Afstand tussen warm water en koud water.

PeterT

  • #1
Beste klussers,

En meteen alweer een vraag: ik ga binnenkort beginnen met de aanleg van mijn waterleiding d.m.v. flexibele alupex buis. Om deze buis zit een blauwe ongeveer 1 cm dikke isolatie.

Deze buis wordt verwerkt in een geïsoleerde gipsmuur (muur, balkjes om de 60cm, isolatie 8cm dik ertussen, gipsplaat). Welke afstand moeten warm en koud minimaal hebben?

Ik kom er ook niet onderuit om minimaal 1 kruising te maken met de verwarmingsleiding (zelfde materiaal alleen dikkere buis). Nu las ik in een topic om tussen deze buizen wat isolatie te plaatsen van ongeveer 1 cm, zou de isolatie van beide buizen voldoende zijn of is het verstandig om er nog wat extra tussen te zetten?

Bedankt alvast,

Peter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij de waterleidingbuis moet de isolatie voldoende zijn, de warmwaterleiding koelt steeds weer af.
De verwarmingsbuis is een ander verhaal, hier heb je te maken met een vrijwel continue verwarming in de winter, ondanks de isolatie wordt de massa eromheen zoals beton of steen ook warm en houdt deze warmte ook veel langer vast op een voor legionella ideale temperatuur.

Probeer te voorkomen dat de c.v. buis in de buurt van de waterleiding ligt, hiermee bedoel ik toch wel zo'n 50 cm afstand.
Dit lijkt nogal veel maar de warmte van de muur is meestal toch al in de buurt van de twintig graden, er hoeft dus maar iets warmte bij te komen en je zit in een risicovolle situatie.
 

PeterT

  • #3
@Jan: d.m.v. de balkjes van het gipsplatenmuurtje krijg je een soort vak-indeling (60cm breed), ik had zelf het idee om de verwarmingsbuis helemaal links van een vak te leggen en de waterleiding in het vak rechts ernaast helemaal rechts te leggen, zit je op ongeveer een meter, ruim voldoende dus.

Iemand nog een tip met de kruising waterleiding/verwarmingsleiding?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu