Afdichten meterkast

Aueh

  • #1
Ik heb een luchtkwaliteit probleem in mijn appartement en ik denk dat door tocht vanuit de meterkast stof het appartement in waait. Op de fotos is het niet goed te zien maar op het plafond is een zwarte waas te zien waar een gleuf zit. Ik zou die gleuf graag willen afsluiten, maar voor dat ik dat doe wil ik jullie vragen of dat wel verstandig is. Is er een belangrijke reden dat daar een gleuf zit? In de meterkast bevindt zich de zwanenhals en komen waterleidingen en de stadsverwarming binnen. Verder bevindt zich daar ook de groepenkast.

IMG20220924161157.jpg IMG20220924161131.jpg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
De sleuf is bedoeld voor de ventilatie van de meterkast. Door de warmte van de stadsverwarmingsleidingen komt er een luchtstroom op gang, waardoor er wat vuil op het plafond afzet.

Dit soort vuilafzetting op plekken waar lucht stroomt, is heel normaal. Je ziet het bijvoorbeeld ook bij keukens waar luchtroosters zijn geplaatst voor de afvoer van warmte van de koelkast en de oven.

Afsluiten is niet verstandig, de temperatuur in de meterkast zal gaan oplopen als er geen ventilatie is. Als er overigens een gasleiding of gasaansluiting in de meterkast zit, dan is het afsluiten van de ventilatie ook niet toegestaan.

Kortom, lekker zo laten zou ik zeggen. De afzetting van vuil kun je minimaliseren door de meterkast af en toe goed stofvrij te maken.
 

Fmrama

  • #3
Je kunt op het plafond, op de grens waar het zwart wordt, een lat aanbrengen. De luchtstroom wordt dan afgebogen naar beneden. Je plafond blijft wit. En de meterkast ventileert gewoon.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik zie ook niet hoe dit de luchtkwaliteit in het appartement negatief beïnvloedt. Het is lucht uit het appartement die door de meterkast circuleert (onder de deur naar binnen, door die gleuf naar buiten). Er is niets in je meterkast wat die lucht onderweg zou moeten beïnvloeden.

Tenzij er ook nog lucht van buiten of vanuit andere appartementen de meterkast binnen kan komen? Dan zou ik eens beginnen met die openingen af te dichten.
 

Aueh

  • #5
@XanderH Idd er zijn allerlei open verbindingen met tussen ruimtes. Het is volledig veilig om die af te dichten? Er is geen rede dat die daar zitten? Ik wil graag dat het dan volledig en goed luchtdicht wordt gemaakt. Als ik iemand daarvoor wil inschakelen, waar moet ik dan aan denken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Zoals gezegd is er een reden voor de kier onder de deur en het rooster boven de deur. Verder hoeven er geen openingen te zijn naar andere ruimtes, buren, etc. Die laatste kun je inderdaad afdichten en zullen wellicht de oorzaak zijn voor je slechte luchtkwaliteit.

De gemiddelde aannemer / klusjesman kan je daar ongetwijfeld mee helpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu