Afsluitkraan kraan tussen flexibele gasleidingen?

Ermir

  • #1
Weet iemand of het is toegestaan vanaf de koperen muurplaat een goedgekeurde flexibele gasslang te laten lopen naar een gasafsluitkraan en vanaf de afsluitkraan een flexibele slang naar de gaskookplaat? Er is geen sprake van een oven o.i.d. onder de gaskookplaat, dus dat is geen probleem.
 

Fiesiekus

  • #2
Achter de keukenkastjes/onder het aanrechtblad? Waarom niet 1 slang aanbrengen? UIt welk materiaal zijn de slangen? Rubber of metaal?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Waaraan zit de gaskraan dan vast, hangt die in de lucht aan de flexleiding, dan mag dat niet.

De leiding moet deugdelijk bevestigd zijn, dat als er aan de gaskraan gedraaid wordt niet het leidingwerk de belasting op moet vangen, maar de beugels waarin deze is vast gezet.

En uiteraard altijd gasgoedgekeurde fittingen en dergelijk gebruiken in de gasleiding.
Maar op de verkeerde manier gebruikt is en blijft het gevaarlijk.

Vr Gr en succes ermee

RVS gele gasslang is maximaal in 120 cm lengte te verkrijgen.
 

Ermir

  • #4
@ Fiesiekus: Omdat ik geen manier zie om de kraan direct op de koperen muurplaat te bevestigen en dat de kraan dan nog goed bereikbaar is. Het gaat namelijk om een hoekkast en de kraan zou dan 50 cm achter de achterwand van het kastje komen, dus onbereikbaar... En het materiaal maakt me niets uit, zolang het maar goedgekeurde gasslangen zijn...

@ Cvolieboy: Natuurlijk wordt de kraan goed bevestigd, dat lijkt me wel duidelijk ;).

Het gaat mij erom of het wettelijk is toegestaan of niet. Het hoe en waarom is niet interessant...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Er mogen geen slangen tussen twee kranen worden gebruikt, u zult dus de leiding en kraan moeten verplaatsen of een lange slang aansluiten en de bestaande kraan bereikbaar maken.
Misschien is de leiding via de andere kant van de muur te verleggen ?
 

Ermir

  • #6
2 kranen? Waar haal je de tweede kraan vandaan? Vanaf de muurplaat (geen kraan dus) een flexibele slang naar een kraan (nr 1) en dan een flexibele slang naar de kookplaat... Het is volgens mij niet anders dan de slang tussen een stopkraan en de 'kranen' van een kookplaat, want dan heb je toch ook een slang tussen 2 'kranen'? Zo bekeken heb je altijd al een slang tussen 2 kranen...
De leiding is niet via de andere kant van de muur te verleggen. Het gaat om een echte hoek kast, dus niet een hele diepe kast en een ondiepe kast aan elkaar met een carousel erin. De hoekkast is net zo diep als alle andere kasten, maar heeft schuine wanden waardoor deze in een hoek is te plaatsen tussen 2 andere kasten, in dit geval ladekasten.

Nogmaals, het hoe en waarom is NIET interessant, het enige wat ik wil weten is of ik 2 slangen met 1 kraan ertussen mag gebruiken volgens de geldende wetten...

Wel alvast bedankt voor het meedenken!
 

Fiesiekus

  • #7
Is dan het volgende mogelijk: je haalt de muurplaat weg van de plaats waar ie nu zit en plaatst hem op de plaats waar je de gaskraan wilt hebben. Het stuk tussen de oude en nieuwe plaats (van de muurplaat) overbrug je met 15 mm koper.

Als laatste gaskraan op muurplaat en met gele gasbuis naar kookplaat.

Dan is de kraan bereikbaar en zit ie vast op de muurplaat.
 

Ermir

  • #8
Dat is inderdaad een optie die ik heb overwogen, maar ik vraag me alleen af of een flexibele leiding i.p.v. een koperen buis niet een beter idee is. Om een koperen leiding een halve meter te laten 'zweven' tussen de muur en de bevestiging op de kast lijkt me meer vatbaar voor breuken in het koper, dan wanneer ik de koperen leiding zou vervangen door een flexibele slang. Stel dat in het meest erge geval de kast om wat voor reden dan ook door zijn steunen zakt (een zware klusser die op het aanrechtblad staat :? ) dan scheurt direct de koperen leiding, terwijl een flexibele leiding gewoon meebuigt...

Het geeft mij een veiliger gevoel, dat is de voornaamste reden. Maar natuurlijk wel alleen als het is toegestaan...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
vanaf de koperen muurplaat een goedgekeurde flexibele gasslang te laten lopen naar een gasafsluitkraan en vanaf de afsluitkraan een flexibele slang naar de gaskookplaat?
Hier had ik uit begrepen dat een slang tussen twee kranen zou komen.
Hoe wilt u anders een slang aansluiten op de muurplaat ?

Wat u wilt is niet toegestaan.
 

Ermir

  • #10
Daar had ik inderdaad nog niet bij stil gestaan, de aansluiting van de slang op de muurplaat bedoel ik. Ik had gedacht dat daar misschien wel een of ander koppelstuk voor te gebruiken is...

Dus als ik het goed begrijp zijn de volgende stellingen waar:
1) Een flexibele slang mag niet zonder kraan op een koperen leiding worden bevestigd.
2) Er mag geen flexibele slang tussen 2 kranen worden gemonteerd?

Punt 1 kan ik begrijpen gezien de veiligheid want als de slang lek gaat moet hij zo snel mogelijk afgesloten worden, vandaar dat de afsluitkraan altijd goed bereikbaar moet zijn.
Punt 2 begrijp ik niet. Het is toch waar dat een flexibele slang altijd tussen twee kranen gemonteerd wordt? De afsluitkraan op de muurplaat en aan de andere kant de kranen op de gaskookplaat. Waarom zou er dan geen 2de afsluitkraan mogen worden gebruikt tussen 2 flexibele slangen?

Al typende bedacht ik me de volgende reden waarom punt 2 toch logisch is: Beide kranen (die op de muurplaat en die tussen de 2 flexibele slangen) moeten altijd goed bereikbaar zijn en dit zou in mijn geval niet zo zijn...

Ik denk dat ik toch maar een koperen leiding een stukje laat 'zweven' tussen de muur en de hoekkast waarop ik dan de afsluitkraan bevestig. Vanaf die kraan laat ik dan een flexibele slang naar de gaskookplaat lopen.

Iedereen bedankt voor het meedenken en bedankt voor de snelle reacties! Mocht iemand toch nog goede tips hebben vóór woensdag dan lees ik die graag! Ik ga woensdag namelijk de gasleiding aanleggen en als die eenmaal ligt ga ik die niet meer veranderen... :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De knoppen op de kookplaat gelden niet als gaskranen voor afsluiting.

Een gasslang moet altijd rechtstreeks op een gaskraan aangesloten zijn, de wartels van de slang passen precies op die kraan.
 

Ermir

  • #12
Dat de wartels precies op de slang passen betekent nog niet dat dit de enige wettelijke toegestane manier van aansluiten is. Als de wartels op een andere manier van aansluiten zouden passen wil dat ook nog niet zeggen dat het wettelijk is toegestaan. Het gaat mij erom wat nu precies wettelijk is toegestaan...

Kan iemand compleet met verwijzing naar wettelijke regels (zoals NEN codes of ISO of iets dergelijks) mij vertellen wat wel en niet is toegestaan? Zodoende kan ik dan bepalen wat de beste oplossing is voor mijn probleem...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Google of de gasleverancier ?
 

Ermir

  • #14
Probleem is opgelost:

In een van de hoeken waar de kast het dichtst bij de achtermuur staat een vierkantje uit de achterwand van de kast gezaagd. Op de muur achter deze opening de gaskraan gemonteerd op een verlengbus. Zodoende kan je vanuit het kastje door het gat in de achterwand toch bij de gaskraan.

Dit draadje kan op slot.
 

Pepjo

  • #15
Mooi dat het toch nog is gelukt, bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu