Afstand tussen afzuigkap en gaskookplaat

Klusser_ZLD

  • #1
Hallo,
Ik heb een nieuwe wasmachine, maar de deur gaat de verkeerde kant open (naar links) en de wasmachine staat ook in een linkse hoek. De draairichting van de deur is helaas niet naar rechts te veranderen (bij wasdrogers kan dit soms wel).
Nu wil ik mijn wasmachine omwisselen met het vrijstaande keukenkastje van 85 cm. hoog en 60 cm. breed, wat naast de wasmachine staat. Op dit kastje staat de gaskookplaat.
De fabrikant raad het terecht af, om de gaskookplaat rechtstreeks op de wasmachine te plaatsen, dus er moet een plank boven te wasmachine komen, waar de gaskookplaat bovenop komt. Door de hoogte van de wasmachine en de plank erboven, komt de gaskookplaat wel echter 5 cm. hoger te staan, waardoor de afstand tussen de gaskookplaat en de afzuigkap uitkomt op 55 cm. Volgens de richtlijnen moet de afstand tussen een gaskookplaat en de afzuigkap minimaal 65 cm. zijn, dit i.v.m. de brandveiligheid. In de praktijk blijkt dit niet altijd het geval, als ik het zo links en rechts ga meten bij kennissen in mijn omgeving. Het speelt natuurlijk wel een rol in hoe (on)veilig het is, of het stoffen- of metalen vetfilters zijn, en of de filters tijdig schoongemaakt worden.
Moet ik mijn afzuigkap nu 10 cm. hoger hangen, zodat de afstand 65 cm. is, of is 55 cm. - geldt eigenlijk voor inductie - ook nog veilig?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
60cm is heel normaal bij 55cm kan je steeds moeilijker in de pan kijken.
Met inductie kan er nog steeds vlam in de pan komen en dan hoe groter de afstand des te beter.
Maar voor die 5 cm denk dat wel kan, maar wat is de reden om het toestel niet op de wasmachine te zetten.
Ik zou niet wassen tegelijk met gebruik van het kooktoestel, er staan er duizenden op de koelkast naast het aanrecht?

Vr Gr
 

Klusser_ZLD

  • #3
Volgens de fabrikant Siemens mag de gaskookplaat niet rechtstreeks bovenop de wasmachine, want door de trillingen kunnen interne onderdelen in de gaskookplaat beschadigen of zelfs los komen te zitten. Ook zegt Siemens:
''Daarnaast kan het altijd gebeuren dat er storingen bij de wasmachine ontstaan door bijv. onbalans in de machine, waardoor hij enorm gaat bonken en de kookplaat er in het ergste geval vanaf trilt.''
Dus dan maar een plank ertussen, of een open wasmachinekast, waar de gaskookplaat bovenop kan.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Duidelijk, succes met plaatsen.

Vr Gr
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Of je ruilt de machine om voor een model met een wisselbare deur of een met de deur rechts. Dit brengt minder risico met zich mee. En als je je nieuwe nog kunt verkopen schiet je er weinig bij in denk ik. Of als je hem nog kunt retourneren nog beter.
 

Charel

  • #6
Beste, wat is er verkeerd aan een naar links draaiende deur bij een wasmachine die in een linker hoek staat ?
 

Klusser_ZLD

  • #7
Nou, als de deur naar de verkeerde kant opengaat, dan kan deze maar een klein stukje open, en er zit ook nog een deurglas aan vast met een bepaalde breedte/diepte, dus dat bemoeilijkt het in en uit laden van het wasgoed. Het kan nog steeds, maar handig is anders.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu