AEG vaatwasser warmt enkel op kort programma -- tacho vervangen?

pdp

 • #1
Hallo,

Ik heb een AEG Favorit 55011VI met PNC 91193561901.
Hoewel ik al een tijdje de indruk had dat het drogen niet meer goed ging, was het eindresultaat plots helemaal koud.

Dankzij eerdere berichten op dit forum en andere sites ben ik bij het relais op de printplaat uitgekomen, die had inderdaad bruine vlek, en heb ik vervangen.
Nadien was er terug iets van warmte te bespeuren, maar niet zo heet als het zou moeten.

Ik heb de temperatuur/vuilsensor vervangen (die zag nogal geel en het witte ding binnenin was ook gebarsten) maar dit loste niets op.
Hoewel het doorstroomverwarmingselement wel nog ~30 ohm mat, heb ik deze toch besteld en vervangen, maar spijtig genoeg geen oplossing.

Ik heb nu gemerkt dat hij op kort programma (30 min.) wél heet kan worden, dus verwarmingselement, relais, e.d. zouden wel OK moeten zijn.

In het servicemenu (zoals elders beschreven op dit forum) krijg ik 13 piepjes, wat volgens @S.oldeerbout in onderstaande post als oplossing heeft: "Nieuwe pomp": https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aeg-favorit-43011-vaatwasser-wordt-niet-warm.84923/

Na vermelding van de 'tacho' op die pomp in andere berichten heb ik de weerstand hiervan gemeten, deze is oneindig, en dat lijkt me dus inderdaad een probleem.
Ik heb deze gemeten door eerst de aansluitstekker van de circulatiepomp af te halen, en dan de weerstand tussen de twee linkse contacten te meten, dit zijn de contacten die in verbinding staan met de twee gele draadjes van de tacho.

Nu heb ik volgende vragen:

1. Ik vind nergens een tabel met de betekenis van die piepsignalen in het servicemenu. Is dit ergens beschikbaar?
En meer algemeen: bestaan er geen servicemanuals van deze toestellen? Hoe kan een particulier daar aankomen? Hoe komt een onafhankelijke technieker daar aan?

2. Klopt het dat die tacho wel degelijk een eindige, kleine, weerstand zou moeten hebben?

3. Hoe kan die tacho vervangen worden? Via eerdere berichten kom je uit op volgend onderdeel:
Is dat effectief een passend onderdeel (hoort eigenlijk bij een wasmachine)?
Die ring heeft volgens de foto schijnbaar een dekseltje onderaan.
Maar in de vaatvasser zelf (zie foto in attachment) zit er in het midden een schijfje dat mee ronddraait met de motor, en toch vermoedelijk op die as is aangesloten? Hoe zit dat dan met dat dekseltje?
Er zijn 3 plastic clips die de tacho op zijn plaats lijken te houden, maar ik krijg de tacho er niet gewoon uit als ik die clips opzij doe. Het lijkt of die nog verder vastzit. Bovendien heb je weinig grip op die tacho, er is niet echt iets dat je met een tangetje kan vastgrijpen. Zijn er praktische tips?

De gehele pomp vervangen kan natuurlijk ook maar is wel een stuk duurder.

Bedankt!

pomp.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Die tacho gaat er inderdaad soms wat lastig uit kwestie van aan alle kanten rondom eruit proberen te wippen.
  Er zijn geen servicemanuals van dit soort toestellen je mag blij zijn dat dit al bekend is.
  13x knipperen is tacho probleem , eigenlijk pomp probleem maar dat zit hem in de tacho.
  De tacho moet gewoon ohms doormeten en mag niet oneindig zijn.
  Die tacho is los te vervangen maar dat wordt dan inderdaad een wasmachine tacho , ergens op het forum is iemand jou al voor.
  Hij past niet helemaal maar was uiteindelijk wel passend te maken kan ik mij herinneren.
  De gele draadjes kun je gewoon doorknippen en doorverbinden / isoleren hier komt maar ongeveer 5 volt vanaf.
  Als je geen nieuwe pomp wilt zal je moeten geen knutselen met deze info.

  Gevonden inmiddels :


  en dan komen we uit op:

   
  Laatst bewerkt:

  pdp

  • #3
  Ik heb ondertussen de tacho vervangen en daarmee was het probleem inderdaad opgelost.
  Dank @S.oldeerbout voor de reactie.

  Ik geef nog wat praktische info voor wie deze herstelling ook moet doen:
  • Bestelnummer bij AEG is inderdaad 50296236008 , hoort bij een wasmachine maar past ook in deze vaatwasser.
  • Een belangrijk verschil is wel dat de originele tacho een ring is (aan beide zijden open) terwijl het nieuwe onderdeel aan 1 kant dichtgemaakt is met een plaatje. Je kan dit niet rechtstreeks in de vaatwasser monteren, in dat geval kan je het er niet volledig induwen (er zijn 4 uitsteeksels aan dat plaatje die dit beletten).
   Die tacho (zowel de oude als de nieuwe) bestaat echter uit drie losse stukken die je zonder probleem uit elkaar kan halen en terug ineen kan steken: de spoel zelf waar de draadjes aan verbonden zijn, en 2 metalen stukken die eromheen passen. Om het nieuwe onderdeel te doen passen, heb ik het metalen stuk met het plaatje verwijderd ervan afgehaald, en vervangen door het overeenkomstige stuk (zonder plaatje) van de oude tacho. Dit is gewoon schuiven, en eventueel met een tangetje of schroevendraaier de pinnetjes wat naar buiten zetten zodat die niet in het plastiek vastgeraken.
   Na deze aanpassing heb je dus terug een tacho die er identiek uitziet als de originele.
  • Er is maar 1 manier waarop de tacho er volledig inschuift. De connector zit niet helemaal in het midden, maar meer naar 1 kant. Die kant moest naar voor/buiten, anders botst die connector tegen een stuk plastiek van de pomp zelf.
  • Om de oude tacho te verwijderen, vond ik het handig om eerst het metalen sluitstuk eraf te prutsen met een schroevendraaier en tangetje. De spoel kan je er daarna makkelijk uithalen. Het laatste metalen sluitstuk kan je eruit halen door met een tangetje aan de pinnen te trekken.
  • Voor de elektrische contacten: deze bevatten een klein lipje waardoor ze in de plastic connector vastklikken. Om de oude contacten uit de connector te krijgen, moet je dus dat lipje induwen terwijl je de connector eruit schuift. De connector is vrij diep en smal en mijn schroevendraaiers waren daarvoor te dik. Ik heb het gedaan door een stukje van het stokje van een waterijsje te breken, en dit tegen het lipje te duwen. De nieuwe contacten kan je er gewoon inschuiven en met een tangetje erdoor trekken zodat het lipje vastklikt.
  Zie ook bijgevoegde foto's.

  IMG_20210713_214624.jpg IMG_20210713_213547.jpg IMG_20210713_215042.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Ronald41

  • #4
  Dank, mooie omschrijving
   

  DSR9500

  • #5
  TOPper :super:
   

  MrHusky

  • #6
  Supergoede informatie mannen, hartelijk dank!!! Deze komt als geroepen.

  Zelf heb ik een Pelgrim vaatwasser GVW584ONY/P01, een "AEG/Electrolux"-machine met een Pelgrim sticker erop. PNC 91143603806, uit 2014. Deze heeft dezelfde kuren: wel prima werken in het korte programma, maar niet in het automatische programma. In het automatische programma wordt de was niet goed schoon en droog. Maar het korte programma doet het wel prima. De vaat wordt daarin goed schoon en droog. Met een speciale thermometer heb ik tijdens het korte programma de luchttemperatuur in de vaatwasser gemeten. Die kwam uit op een prima 55 graden. Dan zal het water inderdaad wel rond de 60 graden zijn.

  Aangezien vrijwel alle onderdelen van deze machine al eens vervangen zijn (ongeveer 1 keer per jaar staat het apparaat wel in storing), kan het bijna niet anders zijn dat dat ook ik aan een nieuwe tacho moet.

  Toch voelt het vreemd dat het korte programma het wel gewoon doet en dat een defecte tacho ervoor zorgt dat een automatisch programma niet werkt. Gebruikt het korte programma dan de tacho niet? Na het klussen zal ik terugkoppeling geven of de tacho-vervanging ook voor mij de oplossing was.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #7
  Pomp kan ook pulserend draaien om extra power te genereren tijdens het schoonspoelen dit wordt gecontroleerd en gemeten met de tacho.
  Bij snelprogramma wordt dit alleemaal overgeslagen en is het gaan met die banaan.
   

  MrHusky

  • #8
  Dank, S.oldeerbout! Weer wat geleerd. Het klinkt ook zeer logisch. Weet je ook of ik tacho
  50229052001 nodig heb of tacho 50296236008 ? Bij voorbaat hartelijk bedankt voor de reactie.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #9
  Ik zou gaan voor 50296236008 zoals hierboven beschreven.
   

  MrHusky

  • #10
  Aangezien de machine nog prima werkt met het korte programma, hoop ik dat ik de machine pas open hoef te maken als ik de juiste spoel binnen heb. Dat scheelt dan weer een paar afwasjes ;-). Dank wederom S.oldeerbout! Die komt als het goed is morgen al binnen.
   

  pdp

  • #11
  Ik wil nog het volgende toevoegen: toen ik de weerstand van de oude tacho mat, leek die op mijn multimeter heel kort een weerstand aan te geven en dan onmiddellijk oneindig. Op dat moment stond ik er niet bij stil.
  Maar toen ik, in afwachting van het ontvangen van de nieuwe tacho, de oude al uit de vaatwasser gehaald had, werd ook het korte programma niet meer warm (en dit voor verschillende cycli).
  Indien de weerstand van de tacho echt volledig oneindig was, zou de aan- of afwezigheid van de tacho geen effect mogen hebben. De machine zou dit niet kunnen voelen. Het feit dat de afwezigheid van de tacho toch een verschil gaf, moet volgens mij dus te maken hebben gehad met die tijdelijk eindige weerstand.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #12
  Oke, dan zal hij bij het kort programma toch nog iets doen.
  Wel vaker een tacho doorgemeten de weerstandswaarde variert dan bij tikken tegen de spoel om soms helemaal weg te vallen.
  Een slecht contact intern in de spoel.
   

  MrHusky

  • #13
  Dank voor je aanvulling pdp! Inmiddels heb ik ook de foutcode uitgelezen van mijn Pelgrim alias Altijd Ellende Gehad vaatwasser. Dat is foutcode .d0 of 1d0. En elders op dit forum heb ik gelezen dat dat inderdaad duidt op een defecte circulatiepomp. Om precies te zijn op een defecte tacho daarvan. Mijn Pelgrim doet me erg denken aan Italiaanse auto's. Erg mooi en superfijn als het werkt, maar wel veel gezeur ermee. Gelukkig zijn onderdelen doorgaans niet heel duur. Ook dat is hetzelfde met Italiaanse auto's ;-)
   
  Laatst bewerkt:

  MrHusky

  • #14
  Wil ik de tacho vervangen, zie ik dat de machine iets lekt. Ik heb echt een maandagochtendproduct... De afdichting (pakking) van het pomphuis is kennelijk niet goed meer. Dat wil ik ook meteen aanpakken. Ik twijfel hoe dat te doen. Met een nieuwe pakking? Of met sikaflex super autoruitenlijm?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #15
  Ik zou kijken of je de pomp los kan draaien van het huis meestal gewoon twee lipjes iets buigen en je draai hem los en dan de afdichting invetten en opnieuw proberen.
   

  MrHusky

  • #16
  Tacho vervangen. En dan nu, snotverrrrr: lekkage en i50 met 5 piepjes. Heb ik de slangen niet goed aangesloten? Was het misschien toch niet de tacho maar is echt mijn omwalspomp stuk? Hij maakte wel een hoog, bijna fluitende huu geluid.
   

  pdp

  • #17
  Observeer je zelf effectief een lek of is het enkel de machine die dit zegt? Op de bodemplaat is er immers een lekdetector, in mijn geval een licht stuk isomo dat bij water in de bodemkuip omhoog zal komen en een schakelaar activeren.
  Indien je die incorrect hebt teruggeplaatst of die zit om een andere reden niet goed, kan de machine denken dat er een lek is terwijl dit niet zo is.

  Als je natuurlijk zelf water ziet waar het niet hoort, mag je bovenstaande negeren...
   

  MrHusky

  • #18
  Bodemplaat nat, keukenvloer nat. Rubber van afvoerpomp gescheurd. En het groene beluchtingsslangetje van de afvoerslang was (denk ik door mijn gerommel in het apparaat) losgeschoten. Nu nog i50. Even een dagje laten drogen en dan maar weer even opnieuw proberen.
   

  MrHusky

  • #19
  Is die rubberen slang van de afvoerpomp ook los te bestellen? Ik kom online alleen maar complete pompen tegen
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #20
  Nee , niet dat ik weet is onderdeel van afvoerpomphuis dus één geheel.
   
  • Like
  Waarderingen: MrHusky

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu