Afschotprobleem in wasmachinebak

ThomasP

 • #1
Op mijn waskamer heb ik een betonnen plaat met daarop een soort bak getegeld waar mijn wasmachine en droger op staan. Ik had er in het verleden al problemen mee dat de afvoer niet goed water afvoert en daardoor het water een beetje omhoog komt uit het putje. Opzich zou dat geen ramp moeten zijn (weliswaar een beetje onhandig)

Vandaag kwam ik achter een veel groter probleem, namelijk dat het afschot niet helemaal goed is. Hierdoor loopt het water dat omhoog komt naar de hoek zoals hieronder is te zien:
Daarbij kwam ik er achter dat de naden niet (goed genoeg) gekit of gevoegd waren en kon het water dus achter de tegels komen. De muur is hierdoor nat geworden en de kleine tegeltjes zijn van de muur afgekomen (waardoor het water er al helemaal goed achter kon komen.


Wat adviseren jullie om te doen? Het staat nu te drogen en voor dat klaar is kan ik sowieso niks doen. Zelf twijfel ik tussen twee opties. De meest voordehandliggende is om alles er uit te halen en opnieuw te tegelen mét goed afschot. De andere optie zou zijn om, wanneer de boel weer droog is, de tegeltjes terug te lijmen en alles goed dicht te kitten. Ik twijfel er hierbij alleen aan of ik dit wel goed dichtgekit kan krijgen langs de buizen/leiding.
Hoe denken jullie hierover?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hessie

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik zou de oorzaak oplossen in plaats van het gevolg. Rioolwater hoort niet via de put omhoog te komen.

  Dus er is een verstopping, of een verkeerde aanleg van het riool.
   

  ThomasP

  • #3
  Het probleem doet zich al voor sinds de aanleg, een verstopping lijkt mij dus niet het probleem. Dan zou het door de aanleg van het riool moeten komen. Hierdoor zou denk ik werkelijk alles er uit moeten of is dat eenvoudiger op te lossen?
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #4
  Dat is zo niet te zeggen, zul je eerst meer info moeten geven over hoe het is aangelegd. Misschien is het wel heel eenvoudig op te lossen.
   

  CV__

  • #5
  Ja, hoe loopt het riool hier onder?

  Boven buiten beeld zitten alleen de twee openingen voor droger en wasmachine?
   

  ThomasP

  • #6
  Ja dat klopt inderdaad, twee openingen.

  Het is niet bepaald een bouwtekening maar schematisch is het zo aangelegd:  Hoeveel afschot de afvoer heeft zou ik niet durven zeggen. De afvoer heeft wel een behoorlijke lengte dus heel veel kan het niet zijn.
   

  CV__

  • #7
  En het putje zit dieper de afbeelding in?
   

  ThomasP

  • #8
  Oh ja natuurlijk, excuus. Hoe het precies zat weet ik niet meer. Ik heb even in mijn foto's zitten zoeken en kwam deze nog tegen:
  Als ik het goed heb komt het putje samen met de afvoer voor het onder de muur door gaat.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Ja dat kan zo nooit werken, het water zal altijd via het putje omhoog blijven komen.
  Beetje dom aangelegd, als ik het zo zie.
  De afvoer leiding is niet goed aangelegd, en te dun.
  Of er zit ergens een verstopping, of er zijn enkele hulpstukken half dicht gelijmd aan de hoeveelheid lijm te zien, die er gebruikt is.
   

  ThomasP

  • #10
  Hmm dat klinkt niet best. De diameter van de afvoer is 40mm, dat is opzich gangbaar toch? Ik zal van m'n schoonvader z'n camera lenen en eens in de afvoer gaan kijken, misschien dat ik iets kan zien.

  Wat is er precies niet goed aangelegd als vragen mag? En zou dat "bovengronds" te verhelpen kunnen zijn? Misschien is de makkelijkste oplossing wel om gewoon het putje dicht te maken...
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
  Als er niet veel bochten in de leidingen zitten, en het afschot is goed, plus een goede beluchting, zou 40 mm voldoende kunnen zijn voor een wasmachine afvoer.

  Als je nog bij de leiding kunt komen onder de houten vloer, zou ik even kijken of de leiding goed op afschot ligt, en geen verzakking heeft waar water in blijft staan.

  Als het kan de leiding vervangen door een 50 mm, en dan het putje weg laten.

  Water zoekt de weg van de kortste weerstand, en bij het water lozen van de wasmachine, is dat dus het afvoer putje.
   

  ThomasP

  • #12
  Dank voor je heldere uitleg. Kort na de muur komt een bocht van 45 graden en dan is het een vrij lang stuk rechtdoor.


  Ik zal eerst even met een camera gaan kijken of ik iets eenvoudigs kan vinden en anders moet ik er denk ik toch aan gaan geloven en de boel er uit halen. De betonnen plaat kan vrij eenvoudig weggehakt worden. Voor de rest zou heel mijn vloer en delen van de ondervloer en fermacell vloer er uit moeten, dat doe ik liever niet.

  In het ergste geval pur ik dat rotputje dicht :x


  Ontzettend bedankt voor het meedenken!
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
  Laat anders eens een professioneel ontstoppings bedrijf de leiding een keer door spuiten.
  Misschien zit er ergens wel een stukje puin of vuil vast in de leiding.
   

  CV__

  • #14
  Ja... 40mm is gangbaar... en daar komen ook de problemen vandaan.

  Het is niet voor niks dat volgens huidige norm een wasmachine een 75mm aansluitleiding hoort te hebben. Het verticale stukje mag 50mm.

  Is NEN 3215

  Lang stuk horizontaal van 40mm, geen beluchting.. betekend gewoon dat de WM het sneller loost dan afgevoerd wordt, waardoor het peil boven het putje stijgt.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Dit is een geval van geen ontluchting, de lucht kan niet weg. :wink:
   

  Roykes

  • #16
  Wat CV_ zegt klopt helemaal. ( op het stijgstukje na want deze moet ook 50 zijn )

  snelste oplossing...
  doucheput deugelijk afdoppen.
  en een beluchter op de wm afvoer monteren.
  overigens als je goed kijkt zit er een 50mm in de vloer scheelt alweer iets.


  die tegels, was bedoeld als wasmachine bak? maar met de stukje tegel tussen die elektrabuizen gaat dit toch nooit werken zoals het bedoeld is?
  ik zou een wasmachine bak gaan kopen bij de bouwmarkt. succes gegarandeerd.
   

  ThomasP

  • #17
  @ Jan

  Als ik het goed zie is dit een beluchter toch? Ik zal hem eens opendraaien en kijken of het effect heeft.  @ Roykes

  Tsjah, dat was wel de bedoeling inderdaad. Als het putje niet zou overstromen en het afschot goed was zou dit waarschijnlijk ook nog een probleem zijn geweest. Mijn aannemer heeft een hoop goede dingen gedaan, maar toen hij dit aanlegde was hij er denk ik niet bij met zijn hoofd. De oplossing die je noemt is denk ik het meest doeltreffend dus ik zal daar eens naar gaan kijken. Enorm bedankt voor de hulp.
   

  Roykes

  • #18
  Dat is geen beluchter maar een schroef deksel, je zou die aftakking wel kunnen gebruiken voor de beluchter maar dan moet je wel zorgen dat je beluchter rechtop komt te staan.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #19
  Een ontluchter moet er in de leiding, zover mogelijk naar achteren, de opgehoopte lucht kan niet weg uit de leiding en dat lukt niet met een beluchter.
  Door de lange lengte van de liggende pijp zou het misschien alsnog nodig zijn ook een beluchter te plaatsen maar dat is in eerste instantie niet aan de orde.
   

  CV__

  • #20
  Die moet je dan toch weer naar buiten voeren. Inpandige ontluchter lijkt me erg... smerig ruiken.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  2

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu