Afpersen gasleiding - afgekeurde leiding

heian

  • #1
Omdat ik een gasleiding wilde laten omleggen, is er een loodgieter gekomen. Deze moest eerst de leiding afpersen om er zeker te stellen dat er geen lekkages zijn.
Hiervoor werden de toestelkranen dichtgedraaid. (oud fornuis, oude geiser, en twee oude toestelkranen).
De gasleiding werd afgekeurd, net iets teveel boven de nieuwe norm die dit jaar is ingegaan. Snel wat spray gespoten op wat plaatsen, maar geen lekkage zichtbaar. Dus de loodgieter kwam op het idee om een compleet nieuwe leiding aan te leggen. JAJA.....

Nu las ik; Het proces bij bestaande installaties verloopt iets anders dan bij nieuwe installaties. Allereerst dienen alle aansluitkranen geopend en alle toestelkranen gesloten te worden. De drukmeter wordt vervolgens aangesloten op het drukmeetpunt. De hoofdkraan wordt ongeveer 3 minuten gesloten en de gasinstallatie wordt drukvrij gemaakt. Wanneer de druk oploopt, is er een lek in de hoofdkraan. Indien dit niet het geval is, wordt de hoofdkraan opnieuw geopend tot de installatie weer op druk is en vervolgens weer gesloten. Als na drie minuten de druk niet verder gedaald is dan 1 mBar wordt de gasinstallatie als dicht beschouwd.

Als ik deze procedure zo lees, dan zou dus ook een lekkend toestelkraan de boosdoener kunnen zijn. Wanneer deze niet goed afsluit (dus niet naar buiten lekt), maar gas doorlaat naar mijn oude fornuis die ook een beetje lekt, dan lijkt het of de hoofdleiding niet goed is.

Is dit ook een mogelijke oorzaak van het afkeuren van een leiding?

Mag of moet (verplicht) een loodgieter de hoofdkraan dichtdraaien en borgen als de leiding wordt afgekeurd?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Volgens mij is dit geen klusvraag.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Of de leiding wordt afgekeurd daar heb ik geen verstand van maar het is wel heel goed mogelijk dat een kraan wat lekt.
Bij mijn moeder werden na het vervangen van de gasmeter ook de leidingen afgekeurd.
Na een rondgang met een bekertje met sop bleek ook een gaskraan niet goed af te sluiten, deze vervangen, het geheel weer afgeperst en er was niets meer aan de hand.
Wat mij eigen wel bevreemde was toen we belden met het energiebedrijf en melden dat we het lek gevonden hadden en alles afgeperst hadden zonder dat er nog druk verlies was en vroegen of ze dit nog moesten controleren was de reactie "nee dat hoeft niet, als er geen druk verlies meer is dan kun je gewoon de kraan weer losdraaien"
 

heian

  • #4
@Gerrit B. Dank je voor je snelle reactie.
Ik zag toch een paar rode vlaggen toen ik de monteur bezig zag het lek op te sporen.
Wat lekspray er op, twee seconden kijken en dan de volgende verbinding inspuiten. De kraan achter de gijser niet eens gecontroleerd. Alsof het resultaat al vast stond!
(Dus als een malafide loodgieter een toestelkraan net niet helemaal dicht draait voor het testen, kan de installatie worden afgekeurd. Geen lekkage zichtbaar bij het lek opsporen)

Ik heb me suf gegoogled en nergens iets over dit probleem gevonden, blij dat ik hier wel een goede reaktie krijg. Nu zelf met wat zeepsop aan de slag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Er zijn verschillende methodes voor, de methode die u beschrijft is die volgens nta8025 dat neemt ook de toestellen mee en aansluitslangen.

Bij het cantroleren van een leiding zet je de aansluitkranen juist dicht en kan je met een hogere druk afpersen.
Zie je een drukdaling dan kan je gaan controleren waar dat lek zit, aansluitkranen of je afpersgereedschap.

Bij constateren van een lekkage is de loodgieter verantwoordelijk voor de veiligheid.
Hij sluit de installatie af en brengt de eigenaar op de hoogte.Vaak verzegel je de hoofdkraan., En vermeld dit op je werkbon die afgetekend moet worden door de gebruiker/eigenaar.Hiermee dekt de loodgieter zich in, de verantwoording ligt daarmee weer bij eigenaar/gebruiker.
 

heian

  • #6
Voordat de leiding werd afgeperst, werd de gijser uitgezet en beide toestelkranen dichtgedraait. Dus in principe is alleen de gasleiding gecontroleerd met de gasmeter tot aan de hoofdkraan. Dit kan met een hogere druk dan de werkdruk. Kan het zijn dat een toestelkraan lek is, en hierdoor via het toestel of toestelslang druk verliest?
Wordt dit door een goede loodgieter ook gecontroleerd, voordat er een compleet nieuwe leiding wordt aanbevolen?
 

Onderhoudtje

  • #7
Dit is niet echt een klus vraag.
Ik snap dat het voor iemand die er geen verstand van heeft zich afvraagt of dit normaal is.
Gelukkig staat het in Nederland vrij om verder te kijken en informatie in te winnen bij een ander bedrijf.

Wij kunnen op afstand niet kijken hoe de monteur heeft gewerkt en hoe de gasleiding er werkelijk aan toe is, hierdoor is het ook niet mogelijk om over het werk van andere mensen te oordelen.
Mocht u zelf de gasleiding willen vervangen dan kunnen wij u hierover wel wat tips geven.:super:
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
topic gesloten ivm geen eigen klus vraag maar werk van derden
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu