Afkorten balk onderzijde houten trap

PataMat

  • #1
Aan de onderzijde van mijn houten trap zit een uitstekend stuk balk. Heeft er zo gezeten vanaf nieuwbouw, is dus (voor zover ik weet) geen staander geweest. Ik heb al meerdere malen mijn hoofd eraan gestoten :roll: Nu wil ik het stuk eigenlijk schuin gaan afzagen, zoals op de stippellijn aangegeven. Kan dit zonder problemen voor de stabiliteit van de trap?

trap-01.jpeg trap-02.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is geen probleem. De trapboom gaat daar in met een houtverbinding (=gele lijn). Zorg dat eronder zeker 6 cm aan hout zit, dan blijft dit sterk genoeg.

boom.jpg
 
Laatst bewerkt:

PataMat

  • #3
Hartelijk dank voor de snelle reactie! Ik wil de zaagsnede op de groen gestippelde lijn maken, dus gewoon een stuk in een schuine lijn afkorten. Van het verticale deel (groene lijn omhoog) blijf ik vanaf. Het rood gekrabbelde deel komt dan te vervallen. Of moet ik in dat rode deel ook nog 6 cm overhouden, onder de groene lijn?

trap-03.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die vraag heb ik toch net letterlijk beantwoord?
 

PataMat

  • #5
Ik snap niet wat je bedoelt met die 6 cm eronder. Je hebt een gele zaagsnede en een roze pijltje met de tekst '6 cm' onder de zaagsnede erbij getekend. Daardoor lijkt het alsof ik onder de zaagsnede nog 6 cm speling moet houden.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
In IJkenhout zijn tekening is de rode lijn de zaagsnede, die 6 cm onder, en parallel ligt aan de gele lijn die de trap volgt.

Kortom ja, in jouw tekening de eerste 6 cm van je rood gearceerde stuk niet wegzagen.
 

PataMat

  • #7
Helder! Dan laat ik het hele stuk zitten, netto gaat er dan maar een paar cm vanaf. Dank voor jullie reacties, blij dat ik het nog even heb gevraagd en niet zomaar de zaag erin heb gezet :prima:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Aha, je dacht dat ik een nieuwe zaaglijn had getekend. Goed dat je dat vraagt dan. Ik heb mijn antwoord iets aangepast. De zaaglijn die je eerst zelf had aangegeven was de juiste. Zaagze!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu