MV aansluiting afdichten in keuken

Japijo

  • #1
In de keuken zitten 2 ventilatie gaten van de MV in het plafond.
Er komt een koof in de keuken waar de 2 aansluitingen achter komen te zitten en daardoor nutteloos zijn.
De ventaltie openingen worden ook niet gebruikt voor kookluchten e.d. want die worden door de afzuigkap rechtstreeks naar buiten afgevoerd
Mogen die gaten afgedicht worden of heeft dit teveel invloed op de rest van het systeem?
Als de gaten niet afgedicht worden kan er ook niet veel afgezogen worden want de enige openingen in de koof zijn de gaten van de inbouw spotjes.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Naast de afzuigkap is ook reguliere ventilatie noodzakelijk (en verplicht volgens het bouwbesluit). Dus 1 gat moet open blijven en het systeem moet opnieuw ingeregeld worden.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Japijo

  • #3
@Walker

Dankjewel voor je reactie. Dan ga ik 1 van de 2 gaten afdichten. Ik verwacht niet dat er iets ingeregeld kan worden. Alle ventilatie leidingen komen bij elkaar in 1 buis die vervolgens op de MV-motor is aangesloten. Nergens zitten er kleppen oid om in te stellen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Meestal wordt zo'n systeem ingeregeld door de ventielen sterker of minder sterk open te zetten. Deze dingen bedoel ik:
1630563177084.png
 
  • Like
Waarderingen: Walker

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Een gat "open laten" betekent natuurlijk ook dat er een onbelemmerde luchtstroming naartoe moet kunnen. Dus de buis verlengen en het ventiel ergens in de koof monteren.

Het ventiel wegwerken in de koof moet je zeker niet doen, dan kun je er ook niet meer bij om het ventiel of het kanaal te reinigen.

Ik weet niet of het zo slim is om 1 van de ventielen af te dichten. Je hebt kans dat wanneer je het weer goed laat inregelen de luchtstroom door het resterende ventiel zo hoog wordt dat je last gaat krijgen van het geluid.
 

Japijo

  • #6
Er hebben nooit ventielen in de beide aansluitingen gezeten. Tenminste niet sinds wij het huis gekocht hebben.
Om het het eea te verduidelijken in de oude situatie hadden we bovenkasten in de keuken waar de afvoerleiding van de afzuigkap bovenop lag met vlak daarboven de MV aansluitingen zonder ventielen.
In de nieuwe situatie komen alle bovenkasten te vervallen en wil ik er een koof om de leiding van de afzuigkap maken om de leiding weg te werken.
Het liefste zou ik één van de aansluitingen met een buis willen verlengen met een aansluiting in de koof en dan ook nog genoeg ruimte overhouden om de leiding van de afzuigkap eronder langs te leggen.
Bedankt voor jullie reactie. Ik ga eens puzzelen of het allemaal gaat passen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu