Afsluiten radiator

Pietervdberg

  • #1
Beste,

Ik heb de vrij kort geleden geinstalleerde radiator in mijn hal verwijderd, maar nu steken er lelijke stukken buis uit de myyr (tech wel een centimeter of 7. Dat wil ik graag netter afwerken. Maar ik weet eerlijk gezegd niet goed hoe ik dat moet doen. Zie foto. Moet ik deze twee leidingen gewoon individueel afzagen, en daar dan een soort einddop op solderen? Is er wellicht een andere soort afsluiter te krijgen waar je dit beide mee afsluit? Of moet ik het nog verder uitbikken (geen idee wat ik dan tegen kom), zodat ik er een heel ander soort afsluitstuk op kan zetten en de muur dan weer dichtsmeren? En is dit inderdaad het soort leidingen waar je een dop op moet soldere? wat ik zie (of denk te zien :-) ) is dat er twee uiteindes zijn, waar vervolgens twee stukjes cv leiding ingestoken (gesoldeerd?) zijn waar vervolgens een hoekstuk met knelkoppelingen op zit. Een oplossing met knelkoppelingen is uiteraard het makkelijkst, maar dan denk ik dat ik wel uit de muur blijf komen, dus dat wordt iets minder mooi. Iemand die weet wat ik beste kan doen? Alvast veel dank. PIeter

IMG_0770.JPG
 

Martijn1989

  • #2
Kun je -gezien hij kort geleden geïnstalleerd is- niet achterhalen waar hij vandaan komt? Doorgelust of waar de hoofdleidingen liggen? Daar kan je dan het t-stuk tussenuit halen of iets dergelijks, dat is het allermooist.
 

Pietervdberg

  • #3
Als je bedoelt dat ik hem af moet kopellen waar het is afgetakt van de leiding: dat wordt ergens in het plafond. Zeker het allermooist, maar wel heel veel van het goede kwa sloop en breekwerk en dan weer maken. dus ik zoek dan maar een iets minder mooie oplossing.....
 

Pietervdberg

  • #4
ik heb het inmiddels nog iets verder uitgebikt. ZIe foto onder. de leiding komt van onderen, dat is zo'n " moderne" flexibele leiding. Heb ik weing verstand van, maar denk zo'n perskoppeling. En dan zit er dus een stalen hoekje aan, en dan een buisje. Hoe dat buisje in het hoekje vastzit, daar heb ik geen idee van, maar dat lijkt me de juiste plek om het buisje op een of andere manier uit dat hoekje te halen, en dat buisje dan te vervagen door een eindkapje ofzo. Maar dat buisje lijkt er niet ingesoldeert. Ziet er ellemaal super netjes uit. Is dat een schroefdraad of zo?

IMG_0775.JPG
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zoek eens op afbeeldingen: 15 mm perskoppeling knie
Het is één geheel.

Ligt het in de vloer of heb je een kruipruimte?
 

Pietervdberg

  • #6
ah. dat helpt. ja, dat is het. kruipruimte bestaat niet meer. en als ik een stukkie van die leiding (of eigenlijk dus laatste stukje van die perskoppeling zoals ik nu begrijp) afslijp en er dan ofwel een eindkap knelkoppeling opzet, ofwel een eindkap op soldeer, gaat dat dan werken? Dat solderen wordt zeker een probleem omdat je dan de leiding meesmelt?
 

Pietervdberg

  • #7
ligt dus idd ergens in de vloer om ook je vraag nog te beantwoorden :-)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Solderen zal hem niet worden, grote kans dat je de kunststof leiding beschadigt. Dan ben je nog verder van huis.

Misschien in plaats van verwijderen camoufleren? Je zou de leidinguiteinden kunnen laten zitten en een console er omheen timmeren van zeg 10x10 centimeter en een meter hoog en daar een beeldje of plant of iets dergelijks opzetten.
 

basm01

  • #9
Je kan deze inderdaad afsnijden, een knelkoppeling erin monteren (zo een die je met een inbussleutel monteert) en dan op de knelkoppeling (die dus aan de andere zijde een schroefdraad heeft) een eindkap monteren. Vervolgens zou ik een aantal verwarmingscycli wachten met stuccen omdat je niet wilt dat deze lek blijkt te zijn.

Let op: je hebt dan een dood punt in je cv systeem, als de radiator het einde was van het CV watersysteem heb je mogelijk geen circulatie (als alle andere ruimten radiatorkranen hebben bijv.).

Succes!
 

Pietervdberg

  • #10
Heb even zitten googlen. Dat is dan dus een knelkoppeling die je niet om de huidige buis doet, maar een knelkoppeling die je IN de huidige buis steekt, en daar draai je dan een afsluitdop op? Dat moet wel gaan lukken denk ik. Deze radiator was geweoon 1 van de vertakkingen, dus denk niet dat als ik deze ar af haal, er plots geen circulatie meer is. Vermoedelijk wel een stuk leiding waar het water stil zal blijven staan, maar dat gaat hopelijk allemaal wel goed. Ik ga dit proberen. Dank!
 

Pietervdberg

  • #11
Toch nog 1 vraag voor Basm01: je schrijft snij deze huidige buis af? Daarmee doel je denk ik (nu ik het nog een keer gelezen heb) op de flexibele Unipor buis, dus nog onder de knelkoppeling met knie, en niet op het ijzeren horizontale stuk dat ik eerst in gedachten had? Want die insteek koppelingen met inbussleutel zijn meen ik voor die flexibele buizen toch?
 

Pietervdberg

  • #12
Zo een zeg maar?

D5A9BECC-5E0E-442C-B61D-EB85B831AEA2.png
 

basm01

  • #13
Ja die bedoel ik.

Misschien kan je het voetstuk losmaken en zitten wel koppelingen aan de leidingen dan heb je alleen een dop nodig.
 

Pietervdberg

  • #14
Ja, perfect. Moet gaan lukken. Dankjewel!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #15
heb je niet ergens een verdeler zitten? Waar al de leidingen uit de vloer bij elkaar komen?
Je kunt de desbetreffende radiator dan hier loskoppelen
 

Pietervdberg

  • #16
Verdeler heb ik niet. Maar ben toch ff op zoek gegaan naar de plek waar de radiator op de rest van het netwerk aangesloten zat met een t splitsing. Beetje gegokt dat diezelfde leiding niet nog een radiator aan zich had hangen en bij de t splitsing doorgeknipt. Gelukt (wel nog vier keer naar de bouwmarkt op en neer vanwege kapot gedraaide koppelingen etcetera) maar uiteindelijk geslaagd :-)

dank jullie we voor de hulp!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu