Afstelling vloerverwarming met gashaard en Intergas CV ketel

Klaasp

  • #1
We hebben vorig jaar een twee onder een kap woning gekocht. Op de begane grond waren er radiatoren maar die hebben we laten weghalen. We hebben een tegelvloer laten installeren en daarbij vloerverwarming laten aanleggen: een systeem van Albrand dat geïnstalleerd is als hoofdverwarming (door de tegelzetters). De vloer in aan de onderzijde geïsoleerd. Daarnaast hebben we de houtkachel vervangen door een Dru Saxo 70 gaskachel (vermogen 5 kW). In de huiskamer hangt een Honeywell Chronotherm IV thermostaat die er al hing bij de aankoop.

Op de eerste verdieping en op de zolder staan radiatoren zonder thermostaatknop. De CV ketel is een Intergas Kombi Kompakt HRE 36/30 gaswandketel.

We lopen tegen twee problemen aan:
• Ons verbruik is erg hoog: we hebben afgelopen jaar 3021 m3 gas verbruikt.
• De gashaard kan nauwelijks gebruikt worden want als we die aanzetten dan zet de thermostaat de vloerverwarming uit en krijgen de radiatoren op de bovenverdiepingen geen warm water en is de badkamer koud. We moeten om die aan te zetten de thermostaat in de huiskamer hoger zetten anders is de badkamer koud.

We zouden graag de vloerverwarming op een constante temperatuur willen houden van bijv. 20 graden (dat schijnt het meest efficiënt te zijn) en dan bijverwarmen met de Dru gashaard (mijn vrouw is nogal kouwelijk ).

Daarnaast willen we graag dat de badkamer warm is als dat nodig is en dat geldt ook voor de andere ruimtes op boven de begane grond.

Ik ga in de badkamer een Comet programmeerbare thermostaatknop aanleggen maar ik heb daarmee mee – volgens mij – mijn probleem nog niet opgelost. Verder ben ik een leek op het gebied van verwamingssystemen.

Op internet heb ik gezocht naar “vloerverwarming inregelen
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Je zult iets moeten doen om te zorgen dat als je de gaskachel aan hebt, de vloerverwarming uitgaat, maar de rest van de woning wel op temperatuur blijft.
Je kunt daarvoor verschillende zone regelingen gebruiken.
Een andere optie is een weersafhankelijke regeling(WAR) waarbij alle radiatoren dan een thermostaatkraan krijgen. De huidige thermostaat in de woonkamer stuurt dan een klep voor de vloerverwarming aan.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Google eens op "zoneregeling" of "etageregeling" dan treft u ongetwijfeld een aantal zaken waarmee uw probleem opgelost kan worden.
Een weersafhankelijke regeling zal uw probleem zeker niet oplossen (en het verbruik alleen maar verhogen !!), want wat heeft de situatie buiten te maken met het ontsteken van uw gaskachel.........
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Nou het verband tussen de binnen en buitentemperatuur is het volgende: Als het buiten kouder wordt, moet je binnen harder stoken om het warm te krijgen.

Ik snap best dat je geen fan bent van weerafhankelijke regelingen, maar soms kan het wat investering betreft intressant zijn.
ALS een weersafhankelijke regeling goed wordt ingesteld hoeft het niet veel duurder te zijn.

Ik zou zelf als het even kon kiezen voor een zoneregelaar, maar je moet iemand wel alle opties laten zien.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Daar zeg je iets bij.......:ALS een weersafhankelijke regeling goed wordt ingesteld......

Ik heb al zoveel van die "oplossingen" meegemaakt die totaal niet werkten en alleen maar veel ergernis opleverden en meer energie consumeerden.
En, als een kamerthermostaat verkeerd geplaatst is, helpt ook geen enkele weersafhankelijke regeling: je komt in de praktijk echt oerstomme situaties tegen.
En dan komt de "monteur" die weer een lapmiddel verkoopt en blijft men zitten met een dure installatie, die nog steeds niet doet wat men wil.
Een oplossing met zoneregelingskleppen kan heel makkelijk geïntegreerd worden in praktisch elke installatie voor nog geen € 200,00 per etage: het hoeft echt niet duur te zijn om wel degelijk naar tevredenheid te werken.
 

Klaasp

  • #6
Beste Ingmar89 en Degooyer, bedankt voor jullie adviezen. Ik denk nu in de richting van zoneverwarming. Als ik het goed begrijp is dan de nu aanwezige thermostaat (Honeywell chronotherm IV) overbodig en ga je in principe in elke ruimte apart een thermostaat aanbrengen.Ik heb wel het gevoel dat dit voor een doe het zelfer vooral wat betreft afregelen vol met valkuilen zit dus misschien toch maar laten doen door een installateur.

Tips of adviezen zijn nog wel steeds welkom!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Dit is juist door een doe-het-zelver goed te doen! Er valt weinig af te regelen.....
Het enige is plaatsen van de elektrisch bedienbare kleppen op de juiste plekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu