Afmetingen buizenstelsel afzuigkap

Hamer

  • #1
Ik heb zojuist zowel met mijn keukenleverancier gebeld als met de leverancier van de afzuigkap, maar niemand vanwege vakanties te pakken gekregen.

Ik heb een Neff D4962 gekocht en wil nu, voordat de stucadoor morgenavond komt, de afzuiging voor zover gereed hebben. Daarmee bedoel ik de buizen leggen van afzuigkap tot aan het eind dat bij de buitenmuur komt.

Ik heb gratis buizen van 110 x 55 en aan 1 zijde een flexibel stuk met diameter 12 gekregen, maar dacht dat die niet pasten en nu dus 204 x 60 gekocht. Volgens de specificaties moet ern een doorsnee van 15 op de afzuigkap zitten. Daarbóven zie ik in het boek een soort verloopstuk (?) naar 12.

Vraag luidt dus: kan ik die 110 x 55 met flexibel stuk 12 cm tóch gebruiken omdat dat op het "verloopstuk" past, of moet ik omdat de diameter volgens de specificaties 15 moet zijn, de grotere buizen gebruiken?

Dit scheelt namelijk ook een hoop breekwerk omdat die buis 2x zo smal is (en de gratis versie dan zou voldoen :cool: ).
 

G.Voorn

  • #2
Ik weet niet hoelang de buis in totaal is om naar buiten te komen maar je kunt beter de diameter van de afzuigkap aanhouden. Mocht dit teveel werk opleveren, dan kun je wel de diameter van de zuigkap aanhouden met een verloopstuk naar een groter diameter.

Maar ik zou het niet andersom doen, dit omdat de lucht anders kan stagneren en terug kan slaan het huis in met alle kookluchten van dien.

Groet,
Gerrit
 

Hamer

  • #3
Verloopstuk staat nou net op specifactie product getekend, anders zou ik het sowieso niet doen. Maar er staat echt 12 doorsnee op de bovenkant zodat dee 110 x 55 wel past. Onderaan dan 15 doorsnee en die past op de afzuigkap zelf.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
G.Voorn schreef:
Maar ik zou het niet andersom doen, dit omdat de lucht anders kan stagneren en terug kan slaan het huis in met alle kookluchten van dien.
Het is erg moeilijk de lucht uit een afzuigkap terug te laten slaan, tegenwoordig zit er een motor in bij kappen met een afvoerbuis.
Er kan wel vermindering van capaciteit en wat meer geluid(hinder) optreden bij vernauwing in de pijp.
 

Hamer

  • #5
Niet zó erg toch?

Anders moet ik een 2x zo grote doorgang maken boven schrootjes plafond waardoor ik door draagbalken heen moet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Door draagbalken gaan lijkt me inderdaad niet zo'n goed idee, dan maar iets minder afzuigcapaciteit, de volle capaciteit wordt zelden gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu