Aflopende houten vloer op balken corrigeren

Shannasse

  • #1
In een oudere dijkwoning die wij recent hebben gekocht loopt de houten verdiepingsvloer nogal af. Wij gaan deze vloer recht trekken door op de draagbalken te verhogen.

Uiteraard zou massief hout zoals vuren goed geschikt zijn, helaas is dat niet in de juiste diktes verkrijgbaar. Het verloop is niet heel ongelukkig, op alle balken 9 mm of een veelvoud daarvan worden opgehoogd. Vandaar het idee om plaatmateriaal te gebruiken en dit op maat te zagen.

Ik heb het advies gekregen hiervoor berken multiplex te gebruiken.
Is het puur qua draagkracht nodig specifiek berken multiplex te gebruiken of zijn er ook andere plaatsoorten van 9 mm die geschikt kunnen zijn?
Liefst wat makkelijker te vinden en/of goedkoper.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U kunt ook tegen de balken verhogen met dikke (vuren) planken, werkt wat gemakkelijker dan met plaatmateriaal en is beter uit te meten vind ik.

Wilt u toch plaatmateriaal gebruiken dan is underlaymentplaat een prima alternatief voor berkentriplex
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Check ook meteen of de vloer klopt met de balkenschuif. Het is nu eenvoudig wat extra versteviging aan te brengen.

Als er boven een badkamer komt, kan je ook meteen de vloer wat versterken.
 

Shannasse

  • #4
Bedankt voor de reacties!

Verhogen tegen de balken is denk ik geen optie, omdat ze beneden in het zicht blijven.
Plafond in de woonkamer wordt balken met gestucte platen ertussen. Ruimte tussen plafondplaten en verdiepingsvloer wordt maximaal een paar centimeter, is waarschijnlijk niet afdoende voor bevestiging van vuren latten?

Underlayment zou een prima alternatief zijn, zeker omdat het in zowel 9 als 18 mm te verkrijgen is.
Enig idee waarom iemand berken multiplex zou noemen als veel betere keuze dan underlayment?

Op de verdieping komt inderdaad een badkamer, op de helft van de laagste kant.
Hier komen Lewis platen met een gestorte vloer erop, totale verhoging 9 cm op het punt waar de gewone vloer deze ontmoet. Deze laten we drempelloos op elkaar aansluiten.
Naast de nieuwe badkamer zit nog een kamer, waar in de hoek ook de meterkast onder zit. Deze brengen we met een zwevende vloer ook op dezelfde hoogte, zodat in ieder geval de gasleiding ertussen kan lopen in plaats van door het balken plafond in de keuken eronder.
Ook een deel van de overloop grenzend aan de badkamer wordt een zwevende vloer. Hier hangt de CV ketel zodat ook wat water- en verwarmingsleidingen tussen de vloeren kunnen.

Ik heb trouwens ook nog vragen over die Lewis platen en leidingen maar dat hoort in een ander topic...

@ IJkenhout
Ik snap niet wat je bedoelt met balkenschuif, maar we hebben voor sommige klussen een (fijne) aannemer lopen die heeft aangegeven dat zowel de balken als de vloeren op zich prima zijn. De platen zijn door de aannemer geleverd en de vloer wordt door hem gestort.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ondanks dat geef ik het advies om de balkenschuif te checken. De balkmaat die daarin staat wordt bij oude huizen zelden gehaald en is nog niet eens voldoende voor een lewisvloer! Je wil geen scheuren in de tegels of lekkage.

Berkentriplex is veel duurder. Underlayment wordt ook wel constructietriplex genoemd, dus is zeker geschikt voor deze toepassing. Als draagt het plat op de balk niet echt bij aan de sterkte. Geen idee waarom iemand berken zou adviseren.

Afhankelijk van de rest van de verbouwing, kan je ook de hele balklaag weer recht leggen. Is misschien minder werk dan ophogen.
 

Shannasse

  • #6
Dank je, valt me niks tegen volgens de balkenschuif (jawel, gevonden :wink: ) is de huidige balkmaat van 70x270 oké.

Hele balklaag recht leggen is overwogen, probleem daarbij is dat wij dat met geen mogelijkheid zelf kunnen. Moeten als ik het goed begrepen heb gaten in de buitenmuren voor gemaakt worden?
Zou in sommige opzichten ideaal zijn natuurlijk, gelijk vervangen en dan de balken ofwel eerst afwerken ofwel op zijn minst een schone start hebben als ze erin zitten, beitsen en klaar.
Boven is de vloer gelijk recht, beneden geen last meer van eindeloos schuren van de ruwe balken en de gelakte balken en dat alles boven het hoofd...
Maar ja, er zijn al steeds meer dingen bij gekomen onder het motto 'kunnen er nu bij dus beter gelijk doen' en het budget houdt ook ergens op. Eigen tijdsinvestering tegenover mensen moeten inhuren, wat toch al meer dan bedoeld noodzakelijk blijkt omdat er steeds meer bij komt dat we niet zelf kunnen, of ook wel maar dan volgt de verhuizing pas in 2018. :D

Zou iemand mij kunnen vertellen wat de werkwijze is bij het vervangen (of eventueel verplaatsen) van de draagbalken tussen begane grond en verdieping? Ze zitten in de buitenmuren gemetseld.
Huis is op het moment zo goed als kaal, plafonds zijn eruit en de verdiepingsvloer ligt er uiteraard op maar daar staan geen losse muren of wat dan ook meer op.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bij recht leggen hak je de balk kop rondom vrij
en drukt de balk op de juiste hoogte met een schroefstempel op zo.

daarna werk je de kop weer aan.

het is niet de bedoeling de balken daadwerkelijk van zijn plek te halen (het vloerhout blijft gewoon zitten alleen de delen langs de muur en de plinten moeten er af.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Balken recht leggen is ook prima zelf te doen.
Hier in de kamer zat er tussen voor en achter maar liefst 3,5 cm verschil in.
Als de kinderen een bal voor in de kamer legden rolde die zelf naar de achterkamer.(huidige kamer bestond vroeger uit 3 verschillende kamers)
Dus inderdaad de balken losgemaakt in de binnenmuur en bij gebrek aan een schroefstempel gebruik gemaakt van een auto krik.
Voor het vastzetten alle balkeinden eerst weer even goed in de menie gezet.
Vervolgens simpel eerst met een roterende laser de hoogte bepaald en dit afgetekend.
Daarna met een balk waar ik 2 planken aan had gezet die om de aan te passen balk vielen(om verschuiven te voorkomen) en met de krik telkens een balk op hoogte gebracht en weer goed vastgezet.
Ik heb dat gewoon allemaal alleen gedaan en dat was prima te doen.

suc6

Gerrit
 

Shannasse

  • #9
Dank voor de reacties!

Klinkt nog steeds niet als iets waar ik zonder ervaring graag zelf mee aan de slag zou gaan, maar het is wel minder ingrijpend dan ik in eerste instantie dacht.
En dus mogelijk beter te doen (door een ingehuurde kracht) qua tijd en kosten.

Maandag laten we iemand kijken om een beeld te krijgen van onze specifieke situatie, kan zeker een goed alternatief voor het huidige plan zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu