuur. Moet de retour temperatuur dan ook niet veranderd worden?
 
Als je met 65 graden bij -10 een huis uit 2002 niet warm krijgt, zijn ze de isolatie vergeten denk ik :)

De retour temperatuur kun je niet veranderen. Die volgt vanzelf uit een bepaalde aanvoer, en afname door radiatoren/vloerverwarming/etc.
 
Nee, retour gaat vanzelf mee, mits je installatie waterzijdig juist is ingeregeld.

WA stoken is normaal niet zuinig.
 
Oké dus een ketel is zuiger bij een lagere aanvoer temperatuur. Best wel raar want dan moet hij langer in bedrijf zijn om het huis op te warmen.
Kan een radiator ontluchten ook helpen om het verbruik naar beneden te halen?
 
Lucht hoort sowieso niet in het systeem. Waar lucht zit, zit geen water en komt dus geen warmte.

Dat de ketel langer in bedrijf is, zegt natuurlijk niets.

Rijd maar eens met de auto van Amsterdam naar Groningen en weer terug. Op de heenweg doen we het met absurde snelheden in 1 uur. Op de terugweg sluiten we aan bij de vrachtwagens en doen we er 3 uur over.

Wat zou zuiniger zijn?
 
Aangezien je ketel nog draait op de standaard stooklijn, zou ik er niet van uit gaan dat dat gebeurd is.

Google eens op 'waterzijdig inregelen' Het komt er op neer dat het water dat door de ketel verplaatst wordt, goed verdeeld wordt over de radiatoren. Grote radiatoren veel water, kleintjes weinig.

Als dit niet (juist) is gedaan, moet je de stooklijn veel hoger instellen omdat anders een grote radiator ver van de ketel niet genoeg warmte krijgt (hij krijgt eigenlijk gewoon te weinig water)
 
Verdiep je eerst even in de beginselen van een condensatieketel , WAR , hydraulisch inregelen,...
Je hoort de klok luiden maar weet niet waar de klepel hangt !

Aanpassingen in de regeling doe je enkel met kennis van zaken ... je kan meer kwaad dan goed doen soms door in de parameters gaan te neuzen !
 
Maar ik heb geen radiator die kouder is. Ik denk dat ze allemaal ong. de zelfde temperatuur hebben. Is dat dan nodig om te doen? Dat waterafzijdig regelen?
Kopt dit dat er tussen aanvoer en de afvoer 20 graden verschil moet zijn? Of mag dit meer of minder zijn.
 
Er is geen 'goed' temperatuursverschil tussen aanvoer en retour. Belangrijk is, dat alle radiatoren een gelijke retourtemperatuur hebben. Dus indien de retourtemp. hoger dan gemiddeld, radiator knijpen.
 
Oké bedankt voor de info. Ga de stooklijn verminderen en dan ga ik eens kijken of de radiatoren nog goed warm worden en of de retour ong gelijk is bij elke radiator. Maar kan er waterzijdig worden ingeregeld met het voetventiel kraan op de radiator?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan