Aflakken op waterbasis over terpentine-grondverf?

Penzel

  • #1
Beste allemaal,

Als grondverf gebruik ik altijd tot grote tevredenheid een top-grondverf op terpentine-basis. We zijn nu bezig met het opknappen van onze keukenkastjes en het meeste staat nu al netjes in de grondverf.

Nu heeft mijn vriendin van de week een goede kwaliteit lak gekocht in de kleur die ze graag wilde. Alleen is deze op waterbasis, kom ik zojuist achter. Kan ik deze lak op waterbasis gebruiken over de grondverf op terpentine-basis? Alvast bedankt voor uw reactie!
 

Penzel

  • #2
De grondverf is All-Grund overigens, maar ik weet niet of het toegestaan is om hier merken te noemen. Zo nee: graag deze post verwijderen :)
 

Freakie

  • #3
 

Penzel

  • #4
Vanzelfsprekend heb ik op internet gezocht. Helaas veel verschillende antwoorden, waarbij er ook een aantal sites (vanzelfsprekend) alleen hun eigen producten aanbevelen. En rondgebeld: bij de ene bouwmarkt was het geen probleem, bij de andere wel een probleem. Nou weet ik ook dat zeker de algemene bouwmarkten niet altijd vaktechnisch advies kunnen geven. Schilderspeciaalzaak: het kan, met licht schuren tussendoor. Maar graag hoor ik van mensen uit de praktijk. Vandaar mijn vraag op dit klusforum.

Is het te veel gevraagd om hier advies te zoeken van ervaringsdeskundigen? Hopelijk voelt niet iedereen zich lastiggevallen met deze vraag en komt er ook inhoudelijk advies van forumgebruikers.
 

Fmrama

  • #5
Ik heb dit ook al vaker gedaan. Bij bijv merantie of merbau, hout dat bloed, is het zelfs aan te raden. Watergedragen grondverf zorgt voor het bloeden en dat komt door de verf heen.
Wel heel goed ontvetten. Met een toplaag op waterbasis heb ik met de keuken deuren van de inbouwkasten slechte ervaring. Rond de handvatten is de verf snel eraf. Het was ook verf van de G van het merk F. Ik ga dit over doen met verf van het merk S van de verfhandelaar. Dit terzijde.
(Overigens flauw om met google me te komen, dan kun je het forum wel sluiten, alles is te googlen :wink: )
 
  • Like
Waarderingen: Penzel en Ambidexterity

Penzel

  • #6
Dank voor de reactie! Hier heb ik iets aan :)

Het gaat om keukenkastjes met zo'n "plastic" laag als afwerking: geen hout dus! Ik wilde daarom de grondverf gebruiken waar ik supergoede ervaringen mee heb omdat deze heel goed hecht.

We hebben S van de verfhandelaar voor het aflakken, kras- en slijtvast met de speciale technologie tegen huidvet. Ik heb geleerd niet te bezuinigen op verf :P
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity en Fmrama

Ambidexterity

  • #7
@Freakie, wat is dit nou weer voor een antwoord, dit is een klusforum. Google geeft jou niet altijd het juiste antwoord omdat Google jou probeert te beïnvloeden. Daarbij zie je de bomen niet meer door het bos met Google. Als je het irritant vind dat iemand een vraag stelt wat voor jou klaarblijkelijk kip en klaar is, ben je niet verplicht te antwoorden. Je mag er ook voor kiezen om deze topic over te slaan.
 
  • Like
Waarderingen: Penzel

Ambidexterity

  • #8
@Penzel, Bezuinigen op verf is inderdaad niet verstandig ;-)
Ik heb met deze vraag ook al een geworsteld ivm. bloeden zoals Fmrama beschrijft, je moet de grondverf wel even goed laten drogen. Ik had de tijd en heb het toen 2 weken laten drogen, het is helemaal goed gekomen.
Andersom is het een lastiger dingetje, water verf is snel droog, maar eigenlijk ook weer niet, dan moet je een flink stuk langer wachten.
 
  • Like
Waarderingen: Penzel

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Er bestaan goede isolerende watergedragen grondverven. Over een All-Grund primer kan zowel watergedragen - als terpentine verf als toplaag worden aangebracht.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity en Penzel

Penzel

  • #10
Bedankt voor jullie antwoorden! Heel fijn om dit te horen van ervaren klussen :) Dat geeft me weer het positieve zetje om er dit weekend iets moois van te maken. Top!
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu